„În momentul în care vom ajunge la acel prag de imunizare colectivă şi în momentul în care nu constatăm emergenţa unor tulpini care nu sunt acoperite de vaccin, cu siguranţă la acel moment se poate renunţa şi la utilizarea măştilor de protecţie”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
Deocamdată, doar puțin peste 800.000 de persoane au fost vaccinate în România, din totalul de 19 milioane. Departe de procentul de 60%-70%, care ar însemna între 11,4 și 13,3 milioane, estimat de dr. Gheorghiță, înainte de debutul campaniei de vaccinare, pentru atingerea imunității colective.
Medicul militar a ținut să sublinieze însă că masca ne ferește și de alte virusuri, nu doar de coronavirus.
Aș vrea să menţionez că prin folosirea corectă a măştilor de protecţie ne ferim de foarte multe alte infecţii cu transmitere respiratorie, nu doar de infecţia cu SARS-CoV-2.
Valeriu Gheorghiță:
Medicul militar a mai adăugat că datele centralizate – atât în România, cât şi din alte ţări în care au demarat campanii de vaccinare – arată „o eficienţă a vaccinului în viaţa de zi cu zi” în sensul în care s-a dovedit scăderea incidenţei cazurilor de COVID-19, după imunizare.
De altfel, dr. Gheorghiță a declarat marți, 16 februarie, în cadrul unei conferinței de presă, că rata de incidență a infecției cu COVID în rândul persoanelor vaccinate în etapa I a scăzut cu peste 87,7%, în ultima săptămână.
Și Israelul a raportat o scădere cu 95,8% a ratei infectărilor cu COVID-19 în rândul celor care au primit ambele doze de vaccin de la Pfizer.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro