Mergi direct la conținut »
Senatorii, indiferenți, la doi ani după Colectiv: Spun că amplasarea panourilor de avertizare pe clădiri, privind lipsa avizului ISU, doar ”încarcă fațadele clădirilor”
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Senatorii, indiferenți, la doi ani după Colectiv: Spun că amplasarea panourilor de avertizare pe clădiri, privind lipsa avizului ISU, doar ”încarcă fațadele clădirilor”

Senatorii, indiferenți, la doi ani după Colectiv: Spun că amplasarea panourilor de avertizare pe clădiri, privind lipsa avizului ISU, doar ”încarcă fațadele clădirilor”

Senatorii, indiferenți, la doi ani de Colectiv. Un proiect de lege care obligă firmele să afișeze panouri, dacă nu au autorizație pentru protecție la incendiu, a primit raport de respingere și merge tacit la Camera Deputaților, for decizional. Motivul respingerii în comisie a proiectului este halucinant. Senatorii spun că amplasarea panourilor de avertizare pe clădirile cu probleme nu va diminua starea de pericol în care se află cetățenii, ci ”doar va încărca fațadele clădirilor”. 

De Valentina Postelnicu,

Proiectul de lege, semnat de parlamentari de la PMP, USR și PNL nu a mai ajuns în dezbaterea plenului Senatului. Termenul de adoptare tacită s-a împlinit pe 24 octombrie, astfel că propunerea legislativă merge la Camera Deputaților, unde va primi votul final.

Ceea ce e incredibil nu este faptul că senatorii nu au avut timp să dezbată în plen acest proiect, ci faptul că el a primit un raport de respingere, în comisia de administrație publică din Senat. Asta deși atât Consiliul Legislativ cât și comisia de apărare și Guvernul României au avizat favorabil propunerea legislativă.

Cum justifică senatorii din comisia de administrație publică votul dat? Ei spun că amplasarea acestor panouri de avertizare, privind existența sau nu a avizelor de securitate la incendii, de către firme, cluburi, baruri sau restaurante, dar și școli sau spitale, nu va diminua ”starea de pericol”, creată ca urmare a încălcării normelor de apărare împotriva incendiilor, și, mai mult, ”doar va încărca fațadele acestor clădiri”.

Senatorii nu se opresc la această explicație. Ei mai spun că aplicarea amenzilor supradimensionate va crește prețul lucrărilor de construcție și amenajare a clădirilor.

Raportul, cu explicațiile respingerii proiectului, este semnat de președintele comisiei de administrație publică, Florin Cârciumaru și de secretarul Ioan Deneș, ambii de la Partidul Social Democrat.

Cum a reușit un medic din Botoșani să se vindece de cancer cu prognoză nefavorabilă. „Nimeni nu îți dă nici o garanție”
Recomandări

Cum a reușit un medic din Botoșani să se vindece de cancer cu prognoză nefavorabilă. „Nimeni nu îți dă nici o garanție”

De la începutul lunii octombrie, autorizațiile de securitate la incendiu sunt obligatorii. Realitatea din teren este însă îngrijorătoare. Sunt zeci de școli din Capitală fără autorizații ISU. Nu le-au obţinut până acum, fiindcă, spun primarii, este o lege aberantă, care nu ține cont de realitățile din teren și, ca atare, nu poate fi aplicată în toate cazurile.

În prezent, din cele 420 de  unităților de învățământ preuniversitar de stat din București, doar 44 au autorizație de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. În timp ce reprezentanții IGSU susțin că ei nu au o situație privind modificările care s-au făcut de-a lungul anilor în școli, primarii sunt nemulțumiți că avizele se obțin foarte greu, spun că este vorba de costuri uriașe și că unele clădiri sunt monument istoric și nu pot interveni pe ele așa cum vor cei de la ISU.

Citește și: INTERVIU. Revolta lui Ionuț, salvator în Colectiv: Dărâmați și reclădiți sistemul medical! Am văzut oameni condamnați la moarte de incompetență

Close
Închide
  Close