Mergi direct la conținut »
Sociologul Gelu Duminică, după ce ministrul Sănătății a pus autismul pe seama plecării părinților la muncă în străinătate: „Este o aberație. Contrazice știința”
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Sociologul Gelu Duminică, după ce ministrul Sănătății a pus autismul pe seama plecării părinților la muncă în străinătate: „Este o aberație. Contrazice știința”

Sociologul Gelu Duminică, după ce ministrul Sănătății a pus autismul pe seama plecării părinților la muncă în străinătate: „Este o aberație. Contrazice știința”

Presa austriacă a scris că peste 22.000 de românce își lasă copiii și bătrânii acasă, ca să îngrijească bătrânii și copiii altora, iar ministrul sănătății s-a grăbit să lege acest abandon de creșterea numărului de cazuri de autism. Sociologul Gelu Duminică a taxat această afirmație în emisiunea “Adriana Nedelea LA FIX”.

De Petre Dobrescu,

Este o aberație și contrazice știința. Autismul nu are nicio legătură cu plecatul de acasă. Nu știu de ce a spus asta, presupun că atât îl duce amintea.

Sociologul Gelu Duminică:

“Sunt sute de mii de copii în România care sunt în grija nimănui, doar 22.000 au spus cei din Austria, dar avem diasporă mare în Spania, în Italia, în Marea Britanie. De ce, în loc să propună solutii care să răspundă nevoilor, mininstrul face conexiune între autism și lăsatul copiilor acasă… e o nebunie”, a mai spus sociologul.

Gelu Duminică, sociolog

“Oamenii ăia care au plecat n-au plecat de bine, că aveau călătoria în sânge, au plecat să câștige un ban, culmea, tot pentru copii. Sistemul ar fi trebuit să găsească soluții, servicii de acompaniere a copiilor, pregătirea cadrelor specializate, să compenseze trauma emoțională a copilului, care poate genera o slăbire a potențialului de dezvoltare. Avem 40 și ceva la sută analfabeți funcțional și îi avem și din cauza asta.”

Din păcate, avem de-a face cu un sistem autist, ca să folosesc sintagma domnului ministru, sistem generat de incapacitatea politicienilor de a răspunde nevoilor existente la nivel local.

Sociologul Gelu Duminică:

“Lucrez în foarte multe comunități de genul ăsta și am întâlnit sute, dacă nu mii de părinți care plâng când văd rezultatele deciziilor lor, care mă întreabă ce să facă. Nu stiu ce să le spun, dacă le-aș spune să rămână acasă, aș fi un fariseu. Dacă aș fi în papucii lor, probabil aș lua aceeași decizie, probabil aș pleca și eu. Și eu am crescut într-o astfel de familie și știu ce greu e să te trezești dimineața și să nu știi ce vei pune pe masă”.

Close
Închide
  Close