Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat că șeful instituției va merge în Ucraina, săptămâna viitoare, pentru a vizita centrala nucleară inactivă Cernobîl, potrivit Reuters.

Rafael Grossi va conduce o misiune de experți pentru a intensifica eforturile de prevenire a pericolului unui accident nuclear, în timpul conflictului din Ucraina, a anunțat agenția într-un comunicat.

„Prezența AIEA la Cernobîl va fi de o importanță capitală pentru acțiunile noastre de sprijinire a Ucrainei, deoarece încearcă să restabilească controlul reglementar al centralei și să asigure funcționarea acesteia în siguranță”, a spus Grossi, adăugând că urmează să fie inspectate și alte instalații nucleare, în câteva săptămâni.

Echipa de siguranță, securitate și garanții nucleare va fi prezentă la Cernobîl din 26 aprilie pentru a livra echipamente vitale și pentru a efectua evaluări radiologice precum și de altă natură.

Fosta centrală nucleară de la Cernobîl a fost ocupată de forțele ruse timp de cinci săptămâni înainte ca acestea să se retragă, pe 31 martie, se arată în comunicat.

Urmărește-ne pe Google News