Wei Wei* este un băiat obișnuit, de 7 ani, care trăiește în Taiwan. Este fan Super Mario, îi place sportul și a câștigat o dată locul trei la o cursă de atletism. La începutul lunii aprilie și-a convins familia că vrea să ia lecții de judo. Două săptămâni mai târziu, din cauza lecțiilor, el se află în comă și probabil, va rămâne într-o stare vegetativă, chiar dacă va supraviețui.

Un videoclip care a ajuns în spațiul public îl arată pe Wei Wei doborât la pământ de un coleg mai mare, cu mai multă experiență în practica judo. Pe măsură ce lecția continuă, el este auzit țipând: „piciorul meu”, „capul meu” și „nu vreau!”. Cu toate acestea, antrenorul îi ordonă băiatului mai mare să continue să-l trântească la pământ.

Când Wei Wei nu mai poate să se ridice, antrenorul, mult mai mare decât el, îl ridică și îl aruncă la podea de mai multe ori. La un moment dat, copilul vomită, dar „antrenamentul” nu se oprește.

Familia sa spune că a fost aruncat la podea de 27 de ori. Wei Wei a fost dus la spital, unde medicii au descoperit că a suferit hemoragii cerebrale severe. Acum, micuțul este în comă.

„Îmi amintesc acea dimineață, când l-am dus la școală”, spune mama lui. „S-a întors și a spus «Mama, la revedere!». Noaptea arăta așa”.

„Autoritate și abuz”

Antrenorul, care are peste 60 de ani și se numește Ho, a fost reținut pentru neglijență care a dus la cauzarea unor răni grave. El a negat că s-ar face vinovat de ceva, potrivit Tribunalului Districtual Taichung.

Inițial procurorul de la parchetul local l-a eliberat după interogatoriu, acceptând explicația acestuia, că ceea ce i se întâmplase lui Wei Wei face parte din „pregătirea normală”. Însă după ce familia copilului a ținut o conferință de presă, instanța a spus că există dovezi privind comiterea unei infracțiuni și a decis începerea urmăririi penale, interzicându-i acestuia să intre în contact cu martorii.

Experții spun că acest caz ridică întrebări tulburătoare care evidențiază probleme profunde în atitudinea Taiwanului față de copii și față de învățare.

Cea mai importantă întrebare este aceasta: de ce nimeni nu l-a oprit pe antrenor? La lecția de judo au asistat mai mulți adulți, inclusiv unchiul din partea mamei lui Wei Wei, care a filmat videoclipul pentru a arăta mamei băiețelului că judo-ul s-ar putea să nu fie potrivit pentru el.

„În Orient, este ceva obișnuit să ne așteptăm de la copii să reziste dificultăților și să asculte de autoritate”, a spus Joanna Feng, director executiv al Humanistic Education Foundation (Fundația pentru Educație Umanistă), un ONG care face de ani buni lobby pentru a opri pedepsele corporale și abuzurile asupra copiilor.

„În cultura noastră, profesorii sunt tratați ca oameni cu adevărat minunați”, mai spune ea. Această atitudine de ascultare și respect pentru profesori este atât de profundă încât poate explica de ce niciunul dintre adulții – inclusiv unchiul copilului – care erau prezenți nu a pus la îndoială autoritatea antrenorului, în ciuda țipetelor băiețelului.

Mama lui Wei Wei le-a spus ulterior reporterilor că unchiul băiatului s-a simțit „teribil pentru ceea ce s-a întâmplat”.

„Probabil că s-au gândit că, dacă antrenorul o cere, nu ar trebui să se opună. Am văzut multe exemple ale acestei mentalități, chiar și în cazuri grave”, a spus doamna Feng.

De exemplu, într-un alt incident, părinții unei eleve, care a fost lovită cu piciorul în stomac, de mai multe ori, de către profesorul ei de operă, nu numai că l-au apărat pe antrenor, dar i-au cerut și scuze că i-au provocat probleme.

Într-un alt caz, nu a fost depusă nicio plângere împotriva unui antrenor de gimnastică filmat în timp ce plesnea o elevă și o trăgea de coadă în timpul unui concurs organizat în Thailanda.

Pedeapsa corporală în școli

Wang Yan-shu, directorul Campus Harmony Promotion Association – un grup de părinți care militează pentru a opri pedepsele corporale, spune că această tăcere are mult de-a face cu cultura din Taiwan.

„Cultura noastră îi determină pe mulți oameni să nu respecte pe deplin drepturile copiilor. Este mai bine acum, dar Taiwan este cu adevărat în urma celorlalte țări dezvoltate, în ceea ce privește acest aspect al drepturilor omului”, spune ea.

În 2019, Ministerul Educației a înregistrat 625 de cazuri de elevi pedepsiți corporal la școală. Lovirea elevilor a fost interzisă în Taiwan din 2007, iar numărul pedepselor corporale a scăzut constant. Practica există însă, iar atitudinile care o tolerează încă prevalează.

„Dacă adulții și-ar face asta unii altora, cu siguranță ar fi o problemă. Cum putem face asta copiilor?”, mai spune Wang Yan-shu. „Acest lucru indică faptul că încă credem că drepturile copiilor nu sunt la fel de importante ca drepturile adulților”, conchide ea.

