Mergi direct la conținut »
VIDEO | Interviu cu un fost analist CIA. Ce crede Stephen Marrin despre spionaj, terorism şi fake news
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > VIDEO | Interviu cu un fost analist CIA. Ce crede Stephen Marrin despre spionaj, terorism şi fake news

VIDEO | Interviu cu un fost analist CIA. Ce crede Stephen Marrin despre spionaj, terorism şi fake news

Şi-a început cariera în cel mai cunoscut serviciu de spionaj din întreaga lume, CIA, dar a renunțat la postul lui de acolo şi s-a făcut profesor. Acum călătorește în întreaga lume pentru a-i învăța pe alții cum să analizeze informațiile care ar putea să ducă la dejucarea unui atentat terorist sau la prevenirea unei lovituri de stat. Este povestea lui  Stephen Marrin, fost agent secret. El a stat de vorbă, în exclusivitate, cu reporterii Libertatea despre cum este să muncești în lumea secretelor. Profesorul Marrin a descris cum arată birourile din interiorul CIA şi cum decurge o zi obișnuita la serviciu. Am aflat ce părere are despre folosirea rețelelor de socializare în spionaj şi cum poate fi combătut fenomenul fake news.

De Dragoș Sasu,

El a fost şi invitatul conferinței ” Intelligence in the knowledge society ” organizată de Academia Naţională de Informaţii. 

„CIA nu este Superman”

Profesorul Stephen Marrin şi-a început cariera la Agenţia Centrală de Informaţii (CIA), unde a ocupat un post de analist. Rolul său era să dea o interpretare corectă informațiilor obținute de spionii americani. Scria rapoarte și le trimitea celor care luau decizii.

„Este o componentă obișnuita din interiorul unui guvern, cu o misiune specială. Informațiile secrete sunt pentru a te asigura că puterea pe care o are guvernul tău este folosită cât mai eficient cu putință. Atunci când ești în competiție cu alții, când există adversari, când există competitori care încearcă să-şi ascundă intențiile şi capabilitățile, să nu fie atât de deschişi pe acest subiect, rolul serviciilor secrete este să obțină acces la acele date. Dacă le ai, poți folosi puterea într-un mod mult mai eficient. CIA  are o misiune specială, dar nu este Superman. Ei muncesc cu secrete, în secret. Au luat naștere multe mituri din cauza necunoscutului, sperietoarea în lumea spionilor „, spune fostul analist CIA.

„Isterici și paranoici”. Jignirile unui director de spital din Cluj la adresa medicilor care vor echipament de protecție: „Acum vor să fie cosmonauți”
Recomandări

„Isterici și paranoici”. Jignirile unui director de spital din Cluj la adresa medicilor care vor echipament de protecție: „Acum vor să fie cosmonauți”

 

Stephen Marrin a lucrat patru ani în cea mai mare şi puternică agenție de spionaj din lume. Se întâmpla în perioada anilor 90. A decis să renunțe la această profesie şi să o aleagă pe cea de profesor. Acum se ocupă de formarea viitorilor analiști.

prof. Stephen Marrin, fost analist CIA

prof. Stephen Marrin, fost analist CIA

„În viziunea mea, în ochii mei şi din experiența mea ca analist CIA, este vorba despre o mare clădire de  birouri. Are spaţii cubice, birouri, scaune, computere. Citeşti, gândeşti, redactezi, iar apoi mergi acasă. Se termină tura ta şi te întorci a doua zi.  Miturile despre CIA, dacă există ceva adevăr în ele, nu sunt ceva cu care eu să fi fost familiarizat.  Am lucrat la CIA şi cred că este important să spun că asta a fost acum 17 de ani. A trecut mult timp, sunt un dinozaur al domeniului. Dacă mi-ar fi plăcut cu adevărat, aş fi fost încă acolo. Acesta nu a fost un job care să-mi dea senzaţia că fac ceva pentru care am fost predestinat”, susține Stephen Marrin, acum profesor la Universitatea James Madison din Statele Unite.

”Suntem pregătiți”, spune Klaus Iohannis. Rezultatul licitației pentru 1,6 milioane de măști, derulată marți, trebuia anunțat imediat, dar s-a împotmolit
Recomandări

”Suntem pregătiți”, spune Klaus Iohannis. Rezultatul licitației pentru 1,6 milioane de măști, derulată marți, trebuia anunțat imediat, dar s-a împotmolit

 

„Serviciile de informații trebuie să-şi stabilească rolul „

Am vrut să aflăm de la fostul analist CIA ce părere are despre exploatarea informațiilor de pe rețelele de socializare. Studiile făcute de specialiști arată că organizațiile teroriste s-au folosit de internet pentru a racola adepți.

„Eu cred că exploatarea rețelelor de socializare, Social Media Intelligence (SOCMINT), reprezintă o platformă importantă de investigații pentru a găsi date care să te ajută să înțelegi mai bine problema terorismului. Nu nu știu cum funcționează asta exact. (…) Guvernul Statelor Unite, sub administrația Obama, a stabilit o procedură prin care serviciile de informații nu aveau voie să folosească rețele sociale pentru a urma o pistă. Nu știu toate aceste reguli şi nu ştiu care este abordarea administrației Trump. Este important pentru serviciile de informații să stabilească ce fel de rol au în societate, obligațiile lor etice, rolul pe care îl au în serviciul public. Trebuie să respecte asta și să nu le încalce. Dacă există legi și reguli, atunci să le respecte ” este de părere Stephen Marrin

TOLO: ”Nu-ți pasă că pierim?!” Cum s-au întâlnit băiatul de pe cal, din Iași, și bătrânul fără un plămân, din Piața San Pietro
Recomandări

TOLO: ”Nu-ți pasă că pierim?!” Cum s-au întâlnit băiatul de pe cal, din Iași, și bătrânul fără un plămân, din Piața San Pietro

 

Sediul Central al CIA, Langley, Virginia, Statele Unite

Fake news, problemă globală

Știrile false care invadează internetul au devenit temă de discuție şi în interiorul serviciilor secrete. Fostul analist CIA  susține că „fake news”‘ se dezbate intens în sălile sale de curs.

” Este important pentru studenți să cunoască această problemă. Eu încerc să-i fac pe studenții mei să se gândească la credibilitatea surselor lor.  Orice sursă are interesul să rostogolească  informația. Pentru un analist este foarte important să examineze informația pe care o primește.  Acesta este principiul de bază. Nu știu dacă fake news este cu mult diferit. Unul dintre lucrurile pe care le întreb frecvent în sala de curs se referă la cât de des sunt atenți la știrile care apar în media. Dacă da, atunci cât de precise erau informaţiile prezentate? Erau 100%? Răspunsurile pe care le-am primit de la studenți, în majoritatea cazurilor, au fost că nu, nu erau 100% exacte. Existau probleme cu prezentarea faptelor, cu relatarea sau cum a fost abordată problema. (…) Atunci când vrei să abordezi o problemă complexă, care tine de securitate, cum îţi dai seama că ceea ce crezi tu este adevărat, dacă informația trece printr-o serie de filtre care o distorsionează. Ceea ce va face un analist bun este să lucreze la aceste filtre. În primul rând, să le examineze și să încerce să ajungă cât mai aproape de sursa originală, ” consideră Stephen Marrin.


CITEŞTE ŞI: 

EXCLUSIV. Opt comisari europeni în nici două luni. De ce ,,descind” oficialii U.E. în România

Close
Închide
  Close