Peste 7,74 milioane de persoane s-au vaccinat până în acest moment cu prima doză, dintre care 7,43 de milioane au schema completă. Acestea sunt datele la zi oferite de autoritățile de la noi în ceea ce privește campania de vaccinare la nivel național.

După ce Libertatea a prezentat date oficiale de la Administrația Prezidențială în ceea ce privește numărul de vaccinați de la Palatul Cotroceni, ziarul a trimis solicitări și celor de la Guvernul României, dar și ministerelor de resort.

Executivul, cel care coordonează inclusiv Grupul de Comunicare Strategică, a refuzat să răspundă solicitării, oferind un răspuns total diferit față de ce le-a fost solicitat: „Membrii Guvernului sunt vaccinați 100%, iar personalul aparatului de lucru al Guvernului funcționează cu respectarea legislației în vigoare”. Răspunsul Guvernului se bazează exclusiv pe miniștri, nu pe cei care lucrează în Palatul Victoria. La cea de-a doua solicitare, Guvernul a refuzat să mai răspundă.

Ziarul a expediat 18 mesaje către ministerele din România și vă prezintă situația celor vaccinați din cadrul fiecărei instituții în parte. 

În total, Cabinetul Ciucă este compus din 20 de ministere, dar două au fost create recent: Ministerul Antreprenoriatului și Turismului și Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse.

Ministerul Energiei  – 78% personal vaccinat

„Numărul total de posturi aprobat este de 366, inclusiv demnitarii și posturile aferente cabinetelor acestora. Din totalul de 366 de posturi, 264 sunt ocupate. Procentul de vaccinați la nivelul aparatului propriu al Ministerului Energiei este de 78%.”

Ministerul Apărării Naționale – 71,3%

„71,3% din personalul care își desfășoară activitatea în sediul Ministerului Apărării Naționale este vaccinat. Precizăm că, în conformitate cu legile în vigoare, nu vă putem comunica date exacte cu privire la numărul de posturi încadrate în structurile Ministerului Apărării Naționale.”

Ministerul Afacerilor Interne – 71%

„La nivelul aparatului central, aproximativ 71% din efective au fost vaccinate împotriva COVID-19 (schema completă). Precizăm faptul că angajații instituției au posibilitatea să se vaccineze și în afara rețelei medicale a MAI, fără a avea obligația de a comunica acest lucru, motiv pentru care numărul persoanelor vaccinate poate fi mai mare. Referitor la numărul de angajați din cadrul aparatului central, precizăm că acesta este de aproximativ 1.100.”

Ministerul Finanțelor – 68%

„Număr total al angajaților care lucrează în sediul Ministerului Finanțelor din B-dul Libertății nr. 16, sectorul 5, București – 952. Număr angajați vaccinați cu schema completă pentru prevenirea bolii COVID – 645 (aproximativ 68%). Număr angajați cărora le-a fost administrată prima doză a vaccinului pentru prevenirea bolii COVID – 35 salariați (aproximativ 4%). Menționăm că vaccinarea se realizează individual și voluntar.”

Ministerul Educației – 66%

„Potrivit datelor centralizate la nivelul instituției, rata generală de vaccinare a angajaților din aparatul propriu al Ministerului Educației este 66% din totalul celor 444 de angajați în aparatul central. Raportat la personalul care deține funcții de conducere, ponderea celor vaccinați este de peste 93%.”

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii – 66,3%

„După consultarea direcțiilor de specialitate, vă comunicăm că numărul total al angajaților MTI este de 457, dintre care 303 sunt vaccinați.”

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – 60%

„În MADR avem un număr de 642 de angajați. Dintre aceștia, peste 60% sunt vaccinați. În ce privește procentul, facem precizarea că este unul estimativ.”

Ministerul Muncii și Protecției Sociale – 59,58%

„În cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale sunt încadrate 339 de persoane. Dintre acestea, 202 persoane erau vaccinate la începutul lunii noiembrie.”

Ministerele care nu colectează astfel de informații

Pe lângă ministerele de mai sus care au oferit un răspuns exact la solicitarea ziarului, mai sunt patru instituții care nu colectează date despre vaccinarea membrilor ministerelor respective. Ziarul publică răspunsurile primite. 

