• Criza economică şi umanitară din Venezuela este una dintre cele mai dramatice din istoria modernă.
  • Mai bine de jumătate din populaţia ţării nu are venituri suficiente pentru a-şi acoperi nevoile alimentare de bază.
  • Ţara este bogată în resurse naturale, dar sancţiunile internaţionale ţin economia la pământ, după ce regimul Maduro s-a făcut responsabil de grave încălcări ale drepturilor omului.
  • Foametea din Venezuela a făcut ca un ou să coste de 200.000 de ori mai mult decât un litru de benzină.
  • Comunitatea internaţională nu renunţă la sancţiuni, iar acum autorităţile de la Caracas fac un efort de a atrage atenţia popoarelor lumii asupra crizei din ţară.
  • Autorităţile venezuelene nu recunosc însă că această criză a fost declanşată chiar de către ele.


de Ștefan Pană

Ambasada Venezuelei în România a trimis presei un document amplu în care face sinteza sancţiunilor internaţionale împotriva ţării. Acţiunea face parte dintr-un plan al regimului Maduro de a atrage compasiunea societăţilor occidentale faţă de criza prin care trece Venezuela.

Documentul prezintă ţara drept un experiment economico-social de succes al fostului lider Hugo Chavez, care a eşuat însă din cauza acţiunilor externe. Efortul diplomaţilor venezueleni este de a convinge că unele state, în frunte cu SUA, doresc răsturnarea regimului Maduro şi poartă un război economic împotriva populaţiei.

Ambasada Venezuelei prezintă poziţia guvernului de la Caracas, însă fără a pune actuala situaţie în contextul larg.

ONU – o organizaţie recunoscută de Venezuela, ale cărei rapoarte au fost citate în documentul prezentat de Ambasadă – a făcut o analiză potrivit căreia prăbuşirea economiei venezulene nu este produsă de sancţiunile internaţionale, ci s-a desfăşurat anterior lor. Această concluzie nu apare în raportul Ambasadei.

Cu toate acestea, cifrele crunte ale foametei şi crizei umanitare sunt reale.

Caută mâncare între gunoaie

Venezuela face un apel public disperat: "SUA vor să ne falimenteze, sunt zeci de mii de morţi". Adevărul pe care regimul Maduro nu îl recunoaşte

O femeie merge pe o stradă plină cu gunoi în caracas, Venezuela / Foto:EPA

Imaginea foamei a fost surprinsă de jurnaliştii Reuters, la începutul lunii martie. Un paznic de 36 de ani caută în saci de gunoaie mâncare, în ziua liberă de la muncă.

„O miros şi, dacă miroase bine, o iau acasă”, spune el. Refuză să îşi dea numele complet, pentru că nu doreşte ca soţia lui şi cei patru copii să ştie ce face de un an pentru a pune mâncare pe masă.

Rapoartele internaţionale arată că 75% din populaţia Venezuelei a slăbit, în medie, 8 kilograme de la debutul crizei. Potrivit standardelor mondiale, peste 90% din populaţie trăieşte în sărăcie.

Inflaţia a atins în 2018 nivelul de 1 milion de procente, iar acum se află undeva la 1,3 milioane la sută. Guvernul creşte „din pix” salariile, fără niciun rezultat. Sărăcia a dus şi la exacerbarea violenţelor: Venezuela este pe locul trei mondial la numărul de omucideri la suta de mii de locuitori.

Documentul transmis de Ambasada Venezuelei estimează că în jur de 40.000 de oameni şi-au pierdut viaţa ca urmare directă a sancţiunilor internaţionale, însă cifra nu poate fi confirmată independent.

Economia Venezuelei, ţinută la pământ

Venezuela face un apel public disperat: "SUA vor să ne falimenteze, sunt zeci de mii de morţi". Adevărul pe care regimul Maduro nu îl recunoaşte

Joniel, 17 ani, stă întins după ce a fumat drogul „cripy” în cartierul „Las Mercedes” din Caracas, Venezuela / Foto: EPA

Deşi ONU spune că Venezuela era deja la marginea prăpastiei atunci când comunitatea internaţională a impus sancţiuni ţării, situaţia s-a agravat. Venezuela depinde de petrolul pe care îl are din abundenţă, dar pe care acum nu îl mai poate vinde. Este probabil cea mai dură sancţiune a SUA. Ea a făcut autorităţile de la Caracas să acuze că Washingtonul vrea prăbuşirea ţării.

