Premierul Stefan Löfven a anunțat marți, la televiziunea publică, SVT, că se va merge în continuare pe aceleași principii aplicate până acum.
”Pot înţelege că suntem tentaţi să ne întrebăm dacă «s-a schimbat strategia». Nu. Este exact aceeaşi strategie: să se vegheze la o limitare cât mai mare a răspândirii infecţiei. Însă este clar că, în funcție de situație, putem să facem schimbări”, a declarat acesta.
Spre deosebire de cele mai multe țări din Europa, Suedia se bazează în principal pe recomandări, fără carantină și aproape fără măsuri coercitive, mai arată sursa citată.
Masca, ”recomandată” doar în transportul în comun
La mijlocul lunii noiembrie însă, pe fondul înmulțirii numărului de cazuri de Covid, Guvernul a limitat evenimentele publice la maximum opt persoane. Suedezii sunt îndemnați de atunci să se întâlnească doar cu membrii propriei familii.
La sfârșitul săptămânii trecute, au mai fost luate o serie de măsuri, cum ar fi închiderea frontierei cu Marea Britanie și cu Danemarca – cu scopul de a evita contaminări în această țară, la cumpărăturile transfrontaliere.
De asemenea, au impus o anumită limitare a accesului în magazine și în sălile de sport, o limitare la maximum patru locuri la masă în restaurante, precum și o ”recomandare” de a purta masca de protecție facială în transportul public, începând cu prima jumătate a lunii ianuarie. Masca facială este ”recomandată” mai ales în orele de vârf, când distanțarea socială este imposibilă.
Regele Suediei: ”Cred că am eșuat!”
Regele Suediei, Carl al XVI-lea Gustaf, a recunoscut recent, într-o emisiune TV, că țara sa a abordat greșit pandemia de Covid. ”Cred că am eșuat!”, a concluzionat el, amintind miile de morți, mai ales din căminele de bătrâni. Suedia are până acum peste 8.000 de morți la 10 milioane de locuitori și o rată de infectare a populației dublă față de țările vecine.