Marile organizații de presă din SUA anunță că Joe Biden este noul președinte al SUA. Vezi AICI LIVE TEXT cu reacțiile după anunț

Trump
270 de electori pentru victorie
Trump
214 electori
279 electori
* Colegiul Electoral din SUA este format din 538 de electori, iar câștigătorul are nevoie de minimum 270

UPDATE 18.35: New York Times și Washington Post au estimat la rândul lor că Joe Biden este al 46-lea președinte al SUA.

UPDATE 18.20: CNN și AP estimează că Joe Biden a câștigat statul Pennsylvania și președinția SUA!


Care este situația în cele patru state-cheie, unde încă se numără voturile:

 • În Pennsylvania (20 electori), Biden are un avans de aproape 29.000 de voturi, adică de 0,5%, după numărarea a 96% de voturi.
 • În Georgia (16 electori), avansul lui Biden a crescut la 7.200 de voturi. În procente asta înseamnă 0,1%, fiind numărate 98% din voturi.
 • În Nevada (6 electori), Biden are un avans de 22.000 de voturi, adică cu 1,8% mai multe. Au fost numărate 93% din voturi.
 • În Arizona (11 electori), avansul lui Biden a scăzut de la 44.000 de voturi la aproape 27.000. Are cu 1,2% mai multe voturi decât Trump, după ce au fost numărate 97%.

UPDATE 17.50: O clarificare despre acuzațiile de fraudă ale președintelui și răspunsurile oficialilor electorali.

Printre altele, Donald Trump a acuzat că zeci de mii de voturi din Pennsylvania au ajuns ilegal după ziua alegerilor, schimbând total rezultatul.

 

Doar că, oficialii spun asta:

 • În acest moment, aceste voturi, sosite într-adevăr după ziua alegerilor, dar expediate înainte, sunt legale, potrivit Curții Supreme din Pennsylvania. Trump a contestat acest lucru la Curtea Supremă a SUA, iar într-o primă fază, aceasta a declinat să intervină.
 • Aceste voturi nu sunt incluse în rezultatele actuale, care arată că Biden conduce cu aproape 29.000 de voturi. Toate voturile venite până acum sunt cele sosite până în ziua alegerilor, deci imposibil de contestat.
 • Aceste voturi sunt în număr de câteva mii, nu de zeci de mii.

UPDATE 16.30: Cum arată ultimele patru mesaje postate pe Twitter de președinte:

Alegeri SUA | CNN, AP și New York Times estimează că Joe Biden a câștigat Pennsylvania și este noul președinte al SUA

Twitter a ales să eticheteze aceste mesaje și să precizeze că conținutul lor este disputat și poate fi înșelător. Utilizatorii pot alege însă să le vadă. Toate sunt despre presupusa fraudă electorală, pe care președintele a acuzat-o în ultimele zile.

Și președintele, și susținătorii săi au acuzat Twitter de cenzură pentru acest demers.

UPDATE 13.45: Ce se întâmplă totuși dacă Donald Trump refuză să accepte o eventuală înfrângere?

Dacă Donald Trump pierde, iar rezultatele alegerilor sunt certificate în Congres, devine irelevant dacă nu acceptă în mod public înfrângerea, deși ar fi o premieră în istoria modernă a SUA.

Dacă președintele are succes în contestarea rezultatelor în instanță, atunci incertitudinea s-ar putea prelungi.

Mai multe detalii despre scenariile în cazul unui eventual refuz al președintelui.

UPDATE 12.45: New York Post, ziarul care l-a susținut pe Trump în campanie, pare că a acceptat rezultatul alegerilor și anunță că Biden este aproape de câștigarea președinției.

Alegeri SUA | CNN, AP și New York Times estimează că Joe Biden a câștigat Pennsylvania și este noul președinte al SUA

UPDATE 11.15: Echipa lui Joe Biden a accelerat planurile pentru o tranziție de putere, pe măsură ce se apropie de o victorie în cursa prezidențială.

