MENIU CAUTĂ

Reacția Rusiei după ce NATO a anunțat că va implementa în România cel mai avansat sistem de apărare antirachetă

Distribuie

Rusia urmărește îndeaproape situația legată de planurile SUA de a desfășura temporar în România sistemul de apărare antirachetă THAAD, a afirmat Aleksandr Grușko, ministrul adjunct de Externe rus.

Zilele trecute, NATO a anunțat că Statele Unite își vor îndeplini angajamentele față de NATO în ceea ce privește apărarea antirachetă prin desfășurarea temporară la Deveselu a sistemului THAAD (Terminal High Altitude Area Defense – apărare la înaltă altitudine, cel mai avansat sistem de apărare antirachetă).

THAAD este un sistem defensiv, anti-rachetă, care asigură protecție împotriva amenințărilor balistice la altitudine foarte înaltă. Sistemul apără trupele americane, forțele aliate, zonele populate și zone cu infrastructură critică împotriva rachetelor balistice cu rază scurtă și medie.

Duminică, Aleksandr Grușko, ministrul adjunct de Externe rus, a declarat planurile SUA sunt urmărite îndeaproape de Rusia.

„Un proverb rusesc spune: ‘Nimic nu este mai permanent decât ceva temporar. Există întrebări: care sunt motivele pentru implementarea ca atare a THAAD şi ce implică modernizarea instalaţiilor antirachetă în România?”, a afirmat Alexandr Grușko.

„Până în prezent ni s-a spus la orice nivel politic că elementele antirachetă care se desfăşoară la o bază în România sunt destinate exclusiv pentru a contracara ameninţările cu rachetă provenind din exteriorul regiunii euroatlantice şi că, potrivit caracteristicile lor fizice, ele nu sunt capabile să intercepteze armele strategice din dotarea Rusiei”, a adăugat diplomatul rus.

Grușko a mai spus că autoritățile de la Moscova sunt interesate să cunoască care sunt lucrările care vor fi efectuate la instalațiile antirachetă din România.

„Se ştie că, în prezent, SUA lucrează la îmbunătăţirea tehnologiei de interceptare a rachetelor şi mulţi nu ascund deja faptul că sistemul de apărare antirachetă al SUA, inclusiv segmentul european integrat în NATO, trebuie să fie capabil să intercepteze sistemele de rachete cu care operează Federaţia Rusă”, a mai spus Aleksandr Gruşko, conform Agerpres.


Citește și: OPINIE | Scriitorul Vasile Ernu, noua semnătură din paginile Libertății: „Arestarea lui Assange – devenim căței de companie ai Puterii sau câini de pază ai libertății?”

Comentarii