Pe data de 25 august, managerul interimar al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ), dr. Radu Nicolae-Sicinschi, a solicitat, la ora 7 dimineaţa, o ambulanţă pentru transport, prin Ordinul de misiune nr. TL2T003658. Scopul solicitării: deplasarea la un spital din Bucureşti a unei paciente din localitatea Enisala. Din echipajul care urma să o transporte pe pacienta respectivă făcea parte, pe lângă medicul Nicolae-Sicinschi, şi ambulanţierul Mircea Ignat, de la substaţia Babadag.

„Cu o zi înainte, domnul manager ne anunţase că a doua zi pleacă la Bucureşti, să-şi rezolve nişte probleme legate de mandatul său, la Ministerul Sănătăţii. A doua zi, am văzut că a cerut o ambulanţă pentru drumul ăsta”, ne-a declarat o sursă angajată la SAJ Tulcea.

„Pe ordinul de misiune, cel care solicită maşina este medicul. Iar la acest ordin nu este ataşată, după reguli, o fişă de solicitare, în care să se menţioneze la ce spital anume din Bucureşti va fi transportată pacienta, ce tratament va urma acolo, ce medic o preia şi aşa mai departe”, subliniază sursa citată.

Ce rol a jucat soacra șoferului

Întâmplător sau nu, pacienta al cărei nume a fost trecut pe respectivul ordin de misiune este soacra șoferului ambulanței, Mircea Ignat. 

„O afacere de partid”. Mai mulți angajați din ICR acuză nereguli la „un concurs cu dedicație”. Jurista a intrat în concediu medical, ca să nu semneze
Recomandări
„O afacere de partid”. Mai mulți angajați din ICR acuză nereguli la „un concurs cu dedicație”. Jurista a intrat în concediu medical, ca să nu semneze
Șeful Ambulanței Tulcea, acuzat că a mers la București cu salvarea, dar „a uitat” pacienta acasă. „Nu-mi mai aduc aminte”, răspunde el
Ordinul de misiune prin care dr. Radu Nicolae-Sicinschi a solicitat o ambulanţă pentru transport.

Un alt angajat al Substaţiei de Ambulanţă Babadag, consătean cu doamna respectivă, a declarat pentru Libertatea că în ziua în care trebuia să fie la București a văzut-o pe pacientă prin curte și în fața porții. „În ziua aceea, când ar fi trebuit să fie în maşină cu managerul şi cu ginerele ei, spre Bucureşti, doamna a stat toată ziua acasă, n-a ieşit decât puţin până la poartă”.

Managerul Nicolae-Sicinshi şi ambulanţierul Ignat au mers la Bucureşti cu un Logan Break, folosit pentru transportul pacienţilor. Cei doi s-au întors în Tulcea în jurul orei 20.00, fără a mai trece prin Enisala, conform surselor din SAJ Tulcea.

Managerul a declarat în presa locală că a fost la Ministerul Sănătății

Pe 26 august, la o zi după expediţia în Capitală, medicul Nicolae-Sicinshi a declarat într-o publicaţie locală că s-a dus la Bucureşti pentru a cere de la Ministerul Sănătăţii înfiinţarea unui punct de asistenţă medicală la Sulina pentru personalul navelor aflate în port.

Lovitură la Chișinău: un ziar a pus mâna pe telefonul organizatorului protestelor partidului Șor pentru ”gaz ieftin”
Recomandări
Lovitură la Chișinău: un ziar a pus mâna pe telefonul organizatorului protestelor partidului Șor pentru ”gaz ieftin”

Conform condicii de vizite de la Ministerului Sănătăţii, din 25 august, consultată de Libertatea, medicul tulcean nu figurează că ar fi intrat în sediul instituţiei în ziua respectivă.

Un angajat mai vechi de la SAJ Tulcea susţine că astfel de deplasări cu ambulanţa transportând pacienţi imaginari reprezintă o practică veche de peste 20 de ani: „Ideea e să deconteze benzina, de aceea trec pe ordinul de misiune nume de pacienţi din sate izolate, pe care nu îi verifică nimeni. Probabil au amici care lucrează la spitale din Bucureşti, care le pun ştampila, că au predat pacientul, să poată deconta apoi”.

Managerul Serviciului de Ambulanță Tulcea nu dispune de mașină de serviciu cu șofer.