Mai multe discuții au avut deja loc la Washington și în Delaware, acolo unde se află fostul vicepreședinte, pentru stabilirea preliminară a viitoarei componențe a celor mai importante roluri din administrație.

Potrivit New York Times, cabinetul lui Biden ar putea fi unul dintre cele mai diverse din istorie.

A spus-o chiar Biden, anul trecut: ”Vom avea bărbați, femei, afro-americani, albi, asiatici, gay, centriști, din toate taberele politice”, a spus el.

Primele alegeri vizează echipa de la Casa Albă, nominalizările pentru cabinet urmând să fie anunțate la finalul lui noiembrie.

UPDATE 6.50: Într-un discurs susținut după a treia zi de numărare a voturilor, Joe Biden a dat din nou dovadă de încredere privind victoria sa.

„Nu avem încă o declarație finală de victorie, dar cifrele ne spun că este clar”, a spus el Biden.

„Vom câștiga această cursă. Să ne uităm doar la ce s-a întâmplat de ieri. Cu 24 de ore eram în urmă în Georgia, acum suntem în avans și vom câștiga acel stat. Acum 24 de ore eram în urmă în Pennsylvania și vom câștiga Pennsylvania. Și acum suntem în față, dar câștigăm în Arizona, câștigăm în Nevada și, de fapt, avansul nostru tocmai s-a dublat în Nevada. Suntem pe drumul spre peste 300 de voturi electorale. Și uitați-vă la numerele naționale. Vom câștiga această cursă cu o majoritate clară, cu națiunea în spatele nostru”, a spus Biden.

„Așteptăm rezultatele finale, dar nu stăm degeaba”, a continuat democratul, precizând că în acest timp, împreună cu Kamala Harris, care va fi vicepreședinta sa, fac deja planuri pentru a lua primele măsuri împotriva răspândirii COVID-19.

„Pandemia, după cum știți și dumneavoastră, devine din ce în ce mai îngrijorătoare în toată țara. Cazurile sunt în creștere. Se crede că am putea vedea până la 200.000 de cazuri pe zi”, a spus el.

Joe Biden a făcut declarații și despre pandemia COVID-19, după ce SUA au înregistrat, pentru a treia zi la rând, peste 100.000 de cazuri zilnice.

UPDATE 00.17: Avansul lui Biden în statul Georgia a crescut de la 1.500 la 4.200 de voturi, dar numărătoarea continuă, iar cursa este încă prea strânsă să fie anunțat un câștigător. Cum un oficial a anunțat mai devreme, voturile de aici vor fi mai mult ca sigur renumărate, din cauza diferenței mici.

UPDATE 22.30: Secretarul de stat din statul Georgia a anunțat că, în acest moment, cursa electorală este „încă prea strânsă pentru a anunța un câștigător”.

El a precizat că diferența dintre cei cei doi va fi de „câteva mii”, fiind 5 milioane de voturi înregistrate în acest stat.

„Cu o diferență atâtde mică, voturile vor fi renumărate”, a precizat acesta.

În prezent, Joe Biden conduce în acest stat cu aproximativ 1.500 de voturi în fața lui Donald Trump, după ce a reușit în mod neașteptat să recupereze din diferență și să treacă în față.

Georgia este considerat un stat republican, iar un democrat nu a mai câștigat aici din 1992. Atunci, Bill Clinton s-a impus în fața lui George Bush senior.

Revenirea de acum a lui Biden se datorează unei democrate de culoare, militantă pentru dreptul la vot, care și-a construit o bază electorală. Citește povestea ei.

UPDATE 21.00: Joe Biden este așteptat să țină un discurs vineri seară (n.r. după fusul orar al SUA, ceea ce înseamnă în timpul nopții în România). Anunțul a fost făcut de echipa sa de campanie.

În paralel, echipa lui Donald Trump a dat publicității un nou comunicat, în care cere „transparență completă” privind numărătoarea voturilor.

