Mergi direct la conținut »
Situație incredibilă: tânără nevăzătoare, dată afară din mai multe magazine pentru că are câine însoțitor | FOTO Galerie foto
4imagini
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Situație incredibilă: tânără nevăzătoare, dată afară din mai multe magazine pentru că are câine însoțitor | FOTO

Situație incredibilă: tânără nevăzătoare, dată afară din mai multe magazine pentru că are câine însoțitor | FOTO

O tânără nevăzătoare din București a fost dată afară din mai multe magazine pe motiv că nu are voie cu câinele, deși patrupedul este singurul ei ghid.

De Dana Aramă,

Anca Ilie este o tânără nevăzătoare care are nevoie de ajutorul unui câine-ghid. Din păcate, faptul că este însoțită de un câine i-a creat numeroase probleme. Tânăra nu a putut intra în magazine pe motiv că are câine.

Însă Bailey, un labrador antrenat să ghideze persoanele nevăzătoare, este singurul ei ajutor.

În cadrul unui reportaj pentru Observatorul de la Antena 1, Anca a fost însoțită în mai multe magazine, unde i-a fost interzis accesul alături de câinele ei ghid.

„N-aveţi voie cu câinele ăla! De unde să ştiu că dânsa nu are vedere?… Dumneavoastră credeţi că stau să citesc ce scrie pe câine?”, este reacția unui agent de pază dintr-un complex comercial din Capitală.

„Bailey e ochii mei, exact cum a spus cineva 6 picioare şi doi ochi! Pentru mine, o provocare e fiecare zi, fiecare traseu! Oameni care au spus în mijloacele de transport: Nu sta cu căţelul lângă mine! I-aş ruga să se pună puţin în locul nostru pentru că destinul şi viaţa asta oricând îţi poate da o lecţie!”, a declarat Anca.

În legea nr. 448 din 6 decembrie 2006, este prevăzut: „Câinele-ghid care însoțește persoana cu handicap grav are acces liber și gratuit în toate locurile publice și în mijloacele de transport.

Cei care restricţionează accesul persoanelor însoţite de un câine ghid pot primi amenzi de până la 20.000 de lei. În România, există peste 800 de mii de persoane cu dizabilităţi.


Citește și:

Consiliul Superior al Magistraturii susține că e supus unei „campanii mediatice de discreditare și decredibilizare”

Close
Închide
  Close