Medic SAJ Tulcea: „Mi se pare criminal de-a dreptul!”

Gestul șefului provoacă indignare chiar și în rândul colegilor.

„Curtea instituţiei este plină de ambulanţe vechi, care ar fi trebuit casate sau reparate. Avem puţine mijloace să ajungem la pacienţi, la care şi aşa e greu de ajuns, pe apă sau pe uscat. Să foloseşti ambulanţele pentru interese personale mi se pare nu doar revoltător, ci criminal de-a dreptul”, comentează medicul specialist Daniela Vameşu, de la SAJ Tulcea. 

Șeful Ambulanței Tulcea, acuzat că a mers la București cu salvarea, dar „a uitat” pacienta acasă. „Nu-mi mai aduc aminte”, răspunde el
În curtea Serviciului de Ambulanță Tulcea | Foto: Eli Driu / Libertatea
Bucureștiul, locul legat obsedant de planurile lui Putin
Recomandări
Bucureștiul, locul legat obsedant de planurile lui Putin

Nicolae-Sicinschi: „Nu-mi mai aduc aminte”

Contactat de Libertatea, medicul Radu Nicolae-Sicinschi spune că nu-și mai aduce aminte dacă a fost sau nu cu pacienta la București.

Șeful Ambulanței Tulcea, acuzat că a mers la București cu salvarea, dar „a uitat” pacienta acasă. „Nu-mi mai aduc aminte”, răspunde el
Managerul dr. Radu Nicolae-Sicinshi | Foto: ziaruldelta.ro

„Nu-mi mai aduc aminte. Au fost mai multe deplasări, nu-mi aduc aminte în mod precis de această deplasare”, a declarat managerul.

Ministerul Sănătății: „Răspunsul va fi comunicat în maximum 30 de zile”

Nicolae-Sicinschi este la al doilea mandat interimar în fruntea Ambulanței Tulcea. 

Potrivit Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 738 din 7 iunie 2018, privind aprobarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare pentru serviciile de ambulanță județene, „numirea într-o funcție de conducere interimară la nivelul serviciilor de ambulanță județene se efectuează pe o perioadă de maximum 6 luni, fără posibilitate de prelungire”.

Am adresat în scris Ministerul Sănătăţii următoarea întrebare: „Cum explicați faptul că medicului Radu Nicolae-Sicinschi i-a fost prelungit mandatul de manager interimar cu încă șase luni?”.

Ministerul Sănătăţii a răspuns: „Durata necesară pentru identificarea și difuzarea informației solicitate depășește 10 zile, iar răspunsul va fi comunicat în maximum 30 de zile”.

Managerul SAJ Tulcea spune că nu este singurul în această situație. „Nu este vorba despre o prelungire, este un ordin nou. Este altceva”, a explicat Nicolae-Sicinschi.

Plimbare cu șalupa

În urmă cu câteva luni, Libertatea a publicat un articol în care arăta că actualul manager interimar al SAJ Tulcea a mers cu o navă sanitară ambulanţă până la un restaurant pescăresc numit „La Scăunele”.

Managerul Radu Nicolae-Sicinschi a dat ordin de misiune prin dispecerat „Probe în marş”, denumire folosită pentru cazurile când navele au ieşit din reparaţii şi efectuează un tur de încercare.

Un medic şi un ambulanţier care au sesizat conducerea SAJ că nu e în regulă folosirea navei sanitare pentru agrement au fost convocaţi, la începutul lui iunie, la comisia de disciplină, pe motiv că „şi-au depăşit atribuţiile”.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

Urmărește-ne pe Google News
Comentarii (4)

Jumbo   •   07.10.2022, 20:33

Asa e, omul asta a încălcat legile voastre, ale ***. OMUL ASTA E MEDIC, A SALVAT MII DE VIEȚI, PENTRU MINE, UN MURITOR DE RAND, OMUL ASTA VALOREAZĂ MAI MULT DECÂT TOȚI ZIARIȘTII ȘI POLITICIENII DIN COLONIE. Nu v am văzut ba asa de ofuscati când vindeau mafioții ăștia pe 2 lei intreprinderi, bănci, vapoare, toată tara, și copiii au fost vânduți. Marș, ***

Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

alexzzz   •   07.10.2022, 15:04

Uimitor, ba chiar revoltator, caz aproape tras la indigou cu precedentul semnalat si remarcat tot de spiritul distins, inoculat si practic caracteristic personalitatii domniei voastre, dar in ciuda tuturor semnalelor trase la momentul oportun situatia pare sa se repete intr-un mod inadmisibil, stupefiata nu doar opinia publica de aceasta data, ci in special chiar colegii de breasla, cei care isi dau seama cu prisosinta cat pot cantari aceste gesturi si ce pot ele insemna in salvarea cu adevarat a unor semeni aflati in disperare si nevoi, clipe de insemnatate deplina ce le pot fi de mare ajutor multora dintre ei ori pot insemna dezastrul, de aceea oripilarea personalului din serviciul respectiv, deoarece aceste gesturi repetate si consecvente depasesc cu mult linia constiintei, echilibrului, rationalului sau umanitatii, pentru ca cine se joaca cu asa ceva, fara sa clipeasca cel putin, trebuie pe loc tras la raspundere, demis in urmatoarea secunda si eliminat din sistem fara vreun drept sau beneficiu impreuna cu cei din minister care au tolerat, admis si pasuit incalcarea legilor, in cazul evident, daca se descopera astfel de persoane absolut iresponsabile pentru buna functionare a unui sistem de o importanta sacra si desavarsita pentru toti locuitorii unei tari aflata de mult in deriva si la subsolul tuturor clasamentelor din domeniu ale continentului din cauza unor astfel de practici neprofesionale, asta ca sa folosim cel mai bland cu putinta termen pe care-l putem descrie.

Janco   •   07.10.2022, 13:50

Acum stiu de ce autoutilitarele bugetare ajung rapid kmetrajul 1mil si asta cu un consum 100/100. Fostul meu sef italian sa angajat voluntar pe anbulanta plus ca schimba becurile si uleiul pe bani lui greu dr crezut dar adevatat.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

În 1983, a decis să fugă în SUA și s-a angajat ca femeie de serviciu. Au trecut 40 de ani de atunci, incredibil cu ce se ocupă acum Ileana
GSP.RO
În 1983, a decis să fugă în SUA și s-a angajat ca femeie de serviciu. Au trecut 40 de ani de atunci, incredibil cu ce se ocupă acum Ileana
ȘOC! Cine este femeia care a stat în dreapta lui Klaus Iohannis la parada de 1 decembrie. Ce s-a întâmplat cu Carmen Iohannis
Playtech.ro
ȘOC! Cine este femeia care a stat în dreapta lui Klaus Iohannis la parada de 1 decembrie. Ce s-a întâmplat cu Carmen Iohannis
S-a aflat cine este MARELE câștigător Chefi la cuțite, sezonul 10
Viva.ro
S-a aflat cine este MARELE câștigător Chefi la cuțite, sezonul 10
Judecătorul Gabriel Apostol a murit în drum spre Spitalul Floreasca. Magistratul și-ar fi injectat benzină în vene
Observatornews.ro
Judecătorul Gabriel Apostol a murit în drum spre Spitalul Floreasca. Magistratul și-ar fi injectat benzină în vene
Mesajul Rusiei de Ziua Națională a României. Ce le transmite Moscova românilor de 1 Decembrie
Știrileprotv.ro
Mesajul Rusiei de Ziua Națională a României. Ce le transmite Moscova românilor de 1 Decembrie
Țara în care femeile nu mai au voie în parc. Nu pot nici măcar să-și plimbe copiii
FANATIK.RO
Țara în care femeile nu mai au voie în parc. Nu pot nici măcar să-și plimbe copiii
Şocul pe care l-a avut o călugăriţă când i-a cerut lui Gigi Becali să facă o donaţie: ”Nici apă nu mi-a dat”
Orangesport.ro
Şocul pe care l-a avut o călugăriţă când i-a cerut lui Gigi Becali să facă o donaţie: ”Nici apă nu mi-a dat”
Horoscop 2 decembrie 2022. Vărsătorii sunt înconjurați de oameni, ca de obicei, dar nu spun ce au pe suflet
HOROSCOP
Horoscop 2 decembrie 2022. Vărsătorii sunt înconjurați de oameni, ca de obicei, dar nu spun ce au pe suflet
Povestea unui ofițer care s-a întors pe mare la doar două luni după operația care l-a salvat de cancer
PUBLICITATE
Povestea unui ofițer care s-a întors pe mare la doar două luni după operația care l-a salvat de cancer