„Încă de la început am spus că toate voturile legale trebuie să fie numărate și voturile ilegale – nu, dar am întâmpinat rezistență din partea democraților la fiecare pas”, scrie în comunicatul transmis de tabăra lui Trump, în care este din nou precizat faptul că va continua acțiunile în justiție pentru ca „poporul american să aibă încredere în guvernul nostru”.

„Nu voi înceta niciodată să lupt pentru voi și pentru națiunea noastră”, încheie comunicatul.

The Guardian precizează însă că inclusiv acest comunicat cuprinde informații false. În primul rând, nu sunt dovezi că există voturi false, prin urmare toate voturile numărate în prezent sunt legale. Totodată, Trump a scris pe Twitter „Opriți numărătoarea”, un mesaj care îi îndeamnă pe oficiali să nu mai numere deloc voturile.

UPDATE 19.10: Secretarul de stat din Georgia a confirmat că va exista cel mai probabil o renumărare a voturilor.

În acest moment, Joe Biden îl conduce pe Trump cu doar 1.500 de voturi în acest stat altădată ferm republican.

UPDATE 19.00: A sosit și reacția taberei lui Biden la informațiile potrivit cărora Trump ar refuza deocamdată să accepte înfrângerea.

”Așa cum am spus pe 19 iulie, poporul american va decide aceste alegeri. Iar autoritățile americane sunt capabile să escorteze intrușii din Casa Albă”, a spus purtătorul de cuvânt al campaniei lui Joe Biden. Ce a mai spus tabăra candidatului democrat.

UPDATE 17.00: Oficialii campaniei lui Trump au dat publicității o declarație:

”Alegerile nu s-au terminat. Estimarea falsă cum că Joe Biden este câștigător este bazată pe rezultate din patru state care nu sunt finale. Georgia se îndreaptă spre o renumărare, unde suntem încrezători că vom găsi buletine colectate incorect și unde președintele Trump va câștiga în cele din urmă.

Există multe nereguli în Pennsylvania, inclusiv faptul că oficialii electorali au blocat accesul voluntarilor noștri la observarea birourilor unde se face numărătoarea. În Nevada, par să fie mii de oameni care au expediat în mod incorect buletinele de vot. În cele din urmă, președintele este pe cale de a câștiga Arizona. Odată ce alegerile se vor termina, președintele Trump va fi reales”, spune tabăra Trump.

UPDATE 16.45: În vestul Philadelphiei, orașul din Pennsylvania care se dovedește decisiv pentru înfrângerea lui Trump, americanii par să sărbătorească momentul.

 

UPDATE 16.25: Potrivit CNN, o zonă de restricție aeriană a fost instituită deasupra casei lui Joe Biden din Wilmington, Delaware.

În același timp, mai mulți agenți ai Secret Service au fost trimiși pentru a asigura securitatea candidatului democrat, în anticiparea faptului că acesta ar putea deveni președintele ales.

UPDATE 16.10: Una dintre principalele surse de informații electorale, Decision Desk HQ, estimează că Joe Biden va câștiga Pennsylvania și președinția SUA.

 

Alte organizații iau în calcul să facă această estimare, dar nu au făcut-o încă.

Evident, estimarea făcută de organizațiile de presă nu înseamnă automat că Biden este președinte. Numărătoarea continuă, iar Trump va contesta rezultatele în mai multe state.

Dar aceste estimări ar putea să fie suficiente pentru ca Biden să poată revendica în mod oficial victoria.

Potrivit Fox News, Donald Trump nu este deocamdată dispus să își admită înfrângerea.

UPDATE 15.50: Joe Biden a preluat conducerea în Pennsylvania, cu 5.500 de voturi în fața lui Trump.

Întorsătura s-a petrecut după numărarea unei noi tranșe de voturi din districte democrate. Câștigarea Pennsylvaniei i-ar oferi lui Biden președinția SUA, coborând miza celorlalte numărători din Nevada sau Arizona.

