Florian Dinu va fi judecat pentru instigare la abuz în serviciu și trafic de influență, fapte pe care, susțin procurorii Direcției Naționale Anticorupție, le-a comis în perioada în care era secretar al Consiliului Județean Giurgiu și administrator al unor societăți comerciale.
În același dosar va fi judecată și Liana Țone, director economic adjunct la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Giurgiu, pentru 719 fapte de abuz în serviciu.
Florian Roșioru, Ion Lupu și Florentin Daniel Marinică, toți reprezentanți legali ai firmelor controlate în fapt de Florian Dinu, ajung și ei în fața instanței, pentru complicitate la abuz în serviciu.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 14 august 2002 – 5 aprilie 2005, la DGASPC Giurgiu au fost făcute achiziții de bunuri și servicii în interesul personal al secretarului Consiliului Județean Giurgiu, Florian Dinu. În cei aproape trei ani, DGASPC Giurgiu a încheiat, cu firme controlate de Florian Dinu și administrate de acesta prin interpuși, 719 proceduri de achiziții de bunuri și servicii, pentru care s-au făcut plăți de sute de mii de lei.
“Aceste achiziții au fost realizate prin selecția de oferte de la aceleași persoane juridice, controlate în fapt exclusiv de către inculpatul Dinu Florian și la care asociați unici, administratori sau mandatari erau inculpații Roșioru Florian, Lupu Ion, Marinică Florentin Daniel și alte persoane. Aceste acțiuni au condus la prejudicierea DGASPC Giurgiu cu 639.128 de lei, sumă care în mod corelativ reprezintă un avantaj patrimonial pentru firmele desemnate succesiv drept câștigătoare a procedurilor de selecție a ofertelor”, au scris procurorii DNA în actul de sesizare a instanței.
Secretarul Consiliului Județean Giurgiu mai este acuzat că, în perioada 2007 – 2008, a primit de la reprezentanții unei societăți comerciale foloase în valoare de 23.550 de lei, în schimbul cărora a promis că intervine la persoane cu funcții de decizie de la CJ și DGASPC Giurgiu, pentru decontarea sumelor pe care Direcția de Asistență Socială le datora firmei și pentru menținerea și reînnoirea unui contract de furnizare combustibil.
Consiliul Județean Giurgiu s-a constituit parte civilă în procesul penal, pentru a recupera prejudiciul estimat la peste un milion de lei, produs în urma achizițiilor făcute cu firmele controlate de Florian Dinu, la care se adăugă sume accesorii de 97.001,44 lei, calculate până la 31 iulie 2005, precum și sumele accesorii care vor fi calculate până la data plății efective a prejudiciului.
Dosarul va fi judecat de Tribunalul Giurgiu, care urmează să decidă, în 2 august, dacă Florian Dinu va fi judecat sub control judiciar, măsură luată de procurori de când secretarul CJ Giurgiu a fost pus sub acuzare de procurori sau dacă va admite cererea lui de ridicare a măsurii preventive.
Procurorii au pus sechestru pe mai multe imobile ale lui Florian Dinu, Florian Roșioru și ale Lianei Țone.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro