MENIU CAUTĂ

Investigație BBC: Cum s-a implicat Rusia în alegerile prezidențiale din Madagascar. Sume de bani uriașe oferite candidaților

Distribuie

Rusia nu are interese doar în Statele Unite sau Orientul Mijlociu, ci și în Africa subsahariană, rezultă dintr-un reportaj BBC News. Potrivit jurnaliștilor britanici, cel puțin șase candidați la alegerile prezidențiale din 2018 au primit bani de la cetățeni ruși veniți ca turiști în insulă, dar care făceau de fapt parte dintr-o operațiune sistematică și bine coordonată.

Moscova a sponsorizat cu milioane de dolari șase candidați de la alegerile prezidențiale din 2018. Printre aceștia se numără și un tânăr om de afaceri care a reușit să câștige alegerile și este noul președinte al țării.

În reportajul BBC se arată că înainte de alegerile din 2018, câțiva turiști ruși au ajuns în Madagascar, unde l-au întâlnit pe pastorul André Mailhol, care avea să devină unul dintre candidații pentru președenția țării. Aceștia i-au oferit pastorului evanghelic sume de ordinul milioanelor de dolari.

Nu doar el a beneficiat de sprijin financiar rusesc, spun jurnaliștii britanici. Andry Rajoelina, actualul președinte al Madagascarului, a fost și el ajutat în timpul campaniei electorale cu bani. De asemenea, Jean-Omer Beriziky, un alt candidat la alegerile prezidențiale din țara africană, a fost contactat de ruși, care i-au propus ca în schimbul a 2 milioane de dolari să schimbe „orizonturile diplomatice ale țării sale”, în cazul în care va ajunge președinte.

„Rusia încearcă să restabilească echilibrul de putere în Africa subsahariană, după ce China și Statele Unite și-au intensificat acțiunile pe continent în ultimii ani”, a explicat Andrei Soșnikov, un jurnalist rus care a scris despre „turiștii” ruși întorși în țară după o vacanță de mai multe săptămâni în Madagascar.


Citește și: Politica i-a învrăjbit pe Vladimir Găitan și pe Tudor Chirilă! Veteranul actor nu mai vrea să joace pe aceeași scenă cu tânărul său coleg


 

Citește mai multe despre Madagascar pe Libertatea.

Comentarii