UPDATE 15.40: Liderul majorității republicane din Senat, Mitch McConnell, unul dintre cei mai importanți oameni din partid, a făcut prima declarație după discursul lui Trump de azi-noapte.

”Iată cum trebuie să meargă lucrurile în țara noastră măreață: Toate voturile legale trebuie numărate. Iar voturile exercitate ilegal nu trebuie numărate. Toate taberele trebuie să aibă acces la observarea procesului. Iar tribunalele există pentru a aplica legile și pentru a rezolva disputele.

Așa decid voturile americanilor rezultatul”, a scris pe Twitter Mitch McConnell.

 

Relativ neclar dacă declarația reprezintă o critică printre rânduri la adresa lui Trump, care a cerut oprirea numărătorii voturilor. Totul depinde de ce voturi sunt considerate ”ilegale” de către republicani.

UPDATE 15.20: În fața unui birou electoral din Nevada, susținătorii lui Trump se roagă pentru câștigarea alegerilor.

Biden conduce în acest stat cu aproximativ 11.500 de voturi, iar republicanii speră să revină în avantaj, odată cu numărarea voturilor rămase.

UPDATE 14.50: În vreme ce Biden mai face un pas spre victorie, oficiali campaniei lui Trump au pus la dispoziția alegătorilor o linie telefonică pentru semnalarea fraudelor electorale, scrie CNN.

Este un semn că tabăra republicană este în acest moment hotărâtă să meargă mai departe cu acuzațiile privind fraudarea alegerilor, pentru care, cel puțin eocamdată, nu au oferit dovezi concrete.

Într-un scurt discurs ținut azi-noapte, președintele a semnalat că a câștigat alegerile și i-a acuzat pe democrați că încearcă să fure alegerile, aruncând suspiciuni asupra voturilor poștale care în multe cazuri s-au îndreptat în majoritatea lor spre Biden.

UPDATE 13.10: Indiferent de cine va câștiga în Georgia, unde Joe Biden are acum un avans mic, rezultatele democraților în statul republican marchează o bornă potențial istorică.

Ultimul președinte democrat care a câștigat aici a fost Bill Clinton, în 1992.

Ce s-a întâmplat în ultimii ani? Schimbări demografice favorabile liberalilor și o campanie de succes dusă de o democrată de culoare, militantă pentru dreptul la vot, care și-a construit o bază electorală – Stacey Abrams.

Mai multe despre campania democraților în Georgia.

UPDATE 11.40: Joe Biden a preluat conducerea în Georgia (16 electori), așa cum era de așteptat, după numărarea unei noi tranșe de voturi din districte democrate.

Biden are acum un avans de peste 900 de voturi în fața lui Trump în acest stat pe care președintele republican are nevoie să îl câștige pentru a păstra o cale spre victoria finală.

Orice se poate schimba însă, cu câteva mii de voturi care mai trebuie numărate. O renumărare a voturilor este și ea foarte posibilă.

UPDATE 11.30: Discursul lui Donald Trump de azi-noapte, în care a acuzat fără dovezi fraudarea alegerilor, a stârnit critici din partea democraților, a unor republicani, dar și a presei.

De fapt, după primele acuzații, mai multe televiziuni americane, precum NBC și ABC, au decis să întrerupă transmisiunea, iar prezentatorii au precizat apoi că liderul de la Casa Albă face afirmații neadevărate.

Mai multe detalii despre cum au reacționat televiziunile.

UPDATE 10.10: În ciuda atacurilor lui Donald Trump, numărătoarea voturilor din ultimele state disputate a continuat și noi rezultate au venit, în această dimineață, din cele mai urmărite state-cheie: Pennsylvania și Georgia, unde ultimele voturi numărate sunt voturi din districte democrate, care îl favorizează în mod semnificativ pe Biden.

În Georgia, avansul lui Trump s-a redus în mod dramatic la 665 de voturi și mai sunt de numărat câteva mii de voturi.

