El a fost şi invitatul conferinței ” Intelligence in the knowledge society ” organizată de Academia Naţională de Informaţii.
„CIA nu este Superman”
Profesorul Stephen Marrin şi-a început cariera la Agenţia Centrală de Informaţii (CIA), unde a ocupat un post de analist. Rolul său era să dea o interpretare corectă informațiilor obținute de spionii americani. Scria rapoarte și le trimitea celor care luau decizii.
„Este o componentă obișnuita din interiorul unui guvern, cu o misiune specială. Informațiile secrete sunt pentru a te asigura că puterea pe care o are guvernul tău este folosită cât mai eficient cu putință. Atunci când ești în competiție cu alții, când există adversari, când există competitori care încearcă să-şi ascundă intențiile şi capabilitățile, să nu fie atât de deschişi pe acest subiect, rolul serviciilor secrete este să obțină acces la acele date. Dacă le ai, poți folosi puterea într-un mod mult mai eficient. CIA are o misiune specială, dar nu este Superman. Ei muncesc cu secrete, în secret. Au luat naștere multe mituri din cauza necunoscutului, sperietoarea în lumea spionilor „, spune fostul analist CIA.
Stephen Marrin a lucrat patru ani în cea mai mare şi puternică agenție de spionaj din lume. Se întâmpla în perioada anilor 90. A decis să renunțe la această profesie şi să o aleagă pe cea de profesor. Acum se ocupă de formarea viitorilor analiști.
„În viziunea mea, în ochii mei şi din experiența mea ca analist CIA, este vorba despre o mare clădire de birouri. Are spaţii cubice, birouri, scaune, computere. Citeşti, gândeşti, redactezi, iar apoi mergi acasă. Se termină tura ta şi te întorci a doua zi. Miturile despre CIA, dacă există ceva adevăr în ele, nu sunt ceva cu care eu să fi fost familiarizat. Am lucrat la CIA şi cred că este important să spun că asta a fost acum 17 de ani. A trecut mult timp, sunt un dinozaur al domeniului. Dacă mi-ar fi plăcut cu adevărat, aş fi fost încă acolo. Acesta nu a fost un job care să-mi dea senzaţia că fac ceva pentru care am fost predestinat”, susține Stephen Marrin, acum profesor la Universitatea James Madison din Statele Unite.
„Serviciile de informații trebuie să-şi stabilească rolul „
Am vrut să aflăm de la fostul analist CIA ce părere are despre exploatarea informațiilor de pe rețelele de socializare. Studiile făcute de specialiști arată că organizațiile teroriste s-au folosit de internet pentru a racola adepți.
„Eu cred că exploatarea rețelelor de socializare, Social Media Intelligence (SOCMINT), reprezintă o platformă importantă de investigații pentru a găsi date care să te ajută să înțelegi mai bine problema terorismului. Nu nu știu cum funcționează asta exact. (…) Guvernul Statelor Unite, sub administrația Obama, a stabilit o procedură prin care serviciile de informații nu aveau voie să folosească rețele sociale pentru a urma o pistă. Nu știu toate aceste reguli şi nu ştiu care este abordarea administrației Trump. Este important pentru serviciile de informații să stabilească ce fel de rol au în societate, obligațiile lor etice, rolul pe care îl au în serviciul public. Trebuie să respecte asta și să nu le încalce. Dacă există legi și reguli, atunci să le respecte ” este de părere Stephen Marrin
Fake news, problemă globală
Știrile false care invadează internetul au devenit temă de discuție şi în interiorul serviciilor secrete. Fostul analist CIA susține că „fake news”‘ se dezbate intens în sălile sale de curs.
” Este important pentru studenți să cunoască această problemă. Eu încerc să-i fac pe studenții mei să se gândească la credibilitatea surselor lor. Orice sursă are interesul să rostogolească informația. Pentru un analist este foarte important să examineze informația pe care o primește. Acesta este principiul de bază. Nu știu dacă fake news este cu mult diferit. Unul dintre lucrurile pe care le întreb frecvent în sala de curs se referă la cât de des sunt atenți la știrile care apar în media. Dacă da, atunci cât de precise erau informaţiile prezentate? Erau 100%? Răspunsurile pe care le-am primit de la studenți, în majoritatea cazurilor, au fost că nu, nu erau 100% exacte. Existau probleme cu prezentarea faptelor, cu relatarea sau cum a fost abordată problema. (…) Atunci când vrei să abordezi o problemă complexă, care tine de securitate, cum îţi dai seama că ceea ce crezi tu este adevărat, dacă informația trece printr-o serie de filtre care o distorsionează. Ceea ce va face un analist bun este să lucreze la aceste filtre. În primul rând, să le examineze și să încerce să ajungă cât mai aproape de sursa originală, ” consideră Stephen Marrin.
CITEŞTE ŞI:
EXCLUSIV. Opt comisari europeni în nici două luni. De ce ,,descind” oficialii U.E. în România
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro