„În toate țările, oricare ar fi nivelul veniturilor, persoanele care suferă de depresie sunt frecvent diagnosticate greșit”, se alarmează Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în ultimul său raport despre această afecțiune, publicat în septembrie 2021.
Pentru a combate acest „unghi mort” sanitar, un stat-up britanic, Thymia, va lansa, luna aceasta, soluția pe care o propune. Promisiunea este următoarea: să detecteze depresia „în mai puțin de zece minute” și „să acompanieze persoana pe parcursul tratamentului”, făcând-o să joace diverse jocuri video, notează publicația citată.
Pentru a descoperi prezența sau nu a unui sindrom depresiv, Thymia se bazează pe inteligența artificială. Aceasta compilează și analizează fluxul de date care sunt recoltate în timp ce pacientul joacă unul dintre cele patru jocuri propuse.
În timpul jocului, inteligența artificială observă vocea, privirea, expresiile microfaciale, timpul de reacție etc. Elementele sunt comparate apoi cu modele prestabilite.
Cât va costa serviciul și cine plătește
Rezultatul testului nu este comunicat direct pacientului, ci doctorului curant. „Scopul nu este de a înlocui persoana care îl îngrijește, propunerea noastră e complementară”, asigură Emilia Molimpakis, cercetătoarea în neuroștiințe care conduce proiectul.
În plus de un bilanț, aceste jocuri pot fi utilizate între ședințele de terapie pentru o supraveghere mai regulată a pacientului. Cu obiectivul de a evita lungi perioade fără sprijin, știind că unii dintre terapeuți nu au multe căsuțe libere în agendele lor, subliniază jurnaliștii francezi.
Obiectivul principal al acestui serviciu este de a detecta și urmări evoluția unei depresii. Dar poate, de asemenea, să ajute la atenuarea suferinței.
„Jocurile video sunt un bun mijloc de a trata anumite afecțiuni ca depresia, afecțiunile bipolare sau de comportament”, arată cercetătoarea. „Sunt angajante, atrăgătoare și își permit să evadezi, având în același timp impresia că ești ajutat”.
Alte jocuri, ca Sparx, dezvoltat de cercetători neozeelandezi, sunt și ele utilizate în scopuri terapeutice, în special la adolescenți.
Utilizarea Thymia nu-l costă nimic pe pacient, toate costurile fiind trecute în contul medicului, care va trebui să achite 9 euro pe lună și pe pacient.
Fără revânzarea datelor către Google sau Facebook
În acest stadiu, e dificil de evaluat eficacitatea serviciului propus, notează Le Figaro.
Emilia Molimpakis refuză să estimeze nivelul de precizie al Thymia până când nu va fi terminat studiul clinic (rezultatele sunt așteptate în vară). Un test preliminar realizat pe aproximativ 2.000 de pacienți între 18 și 75 de ani de două universități londoneze arată „evoluții substanțiale” și o precizie „importantă”, asigură ea.
O lipsă de vizibilitate care nu a împiedicat apariția unei avalanșe de comenzi, potrivit societății. Softul urmează să fie comercializat în timpul lunii februarie în Marea Britanie, cu ambiția de a exporta Thymia în Statele Unite, în Spania sau în Grecia într-un viitor apropiat.
Dezvoltarea proiectului a fost posibilă în urma unei prime acțiuni de colectare de fonduri de un milion de euro în 2020. Aceasta ar urma să fie completată cu o nouă ridicare de fonduri, aproximativ 4-5 milioane de euro, în lunile următoare.
Acest tip de soft poate să îngrijoreze din punctul de vedere al protecție datelor personale, respectiv starea de sănătate a unei anumite persoane, punctează jurnaliștii francezi.
Temeri pe care fondatoarea le elimină: „Noi nu o să vindem datele utilizatorilor către Google sau Facebook. Totul este cifrat și anonimizat pentru a minimiza riscurile”. Singurele persoane care vor putea să acceadă la aceste informații vor fi din rândul personalului calificat din sănătate, care sunt deja supuși secretului medical.
Sunt preconizate, de asemenea, parteneriate cu companiile de asigurări britanice pentru a furniza soluții medicilor din sistem.
„Thymia nu va fi utilizată de către companiile de asigurări pentru a le permite să îi factureze în plus pe pacienții care prezintă un risc de depresie sau ceva de acest gen”, asigură creatoarea programului. „Mă opun cu fermitate”.