În Pennsylvania, avansul lui Trump s-a redus la 18.224 de voturi. Au mai rămas de numărat în jur de 5% din voturi.

UPDATE 6 noiembrie 8.30: Avansul lui Trump în statele Georgia și Pennsylvania a continuat să se micșoreze.

În Georgia, republicanul are acum un avans de 1.267 de voturi. Dacă Biden reușește să întoarcă rezultatul din acest stat, el devine primul democrat care câștigă alegerile aici, după Bill Clinton în 1992.

În statul Pennsylvania, avansul lui Trump a scăzut în 5 ore de la 63.000 de voturi la aproximativ 18.000 de voturi. Mai sunt de numărat aproximativ 5% din voturile din acest stat.

Dacă Biden reușește să câștige aici, el câștigă Casa Albă. Democratul are însă șanse să ajungă președinte și fără să o victorie în acest stat, în timp ce Trump – nu.

În statul Arizona, unde ambele tabere își revendică victoria, Trump a mai redus din diferență, de la 60.000 la voturi la 47.000, fiind numărate aproximativ 90% de voturi. În Nevada, Biden a reușit să-și păstreze avansul.

Alegeri SUA | CNN, AP și New York Times estimează că Joe Biden a câștigat Pennsylvania și este noul președinte al SUA


UPDATE 1.50: Donald Trump și-a anunțat încă o dată victoria în alegeri și a acuzat fraudarea scrutinului de către democrați, într-un moment în care numărătoarea nu s-a terminat.

”Dacă numărăm voturile legale, câștig în mod clar. Dacă numărăm voturile ilegale, ei încearcă să fure alegerile”, a declarat Donald Trump, joi seară.

”Încearcă să fraudeze acest scrutin”, a întărit liderul de la Casa Albă, asigurând că nu va permite acest lucru.

”Nu îi putem lăsa să ne reducă alegătorii la putere și să fabrice rezultate”, a mai spus el.

”Au mai rămas câteva state care trebuie decise. Câștigam peste tot cu un avans mare, apoi diferența a început să scadă”, a acuzat președintele.

Președintele a aruncat iarăși suspiciuni asupra corectitudinii votului poștal. ”Este uimitor cum aceste voturi poștale merg într-o singură direcție”, a spus el, cu referire la faptul că multe voturi poștale merg către Biden.

Alegeri SUA | CNN, AP și New York Times estimează că Joe Biden a câștigat Pennsylvania și este noul președinte al SUA
Donald Trump FOOT: EPA

El a insistat că tabăra republicană a obținut în instanță acces pentru a observa procesul de numărare a voturilor și că democrații încearcă să blocheze acest acces.

”Nu au permis accesul observatorilor, am mers în instanță și am obținut acces”, a spus el.

Trump a acuzat și sondajele care anunțau o victorie clară a lui Biden înainte de alegeri. ”Sondajele false au încercat să țină oamenii acasă”, a spus el.

Președintele a lăudat performanța republicanilor din ziua electorală, observând că ”nu a existat un val albastru (democrat)”. ”A existat însă unul roșu”, a spus el, subliniind că partidul a menținut controlul asupra Senatului.

Alegeri SUA | CNN, AP și New York Times estimează că Joe Biden a câștigat Pennsylvania și este noul președinte al SUA
Notițele discursului lui Donald Trump FOTO: EPA

Cum arată numărătoarea voturilor în cele patru state disputate:

 • În Pennsylvania, avansul lui Trump s-a redus la 63.000 de voturi, mai sunt de numărat câteva sute de mii de voturi, iar tendința indică revenirea lui Biden, deoarece voturile numărate sunt din districte democrate.
 • În Georgia, avansul lui Trump s-a redus la 3.000 de voturi, mai sunt de numărat în jur de 19.000 de voturi, tendința indică revenirea lui Biden, deoarece, ca în cazul din Pennsylvania, se numără voturi din districte democrate.
 • În Nevada, avansul lui Biden în fața lui Trump este de 12.000 de voturi, mai sunt de numărat peste 100.000 de voturi, ambele tabere cred în victorie.
 • În Arizona, Biden are un avans de aproximativ 60.000 de voturi și mai sunt de numărat câteva sute de mii de voturi, ambele tabere cred în victorie.

UPDATE 1.15: Donald Trump susține o declarație de presă în scurt timp. Este prima ieșire a președintelui, după cea în care și-a anunțat victoria și a acuzat democrații că încearcă să fraudeze alegerile.

UPDATE 00.10: Numărătoarea arată pe ce se bazează încrederea lui Biden.

În Georgia, ultimele vești arată că avansul lui Trump a scăzut sub 10.000 de voturi, numărătoarea continuă, iar Biden recuperează constant. Este neclar dacă va prelua și conducerea deocamdată, ținând cont că numărul de voturi rămase nu mai este așa de mare – câteva zeci de mii.

În Pennsylvania, avansul lui Trump a scăzut la 90.000 de voturi, iar aici, democrații sunt încrezători că Biden va prelua conducerea, deoarece mai sunt de numărat 326.000 de voturi.

Încă o dată, o victorie în Pennsylvania i-ar aduce lui Biden președinția SUA.

UPDATE 23.30: Joe Biden a făcut o scurtă declarație în care și-a exprimat iarăși încrederea că va câștiga alegerile și a cerut numărarea tuturor voturilor.

”În America, votul este sacru. Toate voturile trebuie numărate”, a spus fostul vicepreședinte.

”Cer tuturor să își păstreze calmul”, a mai spus el.

”Nu avem nicio îndoială că atunci când numărătoarea se va termina, senatoarea (Kamala) Harris și cu mine vom fi declarați câștigători”, a asigurat Biden.

”Democrația poate fi dezordonată câteodată. Câteodată are nevoie de răbdare. Dar această răbdare a fost răsplătită de mai bine de 240 de ani cu un sistem de guvernare care a fost invidia lumii”, a mai spus Biden.

Candidatul democrat a făcut această declarație în Wilmington, Delaware, după ce a asistat la un briefing pe tema epidemiei COVID din SUA.

Alegeri SUA | CNN, AP și New York Times estimează că Joe Biden a câștigat Pennsylvania și este noul președinte al SUA
Joe Biden FOTO: Profimedia

Este a treia oară după alegeri când candidatul democrat face declarații și își exprimă încrederea că va câștiga.

Prin comparație, Trump nu a mai ieșit în public de ieri dimineață, în schimb a continuat să posteze mesaje pe Twitter.

UPDATE 23.00: Numărătoarea din Pennsylvania continuă și o dată cu ea continuă să se reducă avansul lui Trump. Și asta pentru că multe din voturile numărate sunt din districte majoritar democrate.

În acest moment, diferența a scăzut la doar 98.000 de voturi, după ce la un moment dat era de peste 600.000.

UPDATE 21.00: Secretarul de stat din Pennsylvania, Kathy Boockvar, a declarat la CNN că ar putea anunța câștigătorul acestui stat chiar azi.

În importantul stat, care oferă 20 de electori, au mai rămas de procesat 550.000 de buletine electorale.

Unele dintre acestea au fost deja numărate, dar nu au fost încă adăugate totalului.

Doar 115.000 de voturi îi mai separă aici pe Donald Trump de Joe Biden, care a redus substanțial diferența în ultimele 24 de ore, iar democrații spun că multe din voturile rămase îi favorizează și le-ar putea aduce victoria.

Victoria lui Biden în Pennsylvania l-ar duce pe acesta la un total de peste 270 de electori și ar stabili rezultatul final estimat al scrutinului.

UPDATE 19.30: Schimbări și în Pennsylvania, unde avansul lui Trump a scăzut la 115.000 de voturi și continuă să scadă cu fiecare vot numărat.

