În Rusia, arta a devenit o formă de protest a mișcării de rezistență, scrie sursa citată. Iar Anastasia Vasilyeva, șefa Uniunii Naționale a Medicilor din Rusia, medicul personal al lui Navalnîi și prietenă apropiată a cuplului Alexander Navalnîi-Iulia Navalnîia, s-a folosit de ea pentru a transmite un mesaj în momentul în care Kremlinul a trimis Poliția s-o ridice din apartamentul său – la fel cum a procedat cu toți apropiații opozantului lui Putin, după protestele masive din 23 ianuarie.
O filmare suprarealistă o arată pe Anastasia Vasilyeva cântând la pian în timp ce polițiștii, aflați deja în apartamentul medicului, îi citest acesteia drepturile.
Vasilyeva știa că urmează să vină după ea și, în loc să-și pregătească lucrurile pentru detenție, a preferat să aleagă o partitură cu care să-și întâmpine musafirii neinvitați.
A cântat opera „Für Elise” a lui Beethoven, deloc defazată de polițiști, de perspectiva petrecerii perioadei următoare după gratii sau de faptul că era filmată de cameramanii care au însoțit forțele de ordine.
„Acum, puteți să aplaudați”, a spus ea la finalul melodiei, însă nimeni n-a făcut-o. În schimb, i-au pus cătușele și au dus-o la secție, unde a rămas pentru următoarele 48 de ore.
Prin gestul său de frondă, Anastasia Vasilyeva duce mai departe o formă de protest cu rădăcini adânci. Arta reprezintă de multă vreme singura „armă” a rezistenței împotriva totalitarismului și oprimării în Rusia, scrie The Economist.
Începând din 1927, când avea 21 de ani, Dmitri Șostakovici (1906-1975), scrie The Economist, a compus, în paralel cu muzica agreată de autorități, piese care știa că nu vor fi interpretate vreodată în timpul vieții sale. A făcut asta asumându-și riscurile și ținând mereu lângă ușă un bagaj pregătit pentru momentul în care ar fi fost arestat.
Anna Akhmatova (1889-1966), care a-nceput să scrie în 1912 și care a documentat represiunea stalinistă în poemul „Requiem”, și-a rugat prietenii să-i memoreze creațiile înainte de a fi cenzurate, ca să se păstreze cumva forma inițială a operei sale. După Revoluția Socialistă din Rusia (1917), publicarea lucrărilor Annei Ahmatova a fost interzisă.
Și în lagărele de concentrare, cunoscute ca gulaguri, arta era o formă de rezistență în fața opresiunii. Deținuții care știau poezii le recitau în fața celorlalți, care încercau, la rândul lor, să le memoreze și să le „dea mai departe”.
„Poeții au mereu dreptate, istoria e de partea lor”, l-ar fi avertizat un oficial bolșevic pe Stalin, când acesta, înfuriat din cauza unui poem critic la adresa sa, a vrut să-l pedepsească exemplar pe autor.
Anastasia Vasilyeva se află acum în arest la domiciliu. Iar filmarea cu ea cântând Beethoven în momentul arestării a devenit virală.
Cine este Anastasia Vasilyeva
Medicul devenit activist Anastasia Vasilyeva are 36 de ani, e șefa Uniunii Naționale a Medicilor din Rusia și cea care a avut curajul să-l înfrunte direct pe Putin, după izbucnirea pandemiei de COVID, acuzându-l că minte în privința răspândirii coronavirusului pe teritoriul rusesc.
Tot ea l-a criticat pe Putin, anul trecut, conform The Moscow Times, că trimite echipamente de protecție, pe post de ajutoare, altor țări, în vreme ce personalul medical din Rusia e lipsit de protecție în fața SARS-COV-2.
Asta a transformat-o pe tânăra doctoriță, mama singură a doi copii, în dușmanul Kremlinului, notează ABC.
Pe site-ul uniunii pe care o conduce și pe canalele de social media, Vasilyeva expune neobosită minciunile Kremlinului legate de sistemul de sănătate, arătând că, în ciuda asigurărilor guvernului, medicii nu sunt protejați în fața coronavirusului, iar autoritățile nu au, sub nicio formă, situația sub control.
Când a venit riposta autorităților, întâi prin minimizarea ei ca specialist și respingerea acuzațiilor ei ca nefondate, apoi prin măsura mai drastică a arestării, Vasilyeva a rămas verticală.
Dacă vor să mă reducă la tăcere, trebuie să mă omoare. Altfel nu vor reuși.
Anastasia Vasilyeva:
Fotografii: Profimedia