Mergi direct la conținut »
Transportatorii anunță proteste în luna ianuarie, nemulțumiți de măsurile luate de ministrul Șova
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Transportatorii anunță proteste în luna ianuarie, nemulțumiți de măsurile luate de ministrul Șova

Transportatorii anunță proteste în luna ianuarie, nemulțumiți de măsurile luate de ministrul Șova

Ministerul Transporturilor a pus pe butuci întreg sectorul de transport rutier în mandatul de aproape un an al lui Lucian Șova, spune Federația Operatorilor Români de Transport (FORT), care anunță proteste de amploare în luna ianuarie față de măsurile luate de ministru în domeniul transportului rutier de mărfuri și de pasageri, atât în țară, cât și în Europa.

De Cristina Radu,

Sindicaliștii acuză autoritățile de incompetență în ceea ce privește infrastructura rutieră și spun că atât acest lucru, cât și măsurile luate de ministrul Șova în domeniul transporturilor au dus în derivă unul dintre cele mai importante sectoare economice, cu un aport în PIB de aproximativ 7%.

„Consiliul Miniștrilor de Transport din statele membre UE a adoptat în dată de 4 Decembrie a.c. poziția privind reforma sectorului transporturilor rutiere. Singurul Ministru care s-a abținut a fost Șova, în timp ce toți ceilalți miniștri din țările cele mai afectate de acest pachet au votat împotrivă. Abținerea României prin poziția Ministrului demisionar Șova reprezintă, în opinia FORT, un act de trădare fără precedent în istoria transporturilor rutiere autohtone”, susține vineri Federația, printr-un comunicat de presă.

Liberalizarea pieței europene de transport marfă a dus la creșterea unui număr mai mare de clienți de către transportatorii rutieri autohtoni în special în țările din vestul Europei, ceea ce a adus bani bugetului de stat, atrag atenția transportatorii.

Tot ei spun că Europa de vest a avut de pierdut în urma liberalizării pieței, astfel că acum apelează la diverse mijloace și profită de incompetența politicienilor români pentru ca România să ajungă înapoi la infrastructura subdezvoltată.

Grupul de Înmormântare Strategică spune că a greșit decedații de COVID-19 din București din cauza “unor deficiențe tehnice” la DSP
Recomandări

Grupul de Înmormântare Strategică spune că a greșit decedații de COVID-19 din București din cauza “unor deficiențe tehnice” la DSP

 

„Pentru că poate nu era suficient ce pregătește UE în privința transportatorilor români, ministrul demisionar al transporturilor a publicat în Monitorul Oficial și ordinul de ministru care schimbă cu dedicație, în mod radical, contextul operațional actual, în sensul canibalizarii pieței transportului interjudețean de pasageri. Prin acest ordin, Șova a făcut un pas înaintea pachetului de mobilitate deoarece generează premisele că o cursa internațională de pasageri să preia pasageri și între două localități teritoriul României”, spune FORT.

Federația afirmă că ministrul Transporturilor urmărește ca prin măsurile luate să-i direcționeze pe clienți către platformele online ale multinaținalelor, care să facă profit și să-l exporte în afară.

Sindicaliștii estimează consecințe grave: creșterea tarifelor de transport în următorii ani, pentru mărfuri de la 0,65 de euro/km la 1,2 euro/km, iar pentru pasageri de la 12 euro/bilet/300 km la 30 de euro pentru aceeași distanță.

FORT anunță organizarea unor ample manifestații de protest împotriva actualei Guvernări, în luna ianuarie a noului an, la care să participe transportatori de mărfuri și pasageri din toată țara. Ei solicită aplicarea urgentă a măsurilor necesare salvării sectorului de transport rutier autohton.

 

Citește și: Educatoarea din Timișoara care și-a ucis fetița de patru ani și-a aflat sentința. Cât va sta după gratii

Close
Închide
  Close