Dacă Biden câștigă în Pennsylvania, toate celelalte numărători din Arizona, Georgia și Nevada vor avea deja o miză mai mică, deoarece candidatul democrat atinge numărul de electori necesari pentru victoria finală.

UPDATE 19.15: O veste importantă din Nevada, unul din statele disputate în acest moment.

O nouă tranșă de rezultate venite dintr-un district democrat a generat o creștere a avansului deținut de Joe Biden în fața lui Trump la 12.000 de voturi.

Republicanii sperau că voturile rămase vor reduce diferența și vor duce la o revenire a lui Trump. Deocamdată, nu este cazul.

UPDATE 18.50: Numărătoarea continuă în toate cele patru state, iar situația se schimbă constant, dar cu încetinitorul.

În Georgia, spre exemplu, avansul de care se mai bucură Trump a scăzut la 14.000 de voturi. Câteva zeci de mii de voturi mai trebuie numărate în tot statul, multe dintre ele poștale, multe ele din districte democrate, iar tabăra Biden crede că are o șansă de a prelua conducerea.

Tot în Georgia, dacă tendința continuă, două curse senatoriale ar putea intra în turul II, oferind o șansă mică democraților de a lupta pentru a obține majoritatea în Senat.

Chiar și așa însă, republicanii sunt favoriți pentru a câștiga acele curse.

UPDATE 18.40: Donald Trump a anunțat pe Twitter că va câștiga alegerile, că scrutinul este fraudat și că va contesta în instanță victoriile lui Biden.

”Toate victoriile revendicate de Biden vor fi contestate pentru fraudă electorală. Destule dovezi – nu trebuie decât să consultați media. vom câștiga! America în primul rând!”, a scris președintele pe Twitter.

Este neclar la ce fraude se referă Trump, dar tabăra sa a înaintat mai multe acțiuni în instanță pentru a căpăta acces la observarea numărătorii în Pennsylvania sau pentru a opri numărarea voturilor care au sosit prin poștă după ziua alegerilor.

Anunțul lui Trup vine după ce, aseară, mai multe organizații de presă au estimat că Biden a câștigat alegerile în Wisconsin și Michigan.

Care sunt statele în care voturile sunt încă numărate și pot aduce surprize:

Georgia (16 electori): Trump conduce, dar diferența în fața lui Biden s-a redus la aproximativ 19.000 de voturi, după numărarea unor voturi poștale din districte democrate și s-ar putea reduce și mai mult azi.

Georgia, un stat care votează în mod constant pentru candidații republicani, a fost de la bun început o țintă a democraților care sperau să smulgă o victorie. Ultima oară când democrații au câștigat aici a fost în 1992, când Bill Clinton s-a impus în fața lui Bush senior.

Acum, în jur de 96% din voturi au fost numărate. Următoarea actualizare ar putea fi disponibilă azi.

Arizona (11 electori): O situație interesantă. Biden conduce în acest stat republican, câștigat de Trump acum 4 ani, cu aproximativ 60.000 de voturi, dar diferența s-a redus în ultimele ore.

Fox News și AP au estimat că Biden a câștigat acest stat, pe baza unui model electoral comun, care spune că Trump nu mai poate reduce diferența. Dar oficialii campaniei lui Trump și chiar președintele, în declarația de ieri, contrazic vehement acest lucru și cred în victorie. În jur de 86% din voturi au fost numărate. Următoarea actualizare ar putea sosi joi noapte.

Nevada (10 electori): Biden conduce cu 8.000 de voturi în acest stat, câștigat de Clinton acum patru ani, dar și aici, Trump crede într-o revenire, chiar dacă multe din voturile rămase vin din zone urbane. 86% din voturi au fost numărate în Nevada, iar numărătoarea continuă azi.

Pennsylvania (20 de electori): Marele premiu al acestor zile. Avansul lui Trump, care era ieri de peste 600.000 de voturi, s-a redus la aproximativ 136.000 de voturi și încă scade.

