19 Ian. 2016 13:19 , de Mihaela Barbu

Unde mergem la ski iarna aceasta? Noi avem și pârtii de sub 500 de metri, francezii se laudă cu domenii de… 600 de kilometri!

Distribuie

În România există, potrivit Autorității Naționale de Turism, 151 de pârtii omologate, a căror lungime totală depăşeşte puţin peste 135 de km. Avem 12 pârtii cu lungimi mai mari de 2 km şi 44 mai mici de… 500 de metri! Recordul îl deține pârtia Drumul Roşu din Poiana Braşov, cu o lungime de 5.300 m, urmată de pârtia Dealul Negru din Vatra Dornei.

Topul celor mai lungi pârtii din România:

1. Drumul Roşu (5300 m) – Poiana Braşov
2. Dealul Negru (3000 m) – Vatra Dornei
3. Drumul de Vară (2972 m) – Sinaia
4. Sub Teleferic (2.860)- Poiana Braşov
5. Sulinar  (2.820)- Poiana Braşov
6. Lupului   (2.620) – Poiana Braşov
7. Carp (2.500)- Sinaia
8. Cocoşul   (2.250) – Predeal
9. Mogoşa  (2.200)- Mogoşa
10. Clăbucet   (2100) – Predeal

Printre cele mai scurte pârtii (dacă se pot numi așa) de la noi, se numără Cazacu Variantă – Azuga (285 de metri), Valea cu Brazi, Prahova (300 metri) sau Elod, Harghita (310 metri).
Avantajul pârtiilor din România rămâne însă costul mai redus al lecțiilor de ski, al echipamentului, și al transportului pe cablu. Daniel Predeleanu, instructor de schi pe pârtia Clăbucet din Predeal şi fost schior de performanţă, spune că oricine se poate urca pe schiuri, la orice vârstă. Pentru copii însă, vârsta cea mai potrivită este de trei ani şi jumătate – e momentul în care nu îl mai iau pe “nu” în braţe. Mai târziu, de pe la şase ani, încep să conştientizeze frica. Dar nu există reguli la acest capitol. Iată ce spune instructorul:
– Echipamentul necesar trebuie să conţină pantaloni de schi, geacă, mănuşi, ochelari şi căciulă. Pentru cei care nu vor să cheltuiască sume mari la început, pot închiria acest echipament. Tariful pentru un set complet porneşte de la 30 de lei/ zi.
– Primele ore e indicat să fie făcute cu un monitor, care ştie să explice noţiunile şi mişcările elementare. Mare atenţie: un început prost, “după ureche”, poate duce la accidente!
– Paşii pe care trebuie să îi urmeze efectiv un începător: acomodarea cu schiurile (trecerea de la mers pe jos la mers pe schiuri); urcarea în trepte (te ajută să nu încaleci schiurile şi să nu te împiedici); alunecarea în pantă lină (e momentul în care scapi de teamă şi prinzi gustul schiului); oprirea (plugul). Apoi intervine talentul viitorului schior şi curajul.

Ce tarife practică şcolile de schi
Tarifele sunt destul de mari, dar diferă în funcţie de şcoală. O lecţie individuală (o oră), pentru o persoană, este, în medie 100 de lei. O lecţie pentru două persoane (o oră) este 160 de lei. Un curs individual (4 ore) este 320 de lei. Curs individual în weekend (8 ore) ajunge la 640 de lei. Un pachet duo weekend (8 ore) este 960 de lei. Un pachet family day (4 ore), trei persoane, 840 de lei. Pachet grup (4 ore), peste 5 persoane costă 50 de lei/persoană/oră. În străinătate, o lecție de ski pornește de la 80-100 de euro, iar skipass-ul pentru o săptămână variază între 250 de euro și 300 de euro.

Vecinii bulgari ne iau fața și iarna!
Dacă pe segmentul ”all inclusive” pe vară bulgarii ne-au bătut de ani buni, și investițiile pe care le-au făcut în domeniile skiabile își arată rezultatele. Așa au ajuns vecinii de la sud de Dunăre să aibă cea mai frumoasă staţiune „low-cost” din Europa, care se numește  Bansko. Aici sunt disponibili peste 75 de kilometri de pârtii, iar atmosfera oraşului medieval completează de minune ceea ce bulgarii vând în pachetele turistice. O altă stațiune căutată de români e Borovets, care are circa 52 de kilometri de pârtii. De Borovets aparţin în munţii Rila trei domenii, cu zăpadă sigură şi coborâri lungi până în vale.

Austria, raiul ”sporturilor albe”
Cu circa 800 de stațiuni montane de schi și snowboard. Austria va fi și anul acesta în topul pasionaților de sporturi albe.  Una din cele mai tari regiuni e considerată a fi Ischgl. Această stațiune din Tirol, situată pe valea Paznaun, între munții Silvretta și Verwall, cu numai 1.600 de locuitori. Domeniul are un total de 238 de kilometri de pârtii interconectate, potrivite pentru toate categoriile de schiori, pornind de la cei începători la cei avansați, și 44 de linii de instalații de transport prin cablu, cu o capacitate de aproximativ 1.000 de persoane pe oră.  Tot de top sunt și regiunea Zell am See-Kaprun, cu 138 de kilometri de pârtii, și regiunea Tirol, destinație de vacanță fabuloasă, datorită locației perfecte pentru sporturile de iarnă, accesibilității și garanției zăpezii din decembrie până în aprilie.

Franța are cel mai mare domeniu skiabil din lume

Francezii au cel mai mare domeniu schiabil din lume, Les Trois Vallees. Pasionații sporturilor albe au la dispoziție aici 600 km de pârtii. Dintre cele 330 pârtii câte sunt în total, 13% sunt verzi, 39% albastre, 38% roșii și 10% negre. Pe scurt, împărțirea e făcută cât se poate de echitabil: 50% pentru începători și 50% pentru avansați.
Rețeaua instalațiilor pe cablu este cea mai confortabilă și mai modernă din lume: 180 la număr! În Trois Vallees există un sistem brevetat numit Magnestick care tine copilul pe telescaun cu ajutorul unui magnet. Francezii au un principiu de la care nu se abat: „cu cât instalațiile de cablu sunt mai performante, cu atât aștepți mai puțin și schiezi mai mult”. Datorită calității naturale și amenajărilor regulate, în Les Trois Vallees zăpada persistă de la începutul lui decembrie până la sfârșitul lunii aprilie.  Pe teritoriul celor trei văi sunt împânzite  2.000 de tunuri de zăpadă care acoperă o treime  din domeniul schiabil.
Cele ”3 văi” fac parte din domeniul schiabil cel mai sigur din lume atât din punct de vedere tehnologic cât și din punctul de vedere al pârtiilor. Stațiunile dețin 38 de telescaune, care facilitează atât îmbarcarea cât și debarcarea, 33 de telecabine și 2 teleferice. Cea mai avantajoasă și vizitată de români stațiune din zonă e Les Menuires. Situată între Val Thorens și Saint-Martin-de-Belleville, e o foarte bună variantă pentru cei care doresc să schieze pe domeniul Les Trois Vallees la costuri accesibile.

Welcome to… ”Saint Tropez”!
Cu 150 de kilometri de pârtie – ceva mai mult decât are domeniul schiabil din România – staţiunea franceză Courchevel, supra-numită şi ”Saint Tropez al Alpilor”- atrage în sezonul de iarnă cei mai bogaţi oameni din lume. Situată în sud-estul Franţei, Courchevel face parte și ea din cel mai mare domeniu schiabil din lume, Les Trois Vallees.

Loading...
Comentarii