„În lumina evenimentelor fără precedent din punct de vedere istoric, solicităm cu respect Comitetului Premiului Nobel pentru Pace să redeschidă și să reconsidere procedura de nominalizare în 2022 pentru Premiul Nobel pentru Pace”, se arată în document.
„Lumea este șocată de imaginile de război care vin din Ucraina. Milioane de familii trăiesc acum în teamă, casele și mijloacele de trai sunt amenințate de bombardamente și de o armată invazivă. Suntem martori la curajul poporului ucrainean care a rezistat acestui război purtat asupra lui de către Federația Rusă”, se precizează în continuarea scrisorii adresate Comitetului Nobel.
În contextul invadării Ucrainei de către Rusia, cei 36 de semnatari ai scrisorii spun că „acum este momentul să arătăm poporului Ucrainei că lumea este de partea lor” și cer redeschiderea procedurii de nominalizare pentru Premiul Nobel pentru Pace, care a expirat la 31 ianuarie, pentru ca Volodimir Zelenski să fie luat în calcul.
Prin urmare, solicităm cu umilință Comitetului să ia în considerare: Extinderea și, prin urmare, redeschiderea procedurii de nominalizare pentru Premiul Nobel pentru Pace până la 31 martie 2022, pentru a permite nominalizarea la Premiul Nobel pentru Pace pentru președintele Zelenski și poporul Ucrainei.
Semnatarii europeni au explicat că „deși suntem conștienți că aceasta este o ruptură a procedurii uzuale” în privința procesului de nominalizare la Premiul Nobel pentru Pace, „credem că această întrerupere este justificată de situația actuală fără precedent”.
„Este datoria noastră democratică să luptăm în fața autoritarismului și să sprijinim un popor care luptă pentru democrație și dreptul său la autoguvernare”, se mai arată în document.
Azi, 18 martie, s-a intrat în a 23-a zi a războiului pornit de Rusia în Ucraina, după ce țara condusă de Vladimir Putin a lansat pe 24 februarie prima ofensivă asupra țării al cărei președinte este Volodimir Zelenski.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina