Prin adăugarea unor lămpi cu ultraviolete puternice pe platforma robotică, compania Modulab a creat un dispozitiv care poate dezinfecta o suprafață de 20 de metri pătrați în aproximativ 10 minute, inclusiv îmbrăcăminte și echipamente – tot ceea ce poate atinge lumina ultravioletă.
Victor nu va fi unicul dispozitiv care va face asta. Producătorul Modulab mărește producția, iar mai mulți roboți vor lua drumul instituțiilor medicale.
Datorită funcției sale de autonomie de 5 ore și telecomandă, robotul are avantajul de a se putea deplasa fără a implica angajații spitalului, protejând astfel viața umană.
Inițial, Victor era destinat unor scenarii mai banale, în principal industriale, datorită capacității sale de a naviga în medii complexe și de a evita obstacolele. Cu toate acestea, 2020 a dat robotului și producătorilor săi un scop nou.
Știam că trebuie să acționăm rapid. Lumea se îndrepta spre o criză pe care nu o mai văzusem până acum și aveam o armă secretă care putea face diferența, literalmente, între viață și moarte.
Ioana Calen-Popescu, coproprietar și CEO al Modulab, citată de site-ul BERD:
Victor a fost donat de BCR Spitalului Universitar din București, iar denumirea sa provine de la bacteriologul român Victor Babeș, unul dintre fondatorii microbiologiei moderne.
Foto: Facebook Modulab
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro