Mergi direct la conținut »
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > FOTO | Noi proteste ale "vestelor galbene" în Franța, soldate cu peste 100 de rețineri. Numărul participanților, în scădere considerabilă

FOTO | Noi proteste ale „vestelor galbene” în Franța, soldate cu peste 100 de rețineri. Numărul participanților, în scădere considerabilă

Noi proteste ale "vestelor galbene" în Franța, dar numărul celor care au ieșit în stradă a scăzut mult față de weekendurile trecute. Peste 100 de persoane au fost arestare.

De Remus Vlad,

UPDATE ora 22:45: Peste 100 de persoane, printre care şi liderul protestatarilor Eric Drouet, au fost arestate sâmbătă la Paris în timpul ultimei demonstraţii a „Vestelor galbene”.

Demonstraţia de pe bulevardul Champs-Elysees din capitala ţării a fost în mare parte paşnică, participând numai circa 2.000 de persoane, un număr mult mai mic decât în săptămânile anterioare.

În jur de 40.000 de persoane au protestat în diferite părţi ale Franţei sâmbătă, a declarat pentru dpa o sursă din poliţie, adăugând că peste 50 de persoane au fost arestate în afara Parisului


Sute de membri ai mişcării Vestele Galbene mărşăluiesc pe străzile din Paris după ce, vineri noapte, traficul în mai multe zone ale ţării a fost perturbat.

S-a petrecut şi un incident tragic în timpul manifestaţiilor. Un şofer a murit într-un accident survenit în apropiere de Perpignan, unde un sens giratoriu era blocat de protestatari, relatează presa internaţională.

Protestatarii s-au strâns iniţial pe colina Mont-martre, cel mai înalt punct al Parisului, în faţa bazilicii Sacre Coeure. Până acum, pentru protestele din capitala Franţei, Vestele Galbene au ales celebrul bulevard Champs Elysee.

Breaking News. Guvernul PNL privatizează programele naționale de sănătate! Prețul sănătății va fi și mai mare pentru pacienții cu venituri mici
Recomandări

Breaking News. Guvernul PNL privatizează programele naționale de sănătate! Prețul sănătății va fi și mai mare pentru pacienții cu venituri mici

Protestul de sâmbătă vine după ce în cursul nopții Parlamentul a aprobat definitiv măsuri de urgenţă în valoare de 10 miliarde de euro, menite să uşureze presiunea fiscală şi să sporească puterea de cumpărare, revendicări-cheie ale „vestelor galbene”.

Pe Champs-Elysees, epicentrul manifestaţiilor, cafenelele şi restaurantele îşi desfăşurau în regim normal terasele şi aproape toate magazinele îşi etalau mărfurile în vitrine. Cu toate acestea, magazinele pariziene, care ar urma să primească numeroşi clienţi înainte de Anul Nou, au fost invitate de prefectura poliţiei să dea dovadă de vigilenţă. „Un dispozitiv de securitate proporţionat şi adaptat” a fost desfăşurat la faţa locului, potrivit Ministerului de Interne francez, care nu a precizat numărul de forţe mobilizate.

Protestatarii vor să meargă la Palatul Versailles

Însă în acest week-end, manifestanţii vor să meargă şi în alte puncte istorice, precum colina Montmartre, dar şi palatul Versailles, simbol al puterii din Franţa.

Deces neobișnuit din cauza coronavirusului. Cazul straniu al pacientului Li stârnește marea îngrijorare a medicilor
Recomandări

Deces neobișnuit din cauza coronavirusului. Cazul straniu al pacientului Li stârnește marea îngrijorare a medicilor

Potrivit organizatorilor, aici vor fi cei mai mulţi protestatari. Ca urmare, Prefectura a ordonat închiderea palatului pentru a evita posibile daune.

Apeluri la protest s-au mai făcut şi pentru punctele de trecere a frontierelor, cu scopul de a împiedica transportul de mărfuri, şi în faţa sediilor unor multinaţionale: Google, Amazon, Facebook şi Apple.

Protestele vestelor galbene au început pe 17 noiembrie. Principala nemulţumire a manifestanţilor era iniţial majorarea, de anul viitor, a preţului carburanţilor.

Guvernul a renunţat între timp la taxa pe carburanţi. Totuşi, valul de nemulțumire s-a propagat şi acum vizează în general politicile executivului şi ale preşedintelui francez.


Citește și: ANALIZĂ LIBERTATEA | Anul creșterilor de preț la carburanți. Cum variază consumul în funcție de scumpirea benzinei și motorinei


 

Close
Închide
  Close