„Așa arată acum cimitirul din Slobozia – 8 înmormântări ieri, 7 astăzi și gropi care își așteaptă rândul să fie umplute”, își începe postarea Roșca Petre Valeriu, șeful șeful Direcției de Administrare a Domeniului Public, aflată în subordinea Primăriei. El spune că mai mulți oameni din instituția pe care o conduce au fost trimiși să ajute groparii, care „sunt depășiți și nu mai fac față valului prea mare de înhumări”.
Contactat de Libertatea, primarul din Slobozia, Dragoș Soare, a precizat că angajații din cimitire au fost depășiți de numărul mare de decese și s-a decis să se ofere sprijin de administrația domeniului public.
Primarul din Slobozia: „Cimitirul vechi este arhiplin”
„Incidența decese în municipiul Slobozia a crescut exponențial din cauza impactului Covid. Discutăm de persoane nevaccinate care au ajuns în UPU și ulterior în ATI și evident că nu au reușit să supraviețuiască. Efectiv, personalul nostru a fost depășit. Cei din cimitire au fost depășiți de numărul mare de decese și am pus la dispoziția administrației cimitirelor și serviciul de administrare a domeniului public cu logistica necesară”, a precizat edilul.
Dragoș Soare a pus imaginile din spațiul public se seama capacității reduse a cimitirului vechi, dar a precizat că sunt pregătite locuri de veci în zona extinsă a cimitirului, iar excavatorul va fi la dispoziția groparilor cât timp este nevoie.
„Am ajuns să săpăm 10-15 gropi pe zi ceea ce este foare grav. Cimitirul, acum vom începe să lucrăm în zona extinsă. Cimitirul vechi este arhiplin. Avem locuri noi pregătite, situația este tragică, nu ne doream să ajunge aici”, a precizat primarul. El a făcut această clarificare, după ce în imaginile postate de șeful Direcției de Administrare a Spațiului Public arătau că sunt săpate morminte inclusiv pe marginea drumului de lângă cimitir.
„Este suprapopulată UPU și secția ATI”
La fel ca în toată țara, și municipiul Slobozia se confruntă cu o criză a locurilor din spitale.
„Nu avem cum să facem față cu privire la locurile din spitale pentru că este spital județean și mare parte din județ se descarcă aici. Este suprapopulată UPU și secția ATI. Imaginea este gravă legată de capacitățile spitalicești și încercăm să limităm ca oamenii să ajungă aici”, a declarat Dragoș Soare.
Situația de la Slobozia nu este unică în țară. În Botoșani, Primăria a închiriat un excavator pentru ca groparii au fost copleșiți de numărul de înmormântări.
În ultimele 24 de ore, alți 448 români infectați cu COVID-19 și-au pierdut viața. Cel mai ridicat bilanț privind decesele a fost anunțat pe 19 octombrie. În buletinul COVID, autoritățile au spus că 574 de români au murit, dintre care 13 decese erau înregistrate anterior. Altfel spus, pe 19 octombrie, a fost înregistrat un deces la fiecare două minute și jumătate.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro