Mergi direct la conținut »
Klaus Iohannis:
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

Klaus Iohannis: „Din păcate, astăzi, în România avem aproape 2.000 de persoane infectate. E mult, e foarte mult”

Președintele Klaus Iohannis a avut, luni, la Palatul Cotroceni, o ședință de evaluare și prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19. Şeful statului a făcut un nou apel către populaţie să respecte restricţiile de circulaţie, în condiţiile în care, în prezent, ne apropiem de 2.000 de cazuri de infectare cu coronavirus.

De Valentina Postelnicu,

Klaus Iohannis: „Trebuie să reușim împreună să îngrădim răspândirea acestui virus!”

UPDATE ora 14.00 Preşedintele Klaus Iohannis prezintă concluziile discuţiilor cu reprezentanţii Guvernului:

 • Din păcate, astăzi, în România, avem aproape 2.000 de cazuri de persoane infectate cu COVID-19.
 • Dragi români, este mult. Este deja foarte mult și trebuie împreună să ne străduim mai mult, mai bine ca să îngrădim răspândirea virusului.
 • Este nevoie să respectăm mai bine și mai mult indicațiile autorităților.
 • Nu uitați, nu vă întâlniți cu alte persoane, iar dacă este obligatoriu să vă întâlniți, evitați orice contact fizic! Nu vă dați mâna! Nu vă îmbrățișați! Stați la distanță unii de alții!
 • Trebuie să reușim împreună să îngrădim răspândirea acestui virus. Trebuie să reușim împreună mai ales pentru categoriile cele mai vulnerabile. Iar cei mai vulnerabili sunt, după ne spun medicii și experții, persoanele peste 65 de ani.
 • Autoritățile și-au făcut treaba. Există norme în vigoare. Acum depinde de noi, de noi toți să le respectăm!
 • În acest fel vă rog pe toți să-i protejăm din categoriile vulnerabile! Haideți să-i protejăm pe cei peste 65 de ani! Haideți să îi protejăm pe pensionarii noștri!
 • S-a stabilit un interval, între 11:00 și 13:00 în fiecare zi. Cei peste 65 de ani pot ieși din casă să-și facă aprovizionarea. Haideți să lăsăm acest interval doar lor!
 • Comercianții au primit indicații de la autorități să servească în acest interval persoanele care în alt interval nu pot ieși din casă.
 • Așadar, dragi români, lăsați între 11:00 și 13:00 pensionarii să-și facă aprovizionarea! Noi avem tot restul zilei la dispoziție ca să o facem.
 • Am avut, adineauri s-a încheiat, o ședință cu premierul Orban, cu mai mulți miniștri, și am discutat despre materiale de protecție, despre măști, halate, și așa mai departe.
 • În lume se găsesc tot mai greu. Este o problemă reală. Și în acest fel am început deja, cu câteva săptămâni în urmă, să identificăm producători românești, producători români care vin și oferă astfel de materiale.
 • Și primele rezultate n-au întârziat să apară. Am aflat astăzi, în ședință, că deja există producători de-ai noștri care s-au reprofilat, care vor produce măști, alții vor produce halate de protecție pentru medici.
 • Alții deja încep să lucreze la materiale mai complicate, de exemplu la ventilatoare, care sunt absolut necesare pentru secțiile de urgență.
 • Iată, în acest fel, ne ocupă și acest segment și cu această ocazie mă adresez antreprenorilor noștri: fiți proactivi!
 • Veniți cu idei, veniți cu idei către guvernanți, fiindcă suntem interesați să promovăm produse românești în această perioadă cu precădere! Este o oportunitate foarte bună pentru mediul românesc. Avem nevoie de aceste materiale, avem această oportunitate.
 • Iar, în final, repet pentru toți: haideți să respectăm normele stabilite de autorități, pentru a îngrădi răspândirea acestui virus!
Povestea unui poliţist din Suceava care nu reuşeşte de două luni să scape de COVID-19. „Am făcut în total 8 teste COVID, stau închis fără simptome de 60 de zile, iar în situația mea sunt mulți”
Recomandări

Povestea unui poliţist din Suceava care nu reuşeşte de două luni să scape de COVID-19. „Am făcut în total 8 teste COVID, stau închis fără simptome de 60 de zile, iar în situația mea sunt mulți”

 

La şedinţă participă prim-ministrul României, Ludovic Orban, Ministrul Finanțelor Publice, Vasile Cîțu, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, și Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode.

Controverse în cazul asistentei din Botoșani, anunțat ca deces COVID-19, iar apoi scoasă de pe listă. Medic: ”S-a vindecat de coronavirus, dar boala a făcut ravagii în organism”
Recomandări

Controverse în cazul asistentei din Botoșani, anunțat ca deces COVID-19, iar apoi scoasă de pe listă. Medic: ”S-a vindecat de coronavirus, dar boala a făcut ravagii în organism”

 

La finalul ședinței, Președintele României va susține o declarație de presă, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Şi săptămâna trecut, preşedintele a avut două şedinţe de evaluare a măsurilor luate de Guvern, în contextul stării de urgenţă, declanşată în urma pandemiei de coronavirus.

Luni, va avea loc şi o şedinţă de guvern desfăşurată în regim de videoconferinţă, la ora 17,00, la Palatul Victoria.

Duminică seară, ministrul de Interne Marcel Vela și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat au prezentat, într-o declarație de presă, Ordonanța Militară nr. 4.

Potrivit noii Ordonanţe, persoanele de peste 65 de ani pot circula pe toată perioada zilei pentru problemele de natură medicală. În plus, aceste persoane pot circula și în intervalul 20.00-21.00 pentru a-şi scoate animalele de companie la plimbare, şi nu este nevoie de declarație pe propria răspundere.

Între orele 11.00 și 13.00 operatorii economici trebuie să ofere prioritate pentru persoanele de peste 65 de ani.


Close
Închide
  Close