De Cătălin Tolontan,

Duminică la prânz, în fața spitalului militar instalat în Nordul Bucureștiului, președintele Iohannis a apărut într-o vestă de piele, cea a comandantului suprem al forțelor armate. ”Îi asigur pe români că suntem pregătiți”, a spus șeful statului.

Apoi, Klaus Iohannis a repetat expresia ”suntem pregătiți” și ”statul este pregătit” de șapte ori în discursul de câteva minute, chemându-i pe români ”să fie și ei pregătiți”. 

Luni, 23 martie, Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) a anunțat o nouă licitație pentru materiale medicale de care spitalele românești au nevoie urgentă, care s-a derulat marți.

De la doar 20 de puncte, termenul de livrare a căpătat pondere de 40 din 100

Conform Invitației de participare, este imperativ să sosească în țară cât mai repede următoarele ”stocuri de urgență medicală”:

  • 1.211.000 de combinezoane complete, cu glugă și protecție pentru încălțăminte
  • 1.750.000 de viziere
  • 795.000 de măști FFP2
  • 875.000 de măști FFP3

Valoarea estimată a contractului este de 201 milioane de lei, fără TVA.

Urgența este elementul vital, ea a căpătat în scorul după care se evaluează oferta 40 de puncte din totalul de 100. La anterioara licitație, termenul de livrare conta doar 20 de puncte din 100.

Afaceri păguboase. Cum a pierdut România 4 miliarde de euro
Recomandări
Afaceri păguboase. Cum a pierdut România 4 miliarde de euro
 

”Asta e foarte bine că a schimbat criteriile ONAC, dar nu înțelegem de ce, deși rezultatul trebuia anunțat imediat, chiar miercuri, anunțul câștigătorilor a fost amânat. Ori e urgent ori nu e? Anumite produse puteau veni deja în țară”, a spus pentru Libertatea unui dintre participanți.

Acest termen de livrare invocat de competitor, de câteva zile, este surprinzător. 

Comisia întârzie rezultatul

La anterioara licitație, derulată la începutul lui martie, termenele de livrare ale câștigătorilor au fost de cel puțin o lună și de maximum trei, așa cum rezultă din documentele oficiale.  

În ciuda declarațiilor lui Raed Arafat, “Licitațiile pentru achiziţionarea de echipamente necesare în lupta cu COVID – 19 au caracter de urgenţă. Criteriul de câştigare a licitaţiei este cel mai scurt termen de livrare, apoi preţul”, în realitate a fost exact invers. 

VIDEO Klaus Iohannis anunţă redeschiderea teraselor şi a plajelor, de la 1 iunie. Ieşirea din localitate, fără declaraţie
Recomandări
VIDEO Klaus Iohannis anunţă redeschiderea teraselor şi a plajelor, de la 1 iunie. Ieşirea din localitate, fără declaraţie
 

Prețul a contat 40 de puncte, iar termenul de livrare doar 20. Așa s-a ajuns la  următoarele termene de livrare:

  • Mănuși : 90 zile la 6.75 lei 
  • Viziere protective: 45 zile la 19 lei
  • Combinezoane: 45 zile 
  • Măști: 35 zile la 26 lei – FFP2 și 37.97 lei – FFP3

Nu doar termenele de livrare, ci și prețurile au fost mult mai mari decât cele vehiculate acum, cel puțin pentru anumite produse, din informațiile Libertatea.

De pildă, măștile de protecție speciale pentru personalul medical, FFP2 au costat atunci 26 de lei, iar cele PFF3, 38 de lei. Câștigătorii lotului de 1,7 milioane de măști au stârnit întrebările presei, G4 Media făcând o recapitulare a temei.  

Acum, ofertele sunt mult mai bune, susțin firmele care au participat. ”Dar degeaba, că nu vine răspunsul”.

Termenele de livrare foarte scurte sunt anulate de viteza de lucru a comisiei de licitație.

Una dintre firme:

În acest timp, spitalele noastre nu dau materiale medicilor, păstrându-le în stocuri în depozite.

PNL și PSD s-au unit în operațiunea de spălare a lui Gheorghe Flutur. Operașiunea psihologică de Suceava
Recomandări
PNL și PSD s-au unit în operațiunea de spălare a lui Gheorghe Flutur. Operașiunea psihologică de Suceava
 

Ca materiale sanitare să fie luate din China, e nevoie de transport al Guvernului României

De ce, totuși, au scăzut prețurile și s-a redus termenul de livrare? ”Pentru că fabricile din China au fost puse de către Guvern să producă materiale medicale din două motive: să nu dea oamenii afară și să obțină cele necesare lor și, eventual, altor țări”, explică un specialist din industria farmaceutică. 

S-au produs reconvertiri spectaculoase, de pildă fabrici care produceau instalații mecanice s-au reprofilat imediat pe elemente medicale.

O vreme nu s-au făcut exporturi din China, dar acum s-a dat drumul comerțului medical, dacă este garantat de către state. Tot statele trebuie să asigure și transportul.

Sursă Libertatea:

”Noi suntem gata să aducem aceste echipamente rapid, dar trebuie anunțat rezultatul și nu mai trebuie să se întâmple ca prima dată, când, la costume de protecție, de pildă, au câștigat și o mare firmă din Coreea, dar și una a lui Cătălin Botezatu”, a explicat un specialist în achiziții.

De altfel, costumele din Coreea au început să vină, cele ale lui Botezatu, nu.

După Marica, un alt fotbalist a fost prins de soţie cu amanta într-o cameră de hotel
GSP.RO
După Marica, un alt fotbalist a fost prins de soţie cu amanta într-o cameră de hotel
Horoscop 28 mai 2020. Taurii se grăbesc să tragă concluzii greșite
HOROSCOP
Horoscop 28 mai 2020. Taurii se grăbesc să tragă concluzii greșite