De Sorina Ionaşc,

Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii a fost adoptat cu 174 de voturi „pentru” şi 98 „împotrivă”.

Dezbaterile pe înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii a încins spiritele în Camera Deputaţilor. Opoziţia a criticat vehement proiectul de lege.

„Acest Fond este unul din cele mai mari jafuri din istorie pe care voi îl veţi legitima astăzi. Sunt confiscate de coaliţia de guvernare, din acest stat, dezgolind acest stat şi lăsându-l fără pic de demnitate economică. V-aţi învăţat să jucaţi un monopoly cu aceste comapnii de stat. Atacaţi tot, căile fluviale, aeroporutri, gazele, companiile de stat. Dacă mai vorbiţi de plângeri penale, sunteţi pasibili într-adevăr de o plângere penală pentru subminarea economiei naţionale. Fiecare român trebui să ştie asta. Să vă fie ruşine dacă daţi un vot pe acest proiect!”, a strigat, de la pupitru, deputatul PNL Pavel Popescu.

O poziţie similară a avut şi deputata USR Cosette Chichirău. „Vreţi un instrument prin care să vă îndatoraţi fără ca datoria să intre în datoria publică. Aşa cum au făcut şi grecii şi s-a terminat prost. Acum trebuie să vă plătiţi nebunia electorală. Spuneţi „la revedere” proprietăţii statului român. În această formă, FSDI nu este decât un mare jaf. Fiţi patrioţi şi votaţi împotrivă!”, a spus ea.

Renovat cu 8 milioane de lei acum un an, din bani europeni, spitalul din Eforie Sud se prăbușește peste pacienți
Recomandări

Renovat cu 8 milioane de lei acum un an, din bani europeni, spitalul din Eforie Sud se prăbușește peste pacienți

Pe de altă parte, deputatul ALDE Varujan Vosganian a spus că acest Fond nu schimbă cu nimic ceea ce există deja în practicile companiilor de stat.

„Aş vrea să astâmpăr comportamentul colegilor mei care folosesc cuvântul „jaf” sau „vânzarea avuţiei statului”. Companii făceau asta şi până acum. Ce anume poate să facă FSDI şi nu făceau companiile. Veniturile din privatizare pot fi folosite pentru investiţii. Este bine ca o parte din investiţii să fie extrabugetari, a spus el, precizâând că noul Fond va putea fi un factor activ în stimularea investiţiilor publice. Fondul Suveran este un gest de curaj, se va supune economiei private în condiţii de competiţie, a mai spus el. Ideea aceasta că nu trebuie să facem copii, pentru că la un moment dat or să aibă pojar  (…) şi folosirea termenilor precum jaf este total impropriu..”, a spus Vogsanian.

Adrian Sina, „Ambasador” pentru armata pakistaneză. Postarea jignitoare pusă pe Instagram
Recomandări

Adrian Sina, „Ambasador” pentru armata pakistaneză. Postarea jignitoare pusă pe Instagram

Opoziţia nu s-a lăsat şi a continuat atacurile.

„Puneţi biciul pe Guvern şi aduceţi bani în ţară”, a spus prim-vicepreşedintele PMP, arătând că această lege este dăunătoare.

Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a anunţat că vor contesta legea la Curtea Constituţională.

Termenul din programul de guvernare al PSD-ALDE pentru adoptarea acestui proiect de lege era al doilea semestru din 2017. Mai mult, fostul premier Sorin Grindeanu a acuzat presiuni pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii.

Deputații din comisia economică au introdus, în şedinţa de marţi, și Poșta Română, Complexul Oltenia și CFR SA în Fond. S-a dat un raport favorabil în comisia economică din Camera Deputaților, unde a fost prezent și ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovoci. În şedinţă, s-a stabilit că acest Fond va avea 9 miliarde de lei capital și va deveni operațional în luna iulie.

PSD speră ca până la sfârșitul acestui an, instituția să devină operațională. Proiectul a suferit mai multe modificări, în urma discuțiilor pe care Guvernul le-a avut cu cei de la Eurostat, care au cerut criterii clare privind Consiliul de Administrație, dar și interdicția ca în acest Fond să fie introduse companii care nu sunt profitabile. Eurostat a cerut și garanții că acest fond nu va avea implicare politică.

Simone Inzaghi contestă victoria CFR-ului: „În România nu s-a jucat fotbal”
GSP.RO

Simone Inzaghi contestă victoria CFR-ului: „În România nu s-a jucat fotbal”

Horoscop 13 decembrie 2019. Săgetătorii vor trece prin printr-un șir de experiențe profitabile
HOROSCOP

Horoscop 13 decembrie 2019. Săgetătorii vor trece prin printr-un șir de experiențe profitabile