Hank Hsu, al cărui fiu adolescent a fost bătut și abuzat verbal de profesorul său aproape zilnic, timp de un an, a declarat că acest caz al lui Wei Wei i-a trezit amintiri dureroase din 2017, an în care el și soția au aflat despre abuzurile pe care le suferise fiul lor.

„Îl scotea pe fiul meu din clasă și îl lovea cu o țeavă sau cu un băț. Sau îl lovea cu genunchiul”, a spus domnul Hsu. „De asemenea, profesorul îl punea pe fiul meu să stea în genunchi, în fața cancelariei. Directorul și alți profesori au văzut acest lucru, dar nu au făcut nimic”, a mai spus el.

Ministerul Educației a precizat pentru BBC că sfătuiește profesorii să nu aplice pedepse corporale. Cei care cauzează vătămări fizice sau psihice riscă să fie suspendați de la 1 la 4 ani, concediați, sau să li se interzică practicarea meseriei pe viață.

Cu toate acestea, în realitate, majoritatea profesorilor primesc cel mult o scurtă suspendare, puțini fiind concediați. Profesorul care l-a abuzat pe fiul domnului Hsu a primit un calificativ mai slab și o mică amendă, mai arată sursa citată.

Cultura abuzului începe acasă

De asemenea, sistemul judiciar tinde să dea dreptate profesorilor, mai spune Hsu. Procurorii din cazul fiului său nu l-au acuzat pe profesor că a provocat răni, argumentând că familia trebuie să demonstreze că rănile sunt legate de abuz. Domnul Hsu a mai povestit că inclusiv unii părinți au dat vina pe el, făcând afirmații de genul: „Nu ți-ai educat bine copilul. De ce nu și-a făcut temele?”.

De fapt, în Asia nu este neobișnuit ca părinții să-și disciplineze copiii în moduri mai dure. În Taiwan, unii părinți și-au bătut copiii din cauză că au obținut note mici, notează jurnaliștii BBC.

Anul trecut, Ministerul Sănătății și Asistenței Sociale din Taiwan a înregistrat peste 12.600 de cazuri de abuzuri asupra copiilor, majoritatea având loc în familie. Cu toate acestea, multe cazuri nu sunt raportate din cauza concepției conform căreia cei mici trebuie disciplinați ca să învețe.
„Taiwanezii încă nu acordă suficientă importanță acestei chestiuni, trecând-o sub tăcere”, spune doamna Wang.

„Îl așteptăm să se trezească”

Familia lui Wei Wei nu poate înțelege cum a putut antrenorul să le trateze copilul în acest mod. Ei afirmă că antrenorul i-a spus unchiului că băiatul se preface că este inconștient, apoi i-a spus tatălui că acesta a căzut intenționat pe saltea. Acum, ei sunt hotărâți să-și „caute dreptatea”.

Părinții își petrec zilele lângă patul de spital al băiatului. Tatăl arată reporterilor o fotografie cu Wei Wei zăcând lângă o păpușă reprezentându-l pe Mario, personajul său preferat, pe care a cumpărat-o pentru el.
„Când îl vizitez la spital, vorbesc cu el”, spune tatăl băiatului, domnul Huang. „Vreau ca Wei Wei să audă că îl așteptăm să se trezească”.

Medicii de la spital spun însă că șansele ca micuțul să iasă din comă sunt mici. Cu toate acestea, familia se roagă pentru un miracol.

*Wei Wei este un nume fictiv, ales pentru a proteja identitatea băiatului, care este minor.

Citeşte şi:

Crește îngrijorarea privind varianta indiană a COVID, depistată și în România. Experții britanici avertizează că este mai contagioasă

Ce se întâmplă cu amenzile pentru purtarea necorespunzătoare a măștii. Cazul pensionarei care și-a șters ochelarii aburiți și s-a trezit în proces cu Poliția

Gigi Becali, implicat într-un accident rutier. Șoferul vinovat era băut! Reacția patronului FCSB
PARTENERI - GSP.RO
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier. Șoferul vinovat era băut! Reacția patronului FCSB
Ce se întâmplă cu fix 72 de ore înainte să mori. Primul semn care apare, oamenii de știință au făcut descoperirea
Playtech.ro
Ce se întâmplă cu fix 72 de ore înainte să mori. Primul semn care apare, oamenii de știință au făcut descoperirea
Momentul în care o jurnalistă este molestată de mai mulți bărbați în direct  la TV după un meci de fotbal, în Italia. VIDEO
Observatornews.ro
Momentul în care o jurnalistă este molestată de mai mulți bărbați în direct la TV după un meci de fotbal, în Italia. VIDEO
Horoscop 29 noiembrie 2021. Gemenii ar fi bine să se protejeze de propriile gânduri negative, care pot împinge departe
HOROSCOP
Horoscop 29 noiembrie 2021. Gemenii ar fi bine să se protejeze de propriile gânduri negative, care pot împinge departe
A doua țară care închide complet granițele pentru străini. Accesul le va fi interzis total
Știrileprotv.ro
A doua țară care închide complet granițele pentru străini. Accesul le va fi interzis total
Lovitură cruntă primită de Anamaria Prodan. La aşa ceva chiar nu se aştepta. Primele declaraţii
Telekomsport
Lovitură cruntă primită de Anamaria Prodan. La aşa ceva chiar nu se aştepta. Primele declaraţii
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie