Mergi direct la conținut »
Rușii de la Lukoil care operează rafinăria Petrotel Ploiești au fost achitați. Procesul viza un prejudiciu record de aproape două miliarde de euro
Ştiri Libertatea > Ştiri > Rușii de la Lukoil care operează rafinăria Petrotel Ploiești au fost achitați. Procesul viza un prejudiciu record de aproape două miliarde de euro

Rușii de la Lukoil care operează rafinăria Petrotel Ploiești au fost achitați. Procesul viza un prejudiciu record de aproape două miliarde de euro

Rușii de la Lukoil care operează rafinăria Petrotel din Ploiești au fost achitați în dosarul privind infracțiuni economice, pentru care au fost trimiși în judecată sub acuzațiile de folosirea cu rea credință a creditului societății și spălarea banilor, dar și complicitate la aceste infracțiuni. Procesul a început cu acuzații de evaziune fiscală cu un prejudiciu record de aproape două miliarde de euro, în cele din urmă procurorii renunțând la acuzațiile de evaziune fiscală.

De Cristian Simion,

După un proces care a durat doi ani, care a avut nenumărate termene și în care judecătorii au amânat de două ori pronunțarea, Tribunalul Prahova a dispus, marți după-amiază, achitarea cetățenilor ruși și români din conducerea Petrotel Lukoil, între care Andrei Bogdanov, dar și a companiei care operează rafinăria de la Ploiești și a companiei – mamă, Petrotel BV din Olanda, acuzați de infracțiuni economice.

Judecătorii au dispus, totodată, ridicarea sechestrului asigurător pe acțiuni deținute de cele două firme, în valoare de miliarde de lei, dar și scoaterea de sub sechestru a conturilor șefilor de la Petrotel.

Dosarul a fost instrumentat inițial de Mircea Negulescu

Dosarul a pornit ca unul dintre cele mai răsunătoare procese care vizau infracțiuni economice și în care era implicată o multinațională.

Speța, instrumentată inițial de celebrul fost procuror Mircea Negulescu a făcut valuri la momentul la care anchetatorii au descins la sediul companiei și au anunțat că pun sub acuzare întregul comitet director format din cetățeni ruși și români.

Acuzațiile erau de evaziune fiscală, folosirea cu rea-credință a bunurilor firmei și spălare de bani, iar prejudiciul stabilit de către procurori era unul record, de aproape două miliarde de euro.

Ulterior, anchetatorii au renunțat la acuzația de evaziune fiscală, procesul continuând cu inculpații acuzați de folosirea cu rea credință a creditului societății și spălare de bani în cazul unora dintre ei sau complicate la aceste infracțiuni în situația celorlalți.

Breaking News. Guvernul PNL privatizează programele naționale de sănătate! Prețul sănătății va fi și mai mare pentru pacienții cu venituri mici
Recomandări

Breaking News. Guvernul PNL privatizează programele naționale de sănătate! Prețul sănătății va fi și mai mare pentru pacienții cu venituri mici

Decizia dată de Tribunalul Prahova nu este definitivă, ci poate fi atacată în zece zile.

La sfârșitul lunii iulie 2018, secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis suspendarea din funcţie a fostului şef al DNA Ploieşti Lucian Onea şi a procurorului Mircea Negulescu.

Parchetul General susţinea că în 2015 Onea şi Negulescu ar fi determinat prin constrângere un martor, pe Vlad Cosma, ameninţându-l în mod direct că o vor inculpa pe sora acestuia, Andreea Cosma, să întocmească în fals o sesizare pe un alt nume şi tabele/liste cu alegători din Republica Moldova, documente din care să rezulte că alegătorii ar fi primit bani drept „mită electorală”. De altfel, Vlad Cosma îi acuza pe procurorii DNA Negulescu și Onea că au „fabricat dosare”.

Citește și:

ANCHETĂ / Preț exorbitant pentru paza cimitirelor din Ploiești! Decizia care va lăsa zeci de oameni șomeri și va duce la triplarea cheltuielilor

Close
Închide
  Close