De Cristian Anton,

Costache a declarat că „din păcate, datorită acestui fenomen tipic României, a plecărilor persoanelor active în străinătate avem din ce în ce mai multe cazuri de autism.

Este o corelare între această afecțiune și timpul care este petrecut de părinți cu copiii la vârste fragede. Și atunci trebuie să creștem capacitatea noastră că, ca țară, de a trata aceste afecțiuni”, indică sursa citată.

Ministrul Sănătății a făcut aceste declarați într-o conferință de presă alături de ministrul Educației, Monica Anisie.

Declarațiile ministrului sunt contrazise vehement de psihologul Ana Dragu, președintele Asociației Autism Europa și vicepreședinte al Federației pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări din Spectrul Autist (FEDRA)

Într-o amplă postare pe Facebook, aceasta explică faptul că „nu există nici un studiu serios care să susțină afirmațiile domnului ministru potrivit căruia tulburările din spectrul autist sunt cauzate de interacțiunea părinți-copil. Nici măcar unul corelațional”.

De asemenea, sociologul Gelu Duminică a declarat în emisiunea Adriana Nedelea LA FIX de marți dimineață că declarația ministrului Costache este „o aberație care contrazice știința”.

DOCUMENT | Adevărata cifră a infectaților cu COVID-19 de la Spitalul Militar
Recomandări

DOCUMENT | Adevărata cifră a infectaților cu COVID-19 de la Spitalul Militar

 

„Autismul nu are nicio legătură cu plecatul de acasă. Nu știu de ce a spus asta, presupun că atât îl duce amintea”, a spus Gelu Duminică.

Ce este autismul?

Tulburările din spectrul autismului (TSA) sunt un grup de tulburări complexe de dezvoltare a creierului.

Acest termen umbrelă acoperă: tulburarea autistă, tulburarea Asperger și autismul atipic.

Concret, copilul cu asemenea tulburări are dificultăți în interacțiunea și comunicarea socială și printr-o gamă restrânsă de interese și activități, cu caracter repetitiv.

TSA încep în copilărie și tind să persiste în adolescență și maturitate. În cele mai multe cazuri, TSA sunt evidente în primii 5 ani de viață.

Persoanele cu TSA prezintă deseori și alte afecțiuni, cum ar fi: epilepsia, depresia, anxietatea și tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD).

Rareș Bogdan lansează un fake news planetar: „Tratamentul împotriva COVID-19 este gata. Vindecă în trei ore”
Recomandări

Rareș Bogdan lansează un fake news planetar: „Tratamentul împotriva COVID-19 este gata. Vindecă în trei ore”

 

Nivelul de funcționare intelectuală la persoanele cu ASD este extrem de variabil, de la retard mintal sever la niveluri superioare ale coeficientului de inteligență

De la 180 cazuri în 2008, la 1.147 în 2017

Potrivit analizei publicată în 2019 de către Institutul Național de Sănătate Publică, în România numărul cazurilor de diverse tulburări, inclusiv cele din spectrul autist, a crescut de la 180 în anul 2008, la 1.147 în anul 2017.

În privința autismului infantil numărul cazurilor înregistrate a evoluat de la 812 în 2008, la 944 în 2017. Pentru autismul atipic, în 2008 erau înregistrate 523 de cazuri, iar în 2017, 544.

În 2018, România a avut cea mai mare migrație din ultimii 9 ani: populația unui oraș cât Ploiești a plecat din țară, potrivit Institutului Național de Statistică.

Citeşte şi:

În timp ce se îngrijorează de coronavirus, pe bucureșteni îi omoară poluarea aerului. Cum a ajuns România groapa de gunoi în locul Chinei?

Prima reacţie a lui Klaus Iohannis, la epidemia de coronavirus. Ce spune despre construirea unui spital în 6 zile

VIDEO | Parchetul General și Bogdan Licu nu doresc să lămurească dacă procurorul general interimar Licu a fost mason!

Medicul Virgil Musta, din spitalul timișorean cu cei mai mulți pacienți vindecaţi, ne dă 13 sfaturi esențiale în lupta cu coronavirusul
GSP.RO

Medicul Virgil Musta, din spitalul timișorean cu cei mai mulți pacienți vindecaţi, ne dă 13 sfaturi esențiale în lupta cu coronavirusul

Horoscop 5 aprilie 2020. Gemenii își pun bazele unui altfel de viitor
HOROSCOP

Horoscop 5 aprilie 2020. Gemenii își pun bazele unui altfel de viitor