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor: „Numărul total de posturi ocupate este de 407 (exclusiv demnitarii și posturile aferente cabinetului ministrului). Precizăm faptul că, în acest moment, nu avem disponibilă o evidență a personalului vaccinat/nevaccinat, opțiunea vaccinării fiind la latitudinea fiecărui salariat, neexistând un temei legal privind obligativitatea vaccinării populației.”

Ministerul Afacerilor Externe: „Ministerul precizează că nu deține informații cu privire la numărul angajaților din instituție care s-au vaccinat, întrucât nu există temei legal pentru colectarea de către instituție a acestor informații și nu există nicio obligație pentru angajați de a informa cu privire la stadiul vaccinării lor. În prezent, 795 de persoane își desfășoară activitatea în Centrala Ministerului Afacerilor Externe.”

Ministerul Culturii: „Numărul de angajați este de 156, inclusiv persoanele suspendate. Ministerul nu a cerut date de la angajați referitoare la vaccinarea anti-Covid-19. Astfel, am considerat faptul că solicitarea acestor informații ar putea să lezeze dreptul persoanelor de a li se proteja datele cu caracter personal. Conform prevederilor menționăm faptul că este interzisă prelucrarea datelor privind sănătatea unei persoane.”

Ministerul Tineretului și Sportului: „Numărul de angajați este de 135, inclusiv persoanele suspendate. Ministerul Tineretului și Sportului nu a cerut date de la angajați, atât celor aparținând aparatului central, cât și celor din instituțiile din subordine, referitoare la vaccinarea anti-Covid-19. Astfel, am considerat că solicitarea acestor informații ar putea să lezeze dreptul persoanelor de a li se proteja datele cu caracter personal.”

Ce ministere nu au răspuns deloc

  • Ministerul Justiției
  • Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației
  • Ministerul Sănătății
  • Ministerul Fondurilor Europene
  • Ministerul Economiei
  • Ministerul Turismului

Foto: Dumitru Angelescu

Citeşte şi:

Țiriac a pierdut procesul deschis la CEDO împotriva României. Miliardarul reclamase un articol în care se vorbea despre datoriile sale la stat

Fostul primar din comuna în care 9 tineri au violat mai multe fete timp de 3 ani dă vina pe victime: „Dacă erau forțate, probabil ar fi spus ceva”

Sorin Grindeanu: Am stabilit cu PNL ca la anul să avem o discuţie despre modificarea Constituţiei

Urmărește-ne pe Google News
Bancul care îl scoate din sărite pe Putin. O vedetă din Rusia a îndrăznit să-l posteze pe net: „De ce nu reușește ....”
PARTENERI - GSP.RO
Bancul care îl scoate din sărite pe Putin. O vedetă din Rusia a îndrăznit să-l posteze pe net: „De ce nu reușește ....”
BOMBĂ! Rafila, anunț ȘOC despre românii cu 3 doze de vaccin! Toți trebuie să afle
Playtech.ro
BOMBĂ! Rafila, anunț ȘOC despre românii cu 3 doze de vaccin! Toți trebuie să afle
Petrecere sângeroasă într-o vilă din Bușteni. Fiul fostului lider al clanului Sportivilor și-a înjunghiat în cap prietenul și s-a făcut nevăzut
Observatornews.ro
Petrecere sângeroasă într-o vilă din Bușteni. Fiul fostului lider al clanului Sportivilor și-a înjunghiat în cap prietenul și s-a făcut nevăzut
Horoscop 27 ianuarie 2022. Peștii s-ar putea să se streseze singuri, într-un mod inutil și ciudat, prin pesimism exagerat
HOROSCOP
Horoscop 27 ianuarie 2022. Peștii s-ar putea să se streseze singuri, într-un mod inutil și ciudat, prin pesimism exagerat
O rachetă scăpată de sub control este în curs de coliziune cu Luna. Ce se poate întâmpla
Știrileprotv.ro
O rachetă scăpată de sub control este în curs de coliziune cu Luna. Ce se poate întâmpla
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Telekomsport
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Beneficiile unui abonament de sănătate pentru tine și familia ta
PUBLICITATE
Beneficiile unui abonament de sănătate pentru tine și familia ta