De Valentina Postelnicu,

Preşedintele USR a declarat, la Digi 24, că în acest moment nu există un răspuns clar din partea PNL dacă susţine sau nu ideea formării unei majorităţi parlamentare în jurul premierului desemnat, Florin Cîţu.

„În consultările pe care le-am avut cu premierul desemnat şi cu preşedintele PNL am întrebat dacă PNL îşi votează sau nu acest guvern. Asta e prima întrebare legitimă, pentru că suntem acum într-adevăr în etapa în care audiem miniştri, o să vedem ce se va întâmpla joi la Curtea Constituţională şi care va fi decizia pe ordonanţa privind anticipatele. Nu întâmplător votul pe guvern este prevăzut joi după-amiază, pentru a se vedea care va fi decizia Curţii, care poate să schimbe semnificativ secvenţa din acest moment. Dinspre PNL nu vine în acest moment un răspuns dacă dorinţa domnului Cîţu de a forma majoritatea este una care va fi susţinută sau nu. Mi-e greu să răspund cât de serioasă este această nominalizare”, a declarat, la Digi24, Dan Barna.

Barna a menţionat că anticipatele sunt o posibilitate, dar depind de ceea ce se va întâmpla în perioada următoare.

„Depinde dacă vom avea o criză pe subiectul de sănătate publică, legat de coronavirus, depinde de ce va decide şi cum va decide Curtea Constituţională. Dacă se va ajunge la anticipate, pentru că este un scenariu puţin probabil, trebuie să existe cel puţin o săptămână, dacă nu două săptămâni între cele două tururi de alegeri, pentru a putea într-adevăr cetăţenii să-şi exprime un vot cât de cât într-o logică informată, altfel va fi un simulacru. Ideea că pui alegerile locale şi generale buluc în aceeaşi zi este cea mai proastă variantă pentru România”, a declarat Barna.

Potrivit acestuia, este de preferat caalegerile generale să aibă loc înainte de luna noiembrie, când ar fi la termen de drept, pentru că în cinci-şase luni vor mai pleca din ţară „încă nişte zeci de mii de tineri”.

„De ce să facem alegeri anticipate în luna iunie, dacă ele sunt la termen în noiembrie? Argumentul ar fi acesta: în cinci-şase luni mai pleacă încă nişte zeci de mii de tineri din ţară, care nu mai au speranţă. Este cel mai dureros argument. (…) Pentru foarte mulţi oameni din România fiecare lună care trece, în care nu există perspectivă, îi face să vrea să plece şi unii chiar să o facă”, a completat Barna.

Întrebat dacă parlamentarii USR vor vota sau nu învestirea Guvernului Cîţu, Dan Barna a spus: „Vom decide cum votăm în zilele următoare, dar noi în mod cert o să votăm pentru stabilitate şi pentru funcţionarea statului”.

RECOMANDĂRI
Dani Coman s-a bătut cu interlopii în lupte ilegale de tipul Fight Club. Incredibil cine era promoterul
GSP.RO
Dani Coman s-a bătut cu interlopii în lupte ilegale de tipul Fight Club. Incredibil cine era promoterul
Horoscop 4 iunie 2020. Scorpionii vor învăța lucruri noi, Capricornii au parte de schimbări majore ale intereselor
HOROSCOP
Horoscop 4 iunie 2020. Scorpionii vor învăța lucruri noi, Capricornii au parte de schimbări majore ale intereselor