Venezuela este victima unui pachet de măsuri coercitive unilaterale ale guvernului SUA care au derivat într-o blocadă economică severă, afectând în mod direct viața socială și economică a țării, se arată în document.

Se estimează că 95% din veniturile ţării provin tradiţional din petrol, al cărui export este blocat.

Conturile Venezuelei din străinătate au fost blocate, astfel încât Guvernul nu poate plăti datoriile, nu poate contracta noi credite şi nu le poate refinanţa pe cele în derulare.

„Blocada economică americană împotriva Venezuelei implică aplicarea unei arme de război care urmărește aceleași obiective ca ale unei intervenții militare punitive, dar fără să se ajungă acolo”, spun diplomaţii. Adică, SUA ar vrea schimbarea regimului prin forţă, dar fără a trimite militari.

Acest lucru s-ar putea întâmpla prin intrarea în incapacitate de plată a Venezuelei, punct de care ţara este foarte aproape.

Venezuela estimează că pierderile totale din cauza acestor măsuri coercitive ajung la 30 miliarde de dolari.

„Este vorba despre o persecuție financiară și un jaf pe față. (…) Cu aceste măsuri au încercat, în ciclul 2014-2018 să inducă un default (o încetare a plăților) pentru a falimenta economia venezueleană”.

O ţară întreagă fără medicamente

Venezuela face un apel public disperat: "SUA vor să ne falimenteze, sunt zeci de mii de morţi". Adevărul pe care regimul Maduro nu îl recunoaşte

Maternitatea „Concepcion Palacios” din cartierul „San Martin” din Caracas, Venezuela / Foto: EPA

Venezula importă mare a parte a medicamentelor vitale. Aproape jumătate dintre ele sunt achiziţionate din ţări care au impus sancţiuni (SUA, Spania, Italia). Documentul publicat de ambasada Venezuelei prezintă o situaţie dramatică:

  • 2,5 milioane de bolnavi nu au acces la reactivi de sânge
  • 2,6 milioane de copii nu au acces la vaccinuri
  • Aproape 6.000 de persoane cu deficienţe de imunitate nu au acces la imunoglobulina care îi ţine în viaţă
  • Peste 800.000 de bolnavi nu au putut fi trataţi cu antibiotice spitalicești, anestezice și medicamente antituberculoză
  • 180.000 de operaţii au fost afectate

Venezuela spune că aceste sancţiuni lovesc în inima statului şi în cetăţenii lui. Un stat care, până de curând, a fost o poveste de succes: „Un model care a fost reperul regiunii și care, până acum câțiva ani, a fost recunoscut de diferite agenții de la ONU pentru succesul său dovedit în îmbunătățirea traiului populației în materie socială, reducerea la zero a analfabetismului, creșterea consumului de proteine și accesul la educație și la sănătate gratuită”.

Nota de plată a „gratuităţilor”

Este recunoscut faptul că regimul lui Hugo Chavez, care l-a precedat pe Nicolas Maduro, a reuşit să reducă sărăcia, să crească sănătatea populaţiei şi să combată analfabetismul. A făcut acest lucru în anii 2000, ca urmare a exploziei preţului petrolului. Au fost înfiinţate zeci de instituţii publice care ofereau servicii gratuite populaţiei. Realitatea este că au beneficiat în special apropiaţilor lui Chavez, care s-au ocupat să-l ţină la putere.

Apoi a venit nota de plată. Scăderea preţului barilului de petrol, criza economică mondială, corupţia de la Caracas şi incapacitatea regimului de a controla cheltuielile a făcut ca sistemul să se prăbuşească.

Maduro a venit la putere în 2013, moştenind problemele ascunse din regimul Chavez. A ignorat toate semnele dezastrului.

Venezuela face un apel public disperat: "SUA vor să ne falimenteze, sunt zeci de mii de morţi". Adevărul pe care regimul Maduro nu îl recunoaşte

Nicolas Maduro / Foto: EPA

Când populaţia a început să simtă foamea şi lipsa medicamentelor, s-a răzvrătit. Au fost mii de victime. 43 de oameni au murit în 2014, ca urmare a acţiunilor violente ale forţelor de ordine. Din acel moment au început şi sancţiunile internaţionale, ca urmare a încălcării grave a drepturilor omului. Regimul Maduro nu a vrut însă să renunţe putere. A pornit un război diplomatic cu Statele Unite, care a escaladat.


Citeşte şi:

Refugiat în propria țară: „Ori plec, ori mor!” Un tânăr din Venezuela a fugit de socialism în România, după ce, în urmă cu 70 de ani, bunicul lui român fugea de comunism în Venezuela!