„Un astfel de impuls antisemit al ministrului lor înseamnă că Rusia a uitat toate lecțiile celui de-al Doilea Război Mondial. Sau poate că nu au studiat niciodată acele lecții”, a declarat Volodimir Zelenski.

Cum s-ar putea spune așa ceva în ajunul aniversării victoriei asupra nazismului? Aceste cuvinte înseamnă că principalul diplomat al Rusiei dă vina pe poporul evreu pentru crimele naziste. Fără cuvinte.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei:

Întrebat în cadrul unui interviu pentru postul italian de știri Zona Bianca, cum poate pretinde Vladimir Putin că încearcă să „denazifice” Ucraina, având în vedere că Volodimir Zelenski, președintele ales în mod democratic al țării, este evreu, Serghei Lavrov a răspuns: „Și ce dacă Zelenski este evreu? Asta nu neagă elementele naziste din Ucraina. Cred că și Hitler avea sânge evreiesc. Unii dintre cei mai răi antisemiți sunt evrei”.

Reacția Israelului

Declarațiile sale au provocat furie în Israel. Ministrul israelian de Externe, Yair Lapid, a catalogat afirmațiile omologului său rus drept unele „de neiertat, scandaloase și o teribilă greșeală istorică”.

Lapid a cerut ca țara sa să primească scuze din partea Moscovei și a anunțat că ambasadorul rus va fi convocat la Ministerul israelian de Externe.

„A spune că Hitler a fost evreu este ca și cum ai spune că evreii s-au sinucis. Naziștii i-au persecutat pe evrei, numai naziștii au fost naziști, doar naziștii au întreprins o anihilare sistematică a poporului evreu”, a mai spus Lapid.

În cel mai recent discurs al său, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a atras atenția însă asupra ”tăcerii” Moscovei.

„Desigur, există un mare scandal în Israel astăzi cu privire la aceste vorbe. Cu toate acestea, nimeni nu aude obiecții sau scuze de la Moscova. Este tăcere”, a spus Zelenski.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Urmărește-ne pe Google News