MENIU CAUTĂ
, de Ştefan Pană

VIDEO/ Durerea unui erou necunoscut dintr-un sat uitat de lume. Plânge după fetița pe care n-a putut s-o salveze de la înec

Distribuie

Viaţa s-a schimbat pentru Costinel Cenuşă, un tânăr zilier din comuna Cervenia, din Teleorman, în urmă cu aproape două săptămâni. Pescuia alături de fiul său, în râul de la marginea satului. A văzut atunci cum două copile sunt luate de apă. Fără să stea pe gânduri, a sărit în râu după ele şi, după minute bune, a reuşit să iasă pe celălalt mal, însă doar cu una dintre ele. Când a văzut că trăieşte, a leşinat din cauza epuizării. Pentru a doua fată nu a mai putut face nimic.

Costinel e un adevărat erou. Ca probabil mulți alții, care își duc viața și faptele neștiuți de nimeni.

Echipajul Inspectoratului pentru Situații de Urgență a ajuns foarte repede în satul Cervenia, dar prea târziu pentru a mai face ceva pentru a doua fată. A fost găsită abia după câteva zile, timp în care tânărul salvator nu a putut dormi. Nu îi dădea pace gândul că nu a reuşit să le salveze pe ambele copile.

E foarte greu să ştii că ai avut pe mână un copil să-l salvezi şi nu s-a putut. (…) Am avut coşmaruri, n-am putut să dorm zile întregi. Am stat zi şi noapte cu salvatorii pe dig, până au găsit-o„, ne-a spus Costinel.

Drama eroului care a salvat o fată de la înec (FOTO: Vlad Chirea)

Bărbatul este din comuna Cervenia, judeţul Teleorman. A povestit pentru Libertatea momentele prin care a trecut atunci. Încă tulburat, el spune că se bucură de faptul că fiul său, care a fost martorul întregii scene, nu a sărit în apă după el. Şi că a reuşit să se tragă la mal în siguranţă, pentru a nu lăsa orfani trei copii.

Apropiaţii povestesc că omul a rămas în viață tocmai pentru că a leşinat după ce a scos-o pe una din fete din apă, altfel sigur s-ar fi dus şi după cealaltă.

Are şansa să ajungă salvator profesionist

După tragedia de pe malul râului Vedea, şefii ISU din judeţ i-au oferit lui Costinel şansa de a fi instruit de inspectorat şi astfel să ajungă un salvator profesionist. Totul ar dura însă câteva luni, timp în care bărbatul se teme că nu ar mai avea cine să aibă grijă de familia lui.

Cu siguranţă se poate rezolva cu un loc de muncă. Deja am discutat cu doi întreprinzători şi aşteptăm răspunsul. A fost o discuţie şi din partea domnului maior, care a venit cu echipa de intervenţie ISU, care a propus să-l şcolarizeze pe Costinel pentru cursuri de prim-ajutor, ei să se ocupe de tot şi să-l şi angajeze la unitatea de la Zimnicea”, ne-a spus Doru Slobozeanu, primarul comunei Cervenia.

Drama eroului care a salvat o fată de la înec. Costinel Cenuşă, înapoi la locul tragediei

Costinel Cenușă şi-ar dori la fel de mult să se poată angaja la fabrica de Rulmenţi de la Alexandria. Viaţa în Cervenia nu este uşoară, fără un loc de muncă. Locuitorii comunei sunt majoritatea agricultori. Costinel munceşte în principal ca zilier, pe la unul, pe la altul, în funcţie de nevoi. Dar asta îi asigură un venit cât de cât stabil doar în timpul verii. Cum vine toamna şi se termină de recoltat, e din ce în ce mai puţin de lucru în comună pentru el.

Între timp, toată lumea îl priveşte ca pe un erou.

Este un copil extraordinar, muncitor. Are o familie frumoasă, trei copii deosebiţi, are toate calităţile de om. După ce s-a întâmplat însă, probabil o să aibă nevoie de consiliere psihologică. Este traumatizat de ce s-a întâmplat„, ne-a spus primarul din Cervenia.


Citeşte şi: 

Libertatea a aflat de ce nu au fost arestaţi fraţii suspectaţi că au ucis doi paznici la fabrica de ciment din Bucureşti 

Citește mai multe despre Drama, inec, ISU și Teleorman pe Libertatea.

Comentarii