Răspunsul a fost transmis personal Ministerului rus al Afacerilor Externe de către ambasadorul SUA în Rusia, John Sullivan. În document au fost menționate domeniile în care SUA văd un potențial progres în discuțiile cu Rusia – controlul armelor, transparență și stabilitate, a declarat Blinken.
Șeful diplomației americane a mai precizat că răspunsul oferit de SUA Moscovei „stabilește o cale diplomatică serioasă” în cazul în care Rusia își dorește asta, adăugând că se așteaptă să aibă o discuție cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov în zilele următoare. Ministerul rus a confirmat că a primit răspunsul.
Documentul pe care l-am transmis include preocupările Statelor Unite și ale aliaților și partenerilor noștri cu privire la acțiunile Rusiei care subminează securitatea, o evaluare principială și pragmatică a preocupărilor pe care Rusia le-a exprimat și propriile noastre propuneri pentru zonele în care am putea găsi un teren comun.
Antony Blinken, secretarul de stat al SUA:
Oficialul american a refuzat să detalieze conținutul documentului prezentat Moscovei, dar a precizat că răspunsul a reiterat ceea ce SUA și NATO au afirmat public: că vor susține „politica ușilor deschise” a NATO, respingând cererile Moscovei ca Alianța să se angajeze să nu primească niciodată Ucraina.
„Nu va exista nicio schimbare”, a spus Blinken, referindu-se la politica ușilor deschise a Alianței Nord-Atlantice.
Subliniem că există principii de bază pe care ne angajăm să le susținem și să le apărăm, inclusiv suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și dreptul statelor de a-și alege propriile aranjamente și alianțe de securitate.
Antony Blinken, secretarul de stat al SUA:
Totodată, Blinken și-a exprimat speranța că Rusia va lua în serios propunerile SUA, adăugând că „nu ar trebui să existe nicio îndoială cu privire la seriozitatea scopului nostru când vine vorba de diplomație”.
NATO trimite propriul răspuns scris la solicitările Moscovei. De asemenea, Ucraina a primit o copie a propunerilor SUA.
Rusia a cerut mai multe garanții de securitate din partea Occidentului, printre care excluderea extinderii NATO către Est, în special în Ucraina, și renunţarea la desfăşurarea de trupe ale NATO în statele care au aderat după 1997.
Foto: EPA