MENIU CAUTĂ
10 Aug. 2011 14:55

Românii stabiliţi în Londra, îngroziţi de violenţele ce au loc în capitala Angliei: «Nu mai ies din casă din cauza huliganilor»

Distribuie

“Aici e ca-n junglă. De câteva zile, găştile sparg magazine, incendiază maşini şi clădiri, bat şi jefuiesc oameni nevinovaţi pe stradă. Lumea este terorizată de gangsteri”, ne-a declarat Dacian (foto), 33 de ani, un român stabilit de 10 ani în Londra, precizând: “Din fericire, familia mea e mai ferită. Însă o strângere de inimă tot am că m-aş putea întâlni într-o zi cu vreo 10-15 inşi puşi pe scandal. O prietenă de-a mea a păţit-o zilele trecute. Era într-un restaurant, când a tăbărât în local o haită d-asta. I-au pus pe clienţi cu faţa la pământ şi i-au jefuit. Eu am vrut să mă duc într-o seară până la un magazin, dar am văzut câteva persoane de culoare pe stradă şi n-am mai ieşit”.

Lăsaţi să plece mai devreme de la muncă

Totodată, Grigore Cazacu (38 de ani), care e stabilit în Londra de doi ani, ne-a povestit că deocamdată protestatarii nu au ajuns în zona în care stă el, însă dacă vor veni şi pe strada lui, el nu va mai ieşi din casă: ”Eu locuiesc în nordul Londrei, dar violenţele nu s-au extins încă în această zonă. Însă cei de la serviciu ne lasă să plecăm cu două ore mai devreme ca să nu prindem demonstraţiile. Protestarii atacă şi oamenii şi jefuiesc magazinele, vandalizează tot. Dacă violenţele vor ajunge şi în zona în care locuiesc eu, nu mai ies din casă, n-aş risca”.

«Nu am mai văzut atât de mulţi poliţişti pe stradă»

Alex Lenghel (foto), un român în vârstă de 27 de ani, care trăieşte de 6 ani în Londra, capitala Angliei, ne-a povestit şi el cum a resimţit protestele. ”Nu am văzut niciodată atât de mulţi poliţişti pe stradă. E ciudat, pentru că locul meu de muncă e într-o zonă unde s-au petrecut violenţe şi totul părea ca dintr-un alt film. Poliţişti peste tot, clădiri şi maşini distruse. Nu am mai văzut aşa ceva. E haos”, ne-a zis Alex.

«De teamă, am dormit la nişte prieteni»

Luiza Ene (foto), 24 de ani, stabilită de câteva luni în Londra, ne-a povestit că ea locuieşte în sud-estul capitalei, însă din cauza violenţelor a fost nevoită să înnopteze la nişte amici care stau în zone mai ferite: ”Mi-a fost teamă să mă duc acasă, aşa că am dormit la nişte prieteni”.

Protestele s-au extins în alte oraşe

Scenele violente începute sâmbătă seară la Londra, după ce poliţiştii au ucis un bărbat de 29 de ani, s-au extins în mai multe oraşe ale Angliei. În Birmingham, trei oameni care încercau să apere o clădire au fost ucişi, poliţia anunţând că până acum a efectuat aproape 500 de arestări şi că în încercarea de a păstra liniştea în capitala Londra au fost mobilizaţi peste 16.000 de oameni ai legii.

Citește mai multe despre Marea Britanie pe Libertatea.

Comentarii