MENIU CAUTĂ

Şobolanii au pus stăpânire pe unul din cele mai mari parcuri din Capitală – „Era să-mi sară şobolanul în cărucior”

Distribuie

Să vezi şi să nu crezi! Parcul Alexandru Ioan Cuza, fost IOR, una dintre cele mai mari oaze de verdeaţă din Bucureşti, a ajuns raiul şobolanilor. Rozătoarele umblă nestingherite pe alei ziua-n amiaza mare, iar dacă nu eşti atent, calci pe ele. Cele mai speriate sunt mămicile care-şi aduc aici copiii la plimbare. ”E îngrozitor. Era să-mi sară un şobolan în căruciorul copilului. Am crezut că mor de frică. N-am văzut în viaţa mea ca într-un parc să fie invazie de şoareci. E ultima oară când mai vin aici”, ne-a spus îngrozită Florentina, o bucureşteancă pe care am găsit-o în parc. Oamenii sunt revoltaţi şi spun că totul se trage de la gunoaiele şi resturile de mâncare pe care nu le ridică nimeni. O să vă întrebaţi, firesc, de ce? Pentru că porţiunea de parc în care şobolanii sunt ca la ei acasă şi care se află la intersecţia bulevardului Nicolae Grigorescu cu strada Liviu Rebreanu, aproape de staţia de metrou Titan, a fost retrocedată din 2005, după cum ne-au informat reprezentanţii Primăriei sectorului 3.
Fără proprietar nu se deratizează
Numai că proprietarul nu e de găsit, potrivit oficialilor din Primăria Capitalei. Asta înseamnă că în zonă nu se poate face deratizare, care, conform legii, se execută numai cu acordul şi în prezenţa proprietarului sau a administratorului respectivei locaţii. Ca să evite răspândirea şobolanilor în tot parcul, reprezentanţii municipalităţii vor aplica un tratament suplimentar împotriva rozătoarelor.

Transmit leptospiroză

Şobolanii ne pot îmbolnăvi, susţin medicii veterinari. ”Cu urina lor pot contamina pământul, pot contamina apa din zona în care umblă şi astfel pot transmite la om leptospiroză”, ne-a explicat dr. Daniel Lescai. Această boală se manifestă prin febră, dureri de cap şi dureri musculare. Şi muşcătura e periculoasă, pentru că umblând cu gura prin gunoaie, şobolanii pot provoca infecţii. ”Dacă vorbim de răni multiple şi netratate, se poate ajunge la septicemie”, ne-a mai spus dr. Lescai. Potrivit acestuia, dacă dimineaţa sau la prânz vedem câte unul-doi, în galerii stau ascunşi alţi 10, deci numărul lor este mai mare decât ne-am imagina. (Delia Chilianu)
fotografii: Gabriel Pătruţ

Comentarii