Mergi direct la conținut »
Ultimele ore din viața lui Marcel Lepa. Asasinul polițistului s-a spânzurat  când se distribuia mâncarea în celule
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Ultimele ore din viața lui Marcel Lepa. Asasinul polițistului s-a spânzurat când se distribuia mâncarea în celule

Ultimele ore din viața lui Marcel Lepa. Asasinul polițistului s-a spânzurat când se distribuia mâncarea în celule

Marcel Lepa, asasinul polițistului Cristian Amariei, a fost găsit mort, spânzurat în baia celulei în care fusese închis la Penitenciarul Timișoara, pe perioada carantinei. Alarma a fost dată de agentul supraveghetor care l-a verificat toată noaptea după ce acesta a realizat că infractorul - pe care l-a strigat de câteva ori prin vizetă și i-a bătut în ușă -, stă de ceva vreme în baie, într-o zonă fără vizibilitate. În cameră au intrat atunci, agentul supraveghetor, șeful de tură și mascații de la intervenție.  

De Cristian Burcioiu,

Doar trei zile a rezistat în pușcărie Marcel Lepa, cel care l-a ucis cu două focuri de de armă – unul în piept și altul gât -, pe Cristian Amariei, unul dintre cei patru polițiști de la IPJ Timiș care au încercat, acum aproape o săptămână, să-l captureze pe infractorul căutat pe atunci ”doar” pentru o tâlhărie.

”Cazat” singur într-o celulă din corpul de detenție destinat pușcăriașilor nou-veniți, aflați în carantină, criminalul și-a pus capăt zilelor. Cel puțin asta este concluzia preliminară a anchetatorilor timișeni și a reprezentanților închisorii care sunt implicați în ancheta morții asasinului polițistului.

Era în programul de supraveghere a deținuților periculoși

Pentru că știau că Lepa era un individ periculos, gardienii de la Penitenciarul Timișoara l-au introdus imediat în programul destinat indivizilor care prezintă un pericol iminent atât pentru ceilalți pușcăriași, cât și pentru propria persoană. Acest lucru presupune, printre altele, verificarea strictă a deținutului, prin vizetă, la intervale foarte dese de timp, chiar de câteva minute, obligatoriu neregulate.

„Agentul supraveghetor l-a verificat pe tot timpul nopții. Asemenea controale se fac la cel mult jumătate de oră doar prin deschiderea vizetei, la intervale de timp neregulate, pentru ca deținutul să nu-și poată da seama când urmează un nou control. De multe ori între controale sunt doar câteva minute. Dacă absența din raza vizuala a gardianului este ceva mai lungă, acesta îl strigă pe deținut și îl cheamă într-o zonă cu vizibilitate”, ne-au explicat surse din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Gardianul l-a strigat, i-a bătut în ușă și l-a avertizat că intră în celulă

Lepa, încarcerat vineri la pușcăria din Timișoara după ce a trecut prin filtrul medicilor și al psihologilor închisorii, s-a purtat normal în cele trei zile de detenție. Medicii îi recoltaseră deja tot felul de probe de sânge pentru analizele obișnuite ale carantinei și, chiar dacă avea dreptul, nu a primit vizita nimănui.

Paul Stănescu lovește telefonul reporterului! ”Sunt baron, da, baron local! Hai, mă, lasă-mă-n pace!”
Recomandări

Paul Stănescu lovește telefonul reporterului! ”Sunt baron, da, baron local! Hai, mă, lasă-mă-n pace!”

 

Duminică seara a mâncat, a făcut prezența la apelul de seară de la ora 19.00 fără să raporteze vreo nemulțumire. La ora 22.00, când s-a dat stingerea, gardianul l-a văzut în patul pe care și l-a ales dintre cele șase ale celulei în care stătea singur. Au urmat controalele nocturne derulate chiar și la intervale de timp de câteva minute. Spre dimineață, însă, după ora șase, gardianul care avea în supraveghere celulele din blocul de detenție pentru deținuții în carantină a sesizat că asasinul polițistului nu mai este în patul său.

A fost luată în calcul chiar și o diversiune

”Agentul l-a strigat, a bătut în ușa metalică și l-a avertizat, conform procedurilor că va intra în cameră. Pentru că nu a primit nici un răspuns de la deținut, supraveghetorul l-a anunțat pe șeful de tură, cel care deține toate cheile celulelor și fără de care nu se poate intra în nici o cameră, și împreună cu luptători de la mascați au intrat. Bărbatul se spânzurase în baie, cu un cearșaf pe care și l-a  înfășurat în jurul gâtului și l-a legat de una de una dintre țevile de apă. Inițial, fost luată în calcul și o diversiune a individului considerat extrem de periculos”, ne-au mai spus același surse.

Și-a luat viața între 6.00 și 6.40

Medicii SMURD chemați de gardieni au încercat să-l readucă la viață pe asasin, dar nu au mai reușit decât să constate decesul pe care l-au consemnat oficial în documentele medicale  la ora 7.15. A urmat o verificare amănunțită a celulei făcută de criminaliștii de la IPJ Timiș, ale cărei rezultate vor fi anexate la dosarul morții lui Marcel Leca.

Un spaniol a renunțat la bani și s-a mutat în România pentru o viață mai bună. Așa spun și românii care pleacă în Spania
Recomandări

Un spaniol a renunțat la bani și s-a mutat în România pentru o viață mai bună. Așa spun și românii care pleacă în Spania

 

”Judecând după cadența cu care s-au făcut controalele în camera lui, Lepa s-a sinucis în intervalul orar cuprins între ora șase dimineața și 6.40, când a fost descoperit cadavrul în  baie, loc în care nu există vizete. După ora șase se distribuie masa de dimineață și gardianul e ocupat cu supravegherea procedurii, nu mai are timp să se uite prin vizite. Oricum, asemenea incidente sunt greu de preîntâmpinat dacă deținutul este singur în celulă în condițiile în care noaptea se intră în camere doar în situații extreme și numai cu mascații. Poate dacă mai era cineva cu el și dădea alarma la timp se mai putea face ceva”, au adăugat surse apropiate anchetei care a fost preluată de procurorii timișeni.

În paralel, se derulează și o anchetă internă coordonată de șefii Penitenciarului din Timișoara ale cărei rezultate vor ajunge tot la procurori.

Doi ucigași de polițiști s-au spânzurat în pușcărie

Marcel Lepa este al doiela ucigaș de polițiști care se sinucide în închisoare în ultimii doi ani. În septembrie 2017, și asasinul poliţistului Sorin Vezeteu s-a spânzurat în celulă, în Penitenciarul Botoșani. Ioan Beşa, tânărul care l-a ucis cu peste 40 de lovituri de cuţit pe poliţistul Sorin Vezeteu, a fost găsit la rându-i spânzurat. Și el era singur în celulă. În acest caz, anchetele comune ale procurorilor și ale reprezentanților închisorii au stabilit că a fost vorba de o sinucidere motiv pentru care dosarul a fost închis și, firesc, nimeni nu  a fost la răspundere.

Close
Închide
  Close