De Radu Nistor,

”Accesibilitatea pesticidelor cu risc redus ar fi o măsura de sprijin inclusiv pentru producătorii bio, care în continuare se confruntă cu dificultăți în obținerea banilor europeni”, a afirmat eurodeputata Daciana Sârbu, vicepreședintă a Comisiei de Mediu si Sănătate publică, în în cadrul dezbaterii pe marginea acestei rezoluții, ce a avut loc în plenul Parlamentului European de la Strasbourg.

”Procedurile actuale sunt prea lente, obligându-i pe fermieri să recurgă la pesticidele convenționale, cu toate riscurile implicite pentru sănătate și pentru mediu. Soluțiile alternative, inclusiv produsele fitosanitare de origine biologică și alte metode biologice de control, ar putea sprijini și fermierii ce produc bio”, a mai arătat eurodeputata.

Potrivit acesteia, foarte mulți producători bio încă au dificultăți mari în a accesa fonduri europene, din cauze ce țin de proceduri în continuare complicate.

Folosirea produselor fitosanitare convenționale face din ce în ce mai mult obiectul dezbaterilor publice, din cauza riscurilor potențiale pe care acestea le prezintă pentru sănătatea oamenilor și a animalelor, dar și pentru mediu, se precizează în textul rezoluției adoptate în PE.

“Produsele fitosanitare cu risc redus de origine biologică pot fi o alternativă viabilă la produsele fitosanitare convenționale”, iar “agricultorii trebuie să dispună de un set mai mare de instrumente pentru a-și proteja culturile și pentru a decide ce măsura le va proteja culturile în cel mai bun și sustenabil mod”, se precizează în documentul adoptat miercuri de plenul PE, care “invită Comisia și statele membre sa accelereze evaluarea, autorizarea, înregistrarea si monitorizarea utilizării produselor fitosanitare cu risc redus de origine biologica, menținând, în același timp, evaluarea riscurilor la un nivel ridicat”.

Un fost jucător de rugby, fosta lui soție și cei trei copii au murit într-un mod oribil. Bărbatul a plănuit totul
GSP.RO

Un fost jucător de rugby, fosta lui soție și cei trei copii au murit într-un mod oribil. Bărbatul a plănuit totul

Horoscop 21 februarie 2020. Balanțele se confruntă cu probleme în familie
HOROSCOP

Horoscop 21 februarie 2020. Balanțele se confruntă cu probleme în familie