Mergi direct la conținut »
Transportatorii cer, din nou, Guvernului să reia returnarea accizei la carburanți. Autoritățile dau din colț în colț
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > Transportatorii cer, din nou, Guvernului să reia returnarea accizei la carburanți. Autoritățile dau din colț în colț

Transportatorii cer, din nou, Guvernului să reia returnarea accizei la carburanți. Autoritățile dau din colț în colț

Transportatorii solicită, din nou, Executivului, să returneze companiilor o parte din supraacciza la carburanți, care a fost reintrodusă de curând, pe modelul aplicat anterior.

De Daniel Ionașcu,

Reamintim, Guvernul a reintrodus supracciza de 7 eurocenți pe litru, în două etape, una de la 15 septembrie și alta de 1 octombrie.

Pe de altă parte, carburanții s-au scumpit atât înainte de intrarea efectivă a accizei în vigoare, cât și după, așa cum Libertatea a scris deja.

Ceea ce i-a nemulțumit pe transportatori. ” Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.) aminteşte Guvernului României că Transporturile aduc 5% din Produsul Intern Brut. Pornind de la această realitate economică, cerem o soluţie la problema creşterii preţului carburantului, după introducerea supraaccizei la motorină şi benzină.

Pornim de la declaraţia primului ministru, Mihai Tudose, care a spus că în cazul în care preţul carburantului va creşte la pompă, după intrarea în vigoare a Ordonanaţei, domnia sa se va gândi dacă ne va returna o parte din acciză. Întrucât, până la data de 15 septembrie, la preţul carburantului s-au adăugat câţiva bani, iar după 15 septembrie, odată cu intrarea în vigoare a Ordonanţei, preţul carburantului s-a mai mărit cu încă 10-12 bani, COTAR şi celelalte patronate din Transporturi cer Guvernului României să găsească o soluţie pentru transportul comercial, de returnare a unui coeficient din supraaciză.

Paul Stănescu lovește telefonul reporterului! ”Sunt baron, da, baron local! Hai, mă, lasă-mă-n pace!”
Recomandări

Paul Stănescu lovește telefonul reporterului! ”Sunt baron, da, baron local! Hai, mă, lasă-mă-n pace!”

 

Considerăm că cei care au lucrat la promovarea acestei OUG nu au luat în calcul şi oscilarea preţului de carburant, la achiziţie. Nu s-a luat în calcul nici faptul că promisiunile făcute de benzinari Guvernului nu vor fi respectate. Aşa cum era previzibil, benzinarii au mărit preţul la pompă”, arată COTAR, într-un comunicat.

Autoritățile se fac că plouă

Numai că Guvernul nu prea dă semne că ar dori să returneze o parte din acciză. Și asta dintr-un motiv simplu: autoritățile au nevoie de orice bănuț la buget pentru a menține deficitul sub 3% din PIB.

Întrebat despre situația prețurilor, Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor a avut o reacție incredibilă: ”Sincer, nu am urmărit care este preţul la pompă, din punctul ăsta de vedere. Noi, când am făcut analiza, am ţinut cont de faptul că în momentul în care s-a redus acciza, ea nu s-a regăsit nici în preţul de la pompă, într-o scădere direct proporţională a preţului la pompă, dar nici într-o creştere a impozitului pe profit al companiilor care vindeau carburanţi, ceea ce ne-a făcut să ne dăm seama că această diferenţă pe care statul o lăsase ca o facilitate pentru fiecare cetăţean a fost preluată de către companii. Am constatat că ea a fost preluată, am şi iniţiat acţiuni de control”, a spus ministrul, în Parlament.

Close
Închide
  Close