De Daniel Ionașcu,

”După cum ştiţi, ieri am avut discuţii la Ministerul Finanţelor cu Asociaţia Română a Băncilor şi vom avea şi astăzi o discuţie pentru a discuta pe forma finală a textului de ordonanţă care să modifice OUG 114. Am avut discuţie, desigur, şi cu BNR, am trimis şi o informare la Banca Centrală Europeană, arătăm care sunt modificările pe care le aducem şi pregătim o ordonanţă de urgenţă care va fi aprobată săptămâna viitoare în Guvern.

În principal, este vorba despre decuplarea ROBOR-ului de partea de taxă pe activele financiare. Acest ROBOR nou va fi calculat la tranzacţiile interbancare şi zilnice pe trimestrul anterior, e o medie aritmetică care se aplică pe trimestrul următor”, a a spus Teodorovici.

Potrivit oficialului, măsura vizează scăderea ratelor românilor.

Adrian Vasilescu, consilier pe probleme de strategie în cadrul Băncii Naționale a României (BNR) îl contrazice însă pe Teodorovici și spune că schimbarea modului de calcul pentru ROBOR va avea ”efect zero” și că autoritățile ar trebui să decupleze ”taxa pe lăcomie” de ROBOR dacă doresc ieftinirea creditelor.

În acest moment, ROBOR se calculează printr-o procedură numită fixing. Mai exact, băncile au la dispoziție un interval de 15 minute în care să coteze dobânzile. Indicele este apoi calculat de către Refinitiv, o companie internațională specializată.

Scandalul ROBOR

Numai că dobânzile folosite efectiv în tranzacții sunt altele decât cotațiile oferite.

Darius Vâlcov, consilier al premierului Viorica Dăncilă, declara recent că în ianuarie băncile nu au făcut tranzacții între ele, astfel că majorarea ROBOR din prima parte a anului nu a avut alt rol decât să crească ratele românilor.

Avertismentul lui Isărescu

Însă guvernatorul BNR Mugur Isărescu a avertizat în Parlament că stabilirea ROBOR în funcție de tranzacțiile efective este riscantă și a arătat că în luna februarie media tranzacțiilor era mai mare decât indicele ROBOR. Acest lucru ar duce la creșterea ratelor românilor.

Modificarea OUG 114 vine în contextul în care Guvernul a impus prin aceasta ”taxa pe lăcomie”, pe care băncile trebuie să o plătească dacă nivelul ROBOR trece de 2%.

Teodorovici a mai declarat recent că ”taxa pe lăcomie” va deveni ”stimulent pentru hărnicie”, afirmând că băncile ar putea să nu mai plătească taxa dacă vor crește creditarea și vor reduce dobânzile.

Un fost jucător de rugby, fosta lui soție și cei trei copii au murit într-un mod oribil. Bărbatul a plănuit totul
GSP.RO

Un fost jucător de rugby, fosta lui soție și cei trei copii au murit într-un mod oribil. Bărbatul a plănuit totul

Horoscop 22 februarie 2020. Vărsătorii caută soluții pentru problemele dificile
HOROSCOP

Horoscop 22 februarie 2020. Vărsătorii caută soluții pentru problemele dificile