Impactul financiar în România

Potrivit unui raport al Parlamentului European din 2018, daunele cauzate în UE prin manipularea odometrelor se situează între 6,5 și 43,7 miliarde de lei anual. Compania de date despre vehicule carVertical a realizat un studiu propriu pentru a evalua impactul acestei practici.

În România, cumpărătorii de mașini plătesc în medie cu 14,5% mai mult atunci când achiziționează un vehicul cu kilometrajul dat înapoi. Aceasta reprezintă aproape o șesime din valoarea reală a mașinii.

De exemplu, o mașină listată la 50.000 de lei, dar cu kilometraj falsificat, ar valora de fapt doar 43.000 de lei. Cumpărătorul ar plăti astfel 7.000 de lei în plus față de valoarea reală.

Șoferii români plătesc cu 15% mai mult pentru mașinile cu kilometrajul dat înapoi
Studiu mașini kilometraj dat înapoi. Foto: carVertical

Matas Buzelis, expert pe piața auto din cadrul carVertical, a explicat: „Este extrem de dificil să demonstrezi că o mașină are kilometrajul falsificat. Țările nu fac întotdeauna schimb de date despre vehicule între ele și multe înregistrări de kilometraj nu sunt niciodată digitalizate, ceea ce face ca acest tip de escrocherie să fie mai ușor de ascuns. Singura modalitate de a confirma frauda cu odometrul este prin utilizarea înregistrărilor istorice ale kilometrajului.”

Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani
Recomandări
Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani

Un alt studiu realizat de compania de date auto carVertical, a dezvăluit cele 20 de modele de mașini care sunt cel mai frecvent supuse manipulării odometrului în România.

Pierderi economice semnificative

Studiul carVertical arată că economia României pierde anual aproximativ 692,8 milioane lei din cauza fraudelor care implică manipularea odometrului. Această sumă reprezintă o parte semnificativă din pierderile totale la nivel european.

La nivel european, pierderile estimate se ridică la aproximativ 26,4 miliarde de lei anual, conform scenariului conservator al studiului. Țările vest-europene sunt cele mai afectate, cu Marea Britanie, Franța și Germania înregistrând cele mai mari pierderi.

Impactul în Europa de Vest vs. Europa de Est

Țările din Europa de Vest suferă pierderi mai mari comparativ cu cele din Europa de Est. Marea Britanie pierde anual aproximativ 7 miliarde de lei, Franța 5,7 miliarde de lei, iar Germania 5,5 miliarde de lei. În schimb, țări precum Ucraina, Serbia și România se confruntă cu un impact financiar mai redus, deși semnificativ.

Necesitatea protecției consumatorilor

Buzelis subliniază importanța verificării istoricului vehiculelor: „Un raport de istoric al vehiculului poate arăta exact când și cu cât a fost derulat kilometrajul. Acest lucru îl ajută pe cumpărător să decidă dacă renunță la a cumpăra acea mașină sau dacă alege să negocieze un preț mai bun. În multe cazuri, dacă kilometrajul a fost falsificat, mașina poate avea și alte probleme ascunse, iar acest lucru este extrem de important în contextul în care factorii de decizie la nivel mondial nu își asumă autoritar protecția cumpărătorilor.”

Două familii din România și-au retras copiii din învățământul de stat și i-au înscris la o școală creștină din SUA în sistem homeschooling. Părinții, trimiși în judecată
Recomandări
Două familii din România și-au retras copiii din învățământul de stat și i-au înscris la o școală creștină din SUA în sistem homeschooling. Părinții, trimiși în judecată

Studiul carVertical s-a bazat pe analiza datelor din rapoartele privind istoricul vehiculelor achiziționate de clienții companiei. Au fost luate în considerare prețul mediu al mașinilor rulate, ponderea vehiculelor cu kilometraj falsificat și impactul financiar al fraudei cu odometrul în 17 țări europene.

Procentul de incidență a fraudării odometrului a fost calculat prin analizarea rapoartelor istorice achiziționate de clienții companiei în 2024.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.