Biden s-a declarat încrezător că voturile care se numără acum sunt în proporție covârșitoare democrată și că poate prelua conducerea. Trump contestă acest lucru și atacă pe două fronturi.

Oficialii campaniei sale au anunțat că vor depune o acțiune în instanță pentru a cere suspendarea numărătorii voturilor până vor primi acces pentru a observa acest proces. În același timp, ei vor să obțină la Curtea Supremă interzicerea numărătorii voturilor sosite după ziua alegerilor, chiar dacă acestea au fost expediate până pe 3 noiembrie.

91% din voturi au fost numărate în Pennsylvania, iar numărătoarea ar putea continua până vineri.

State în care voturile încă sunt numărate, dar candidații au victoria asigurată:

Carolina de Nord (15 electori): Trump conduce în acest stat cu aproximativ 80.000 de voturi și are șanse destul de mari la victorie. 95% din voturi au fost numărate aici.

Wisconsin (10 electori): Mai multe organizații de presă au estimat că acest stat a fost câștigat deja de Biden, la o diferență de 20.000 de voturi, iar Trump ia în calcul să ceară renumărarea voturilor.

Michigan (16 electori): Mai multe organizații de presă au estimat că Biden a câștigat și acest stat. Democratul conduce cu 130.000 de voturi după numărarea a 98% din totalul voturilor. Oficialii campaniei lui Trump insistau, ieri, pentru suspendarea numărătorii voturilor.

Alaska (3 electori): Doar 56% din voturi au fot numărate, dar Trump va câștiga fără emoții.


Citeşte şi:

Sondajele de opinie l-au subestimat iarăși pe Trump. Cum se explică ruptura dintre predicții și rezultatele alegerilor din SUA

Una dintre cheile alegerilor din SUA: bărbații afro-americani l-au părăsit pe Biden pentru Trump într-un număr-record

Cum contraatacă Donald Trump pe toate planurile pentru a bloca victoria lui Joe Biden în mai multe state-cheie

VIDEO Momentul în care Simona Halep și Gică Hagi au făcut spectacol pe ringul de dans
PARTENERI - GSP.RO
VIDEO Momentul în care Simona Halep și Gică Hagi au făcut spectacol pe ringul de dans
IREAL! Ce i-a făcut propria mamă lui Silviu Biriș. Actorul devenit preot a mărturisit mâhnirea primită
Playtech.ro
IREAL! Ce i-a făcut propria mamă lui Silviu Biriș. Actorul devenit preot a mărturisit mâhnirea primită
O tânără mămică, care a ignorat o aluniţă suspectă timp de câţiva ani, a fost răpusă de cancerul de piele, în SUA: ''A fost o călătorie foarte lungă''
Observatornews.ro
O tânără mămică, care a ignorat o aluniţă suspectă timp de câţiva ani, a fost răpusă de cancerul de piele, în SUA: ''A fost o călătorie foarte lungă''
Horoscop 17 septembrie 2021. Vărsătorii trebuie să fie limpede în gânduri, dorințe și intenții și să le selecteze pe cele benefice
HOROSCOP
Horoscop 17 septembrie 2021. Vărsătorii trebuie să fie limpede în gânduri, dorințe și intenții și să le selecteze pe cele benefice
Bulevarde și străzi importante vor fi închise în weekend, în Capitală. Ce evenimente vor avea loc
Știrileprotv.ro
Bulevarde și străzi importante vor fi închise în weekend, în Capitală. Ce evenimente vor avea loc
Ţara, în stare de şoc. Vedeta unei generaţii a murit misterios. Ultimul mesaj, tulburător: "Creierul meu vreau să fie studiat"
Telekomsport
Ţara, în stare de şoc. Vedeta unei generaţii a murit misterios. Ultimul mesaj, tulburător: "Creierul meu vreau să fie studiat"
Igiena intimă este o prioritate - care sunt pașii pentru o îngrijire corectă
PUBLICITATE
Igiena intimă este o prioritate - care sunt pașii pentru o îngrijire corectă