Mergi direct la conținut »
Români vs roboți. Automatizarea va putea înlocui jumătate dintre locurile de muncă din România. Peste 4,5 milioane de joburi, în pericol
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > Români vs roboți. Automatizarea va putea înlocui jumătate dintre locurile de muncă din România. Peste 4,5 milioane de joburi, în pericol

Români vs roboți. Automatizarea va putea înlocui jumătate dintre locurile de muncă din România. Peste 4,5 milioane de joburi, în pericol

Peste jumătate din activitățile derulate în România pot fi automatizate până în anul 2030, singura problemă putând fi ”când” și ”cât de mult”, arată un studiu al companiei de consultanță McKinsey & Company. Astfel, ar fi vorba de 4 – 4,5 milioane de locuri de muncă.

De Daniel Ionașcu,

Conform McKinsey, automatizarea ar putea contribui la combaterea lipsei de forță de muncă, dar și la rezolvarea îmbătrânirii populației, potrivit ZF.ro.

Nu este prima oară când apar astfel de estimări, dar este una dintre cele mai pesimiste.

Un studiu din decembrie 2017, realizat tot de către McKinsey, arăta că la nivel global automatizarea va lăsa 800 de milioane de oameni fără locuri de muncă.

Șoferii și taximetriștii, primii amenințați

Între cele mai expuse meserii la automatizare se află șoferii profesioniști și taximetriștii, în contextul în care tot mai mulți constructori auto și companii de tehnologie testează mașini autonome.

De asemenea, avocații, farmaciștii sau soldații pot fi înlocuiți de roboți sau softuri, potrivit unui studiu citat de către NBC News.

Concomitent, și jurnaliștii ar putea fi înlocuiți, existând deja softuri care scriu știri din rapoartele bursiere ale companiilor.

Nici bancherii, analiștii financiari sau angajații din asigurări nu ar scăpa, arată un alt studiu, citat de către Fast Company.

Supercomputerul Watson de la IBM a ”lucrat” deja ca bancher sau doctor, iar sistemele dezvoltate de către indienii de la Infosys inclusiv în România sunt folosite în sport.

Filmul descinderii polițiștilor în casa soției politicianului PNL asociat cu clanurile interlope. Adevăratele imagini
Recomandări

Filmul descinderii polițiștilor în casa soției politicianului PNL asociat cu clanurile interlope. Adevăratele imagini

 

Agricultură, retail, industrie

În fine, fermierii ar urma să fie și ei afectați de automatizare, ca și muncitorii din retail și uzine.

Gigantul american Amazon are deja roboți lucrând cot la cot cu oamenii în marile sale depozite de marfă, în vreme ce grupul Foxconn se lăuda încă din anul 2016 că are la lucru 40.000 de ”foxboți” în patru fabrici din China.

Compania de creditare americană TittleMax a realizat în primăvara acestui an chiar și un infografic cu cele mai probabile joburi ce vor fi pierdute din cauza automatizării.

tittlemax - clasament automatizare. Partea I
tittlemax - clasament automatizare. Partea a doua
tittlemax - clasament automatizare. Partea a treia
Close
Închide
  Close