„Prizonierii ucraineni din Rusia se simt prea în largul lor. Stau în condiții mai bune decât majoritatea cetățenilor din Ucraina de astăzi. Așa că nu ar strica dacă acești băieți puternici vor fi puși să facă o muncă utilă pentru statul nostru, de exemplu, curățarea și refacerea Canalului Crimeei de Nord. Nu muncă dificilă, dar utilă, pe care cu siguranță o pot face”, a declarat Balbek pentru RIA Novosti.
El a acuzat că prizonierii de război ruși sunt bătuți și mutilați, afirmație nedovedită independent, iar militarii ucraineni care s-au predat au trei mese pe zi, citesc cărți și se uită la televizor.
„Ei stau și așteaptă un schimb de prizonieri pentru a lua din nou armele și a lupta împotriva soldaților noștri. Și apoi să-și bată joc de acei ruși care au fost capturați. Unde este garanția că prizonierii de război ucraineni care sunt alături de noi nu au participat la torturea și uciderea prizonierilor de război ruși”, a adăugat el.
Ruslan Balbek a susținut că prin Convenția de la Geneva privind tratamentul prizonierilor de război nu se interzice implicarea acestora în muncă. „Lasă-i să-și facă rațiile, nu au de ce să profite de bugetului de stat”, a conchis el.
Ruslan Balbek a fost membru al Dumei de Stat ruse în 2016 și 2021 din partea formațiunii Rusia Unită a președintelui Vladimir Putin. El s-a remarcat prin susținerea anexării ilegale a Crimeei de către Rusia și prin criticile aduse comunității tătare din Crimeea.
Oponenții săi politici l-au descris drept „colaborator” și „carierist”, îmbogățindu-se prin sprijinirea administrației din Crimeea, iar Mustafa Dzhemilev, liderul tătarilor din Crimeea, l-a acuzat că este agent FSB din 2006, subliniind că a fost eliberat imediat după ce a fost arestat sa pentru delapidare în 2006, fără a fi pus sub învinuire, dar și în 2011 când a fost arestat pentru agresarea unui polițist, potrivit Kyiv Post.
Potrivit Grupul pentru Protecția Drepturilor Omului din Harkov, rolul lui Balbek după 2014, ca unul dintre puținii tătari din Crimeea care au ales să colaboreze cu ocupanții ruși, a fost în mare măsură propaganda și negarea încălcărilor grave ale drepturilor omului și a numărului tot mai mare de prizonieri politici.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia