• Dosarul a fost deschis în anul 2015. A urmat un adevărat ping-pong cu el între DIICOT și Parchetul General. Acum se află la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov.
  • Cercetarea este făcută de către IPJ Ilfov – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice.
  • Acuzațiile sunt de constituire de grup infracțional organizat, nerespectarea măsurilor obligatorii în procesul de colectare, transport, valorificare și eliminare a deșeurilor, infectarea apei și realizarea de operațiuni fictive în actele contabile ale companiei.
  • La cinci ani de la deschiderea dosarului, acesta se găsește tot la stadiul cercetărilor in rem, adică fără a fi trimise persoane în judecată.

DIICOT a deschis dosarul Stericycle la începutul anului 2015, după ce polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București – Serviciul de Combatere a Finanțării Terorismului și Spălării Banilor s-au sesizat din oficiu.

Aceștia suspectau că în județele Ilfov și Suceava își desfășoară activitatea un grup infracțional care face evaziune fiscală și spălare de bani. De asemenea, existau suspiciuni de infectare a apei și nerespectare a regimului deșeurilor periculoase.

Cercetările au arătat că angajații Stericycle abandonau transporturile de medicamente expirate și colectate de către companie în zona gropii de gunoi de la Chiajna.

Aceasta este deținută de către Iridex Group, iar schema ar fi fost realizată în coordonare cu reprezentanții acesteia, deși aceste deșeuri medicale trebuiau eliminate în incineratoare speciale.

Parchetul găsește neconcordanțe de sute de milioane de lei, DIICOT nu vede nimic

Ulterior, începe o adevărată sarabandă a declinărilor de competențe.

DIICOT pasează dosarul către Parchetul de pe lângă Tribunalul București, considerând că paguba nu depășește 500.000 de euro, astfel încât să fie de competența sa.

Acesta verifică situațiile financiare ale Stericycle București și mai întâi constată o diferență de 255,4 de milioane de lei între sumele încasate prin conturile bancare ale firmei și cele declarate fiscal. Acestea ar fi fost doar cele de pe anul 2013, iar pentru 2014 a rezultat încă o diferență de 104,2 milioane de lei.

Aplicând o cotă de 16% asupra banilor, ar rezulta o sumă de 57,4 milioane de lei care ar fi trebuit plătită statului ca impozit pe profit. Cum aceasta era de peste 500.000 de euro, Parchetul de pe lângă Tribunalul București trimite dosarul la DIICOT – Serviciul Teritorial București.

În 2016, DIICOT dispune o analiză asupra banilor încasați, iar în 15 noiembrie 2017 specialiștii antifraudă spun că nu au fost identificate neconcordanțe între sumele rulate prin conturi și declarațiile fiscale ale societății.

Dosar pasat între instituții

Ca atare, DIICOT clasează cauza privind evaziunea fiscală și disjunge un alt dosar din acesta și îl trimite iar la Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

Acuzațiile sunt aproape aceleași: grup infracțional organizat, spălare de bani, infectarea apei și nerespectarea regimului deșeurilor medicale periculoase.

Dar dosarul nu rămâne aici: acesta poposește în final la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov, care îl comasează cu altul legat tot de Stericycle.

Nemulțumit de durata mare a cercetărilor

Persoana de la care a pornit întregul dosar este, însă, nemulțumită de lentoarea cu care merg lucrurile. Identitatea i-a fost protejată la cererea sa, după ce a fost amenințată și chiar lovită.

”Din 2015 s-a tot plimbat dosarul. Și există dovezi grave pe problema mediului și nimeni nu trage la răspundere pe nimeni”, spune sursa Libertatea.

Persoana în cauză este cea care a predat polițiștilor primele medicamente găsite la groapa de gunoi. Aceasta a făcut și o plângere la Inspecția Judiciară în privința modului în care este gestionat dosarul, însă răspunsul primit a fost că nu se constată abateri și a fost dispusă clasarea sesizării.

Inspecția Judiciară nu are competențe pentru a interveni în soluționarea cauzelor sau de a verifica măsurile dispuse de procuror.

Contactat de către Libertatea, Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov spune că se fac cercetări față de ”reprezentanții Stericycle România”, însă nu spune care sunt aceștia.

Potrivit răspunsului dat, s-a dispus urmărirea penală in rem, dosarul fiind în acest moment tot în lucru, la IPJ Ilfov – Serviciul de Investigare a Criminalității Informatice.

Compania ”cooperează” în dosar

Libertatea a contactat compania pentru a obține un punct de vedere cu privire la acuzațiile din dosar.

„Cooperăm de bună voie cu autoritățile și ne angajăm să oferim clienților noștri soluții la cele mai înalte standarde de operare și de gestionare a deșeurilor. La baza activității noastre stă gestionarea responsabilă a mediului înconjurător, asigurând că respectăm pe deplin reglementările de mediu și ca investim continuu în stațiile noastre de procesare și eliminare”, se arată într-un răspuns trimis de companie.

Un document consultat de către Libertatea arată că Garda de Mediu a amendat societatea cu 100.000 de lei în anul 2016, ca urmare a depășirii valorilor maxim admise pentru emisiile în atmosferă și ca urmare a modului defectuos de stocare a deșeurilor în incinta instalației.

Cine este Stericycle

Stericycle este o companie cu sediul în SUA, care derulează activități de eliminare a deșeurilor medicale. Compania este listată pe bursa din New York, iar în 2019 a raportat venituri totale de 3,3 miliarde de dolari și o pierdere de 346 de milioane de dolari.

Societatea are peste 23.000 de angajați la nivel mondial. În România, compania a obținut în anul 2018 venituri de 48 de milioane de lei și o pierdere de 5,85 milioane. Stericycle avea 236 de angajați în țara noastră.

Citeşte şi:

Bătrânii și copiii din centrele de plasament din Giurgiu au rămas fără mâncare! Autoritățile se acuză reciproc, dar nu au soluții

Cum pot fi livrate alimente și bunuri persoanelor aflate în autoizolare. Ghid de măsuri pentru epidemia de coronavirus

Cine ne anunță cum stăm cu coronavirusul: doctorul Streinu-Cercel, șeful institutului ce le inventa boli pacienților pentru a deconta mai mulți bani de la Casa de Asigurări

Ce spune un iranian despre România. Toți i-au zis: „Nu te duce la București! Sunt oameni săraci„
PARTENERI - GSP.RO
Ce spune un iranian despre România. Toți i-au zis: „Nu te duce la București! Sunt oameni săraci„
Amanta lui Reghe, scandal uriaş cu un reporter. Detalii bombă despre trecutul Corinei
Playtech.ro
Amanta lui Reghe, scandal uriaş cu un reporter. Detalii bombă despre trecutul Corinei
Imaginea durerii: Două fetiţe de patru și șase ani, care aveau la ele doar o foaie cu o adresă, au fost găsite rătăcind lângă granița americană
Observatornews.ro
Imaginea durerii: Două fetiţe de patru și șase ani, care aveau la ele doar o foaie cu o adresă, au fost găsite rătăcind lângă granița americană
Horoscop 16 octombrie 2021. Racii caută siguranță prin orice mijloace, dar contextul este destul de haotic
HOROSCOP
Horoscop 16 octombrie 2021. Racii caută siguranță prin orice mijloace, dar contextul este destul de haotic
RCA 2021. Cum să nu plătești prea mult pentru asigurare, după ce prețurile au explodat
Știrileprotv.ro
RCA 2021. Cum să nu plătești prea mult pentru asigurare, după ce prețurile au explodat
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Telekomsport
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021
PUBLICITATE
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021