Mergi direct la conținut »
Zeci de mii de oameni s-au închinat la racla Sfintei Parascheva, în prima zi a pelerinajului de la Iași
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Zeci de mii de oameni s-au închinat la racla Sfintei Parascheva, în prima zi a pelerinajului de la Iași

Zeci de mii de oameni s-au închinat la racla Sfintei Parascheva, în prima zi a pelerinajului de la Iași

Primii pelerini care s-au închinat la moaștele Sfintei Parascheva s-au așezat la coadă încă de joi seară. Racla a fost scoasă din Catedrala Mitropolitană abia vineri dimineață, la ora 06.00, purtată în pelerinaj și abia apoi așezată în baldachinul cu flori din curtea catedralei.

De Cătălin Hopulele,

O femeie din Piatra Neamț, prima la coadă

Cel dintâi pelerin care a reușit să se închine, după ce a așteptat mai mult de opt ore până când a început oficial pelerinajul, se numește Elena Săbiuță, are 76 de ani și este din Piatra Neamț. Femeia și-a petrecut noaptea sub o copertină amplasată pe strada din spatele Mitropoliei din Iași, locul de unde începea oficial coada.

Primii pelerini s-au așezat la coadă încă de joi seara

Venită la Iași încă de miercuri, Elena spune că s-a bucurat că anul acesta a fost cald, nu a plouat și nici nu a fost nevoie să se încarce cu toate păturile aduse de acasă, fiindcă vremea a ținut cu ea.

„Vă spun drept, prima dată când am venit dimineața la procesiunea de scoatere a moaștelor am fost foarte impresionată. Am simțit un fior în tot corpul și de atunci nu am lipsit în nici un an”, a mărturisit femeia, care, de 14 ani, vine în fiecare toamnă la Iași, să se închine la moaștele Sfintei Parascheva.

La ora 7 dimineața, coada formată de pelerini avea deja în jur de 2,5 kilometri. Aproximativ 20.000 de oameni așteptau să ajungă în dreptul raclei. Mai mult de o mie de persoane s-au închinat în prima oră a pelerinajului.

150 de autocare din Voluntari

Coada a ajuns și la lungimea de trei kilometri, un lanț uman formându-se pe străzile care coborau dinspre Mitropolie către Bahlui. Pe malul râului au parcat și autocarele venite din alte județe. Practic, la un moment dat, oamenii coborau din autocare și se așezau direct la coadă.

Directoarea Colegiului Goethe, înregistrată de elevi când spune că a dat afară un profesor cu trei facultăți și 9,45 la Titularizare
Recomandări

Directoarea Colegiului Goethe, înregistrată de elevi când spune că a dat afară un profesor cu trei facultăți și 9,45 la Titularizare

Autocarele din Voluntari au fost parcate câteva ore pe străzile din Iași

Cel mai mare flux de pelerini a fost în dimineața zilei de vineri, când au sosit autocarele de la Voluntari. Conform reprezentanților Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, în jur de 7.000 de persoane au ajuns la Iași cu aproximativ 150 de autocare de dimensiuni diferite. Autocarele au rămas parcate pe străzile din Iași până în partea a doua a zilei, când s-au întors spre Voluntari.

Ecrane pentru pelerini

Pe tot parcursul primei zile a pelerinajului, coada nu a scăzut sub 2 kilometri. Traseul fiecărui pelerin a fost același: așezarea la coadă pe malul Bahluiului și străbarea drumului către raclă, pe străzile înguste din spatele catedralei.

Reprezentanții Mitropoliei au montat anul acesta șase ecrane mari, de-a lungul traseului. Pe ecrane au rulat cuvinte de învățătură ale unor ierarhi, înregistrate de Trinitas TV, mărturii ale pelerinilor care s-au închinat, în ultimii ani, la moaștele Sfintei Parascheva, dar și imagini generale surprinse în jurul Ansamblului Mitropolitan.

În ceea ce privește așteptarea la coadă, cel mai mult s-a stat în jur de opt ore. Dar, dacă fluxul de pelerini se va păstra constant și pe parcursul nopții, este posibil ca durată să crească.

Close
Închide
  Close