18 Iun. 2018 07:00

VIDEO Migrația și dependența. Consumul de droguri, de alcool și jocurile de noroc alină dorul: „Lipsa familiei favorizează dezvoltarea și menținerea unei boli psihice severe”

Distribuie

Cei care pleacă în străinătate și cei care rămân cad pradă mai ușor dependențelor de orice fel, din cauza despărțirii, distanței de casă, dorului. Trei din cinci pacienți care ajung la clinica Aliat din Suceava fie au fost plecați peste hotare, fie au avut pe cineva plecat.

În cabinetul Alinei Ciupercovici din centrul Sucevei este o liniște care face ca propriile gânduri să se audă clar și tare. E liniște și bine. Un ceai aromat, câteva jeleuri și ore întregi de descusut sufletul, de lacrimi și revelații, de terapie. Psihoterapeutul organizează și ședințe de terapie în regim rezidențial, la o pensiune de Suceava, unde familii întregi vin pentru tratament atunci când unul dintre membri cade într-o dependență. Fiindcă Alina Ciupercovici crede că nu poți repara o verigă dacă restul lanțului e stricat. Din ce în ce mai des, la baza tulburărilor emoționale, stă o problemă socială generalizată: migrația. Ajung la ea în cabinet cu dependențe de droguri, alcool sau jocuri de noroc copiii care sunt singuri acasă sau părinții acestora. Psihoterapeutul a povestit pentru Libertatea pe fiecare categorie de pacient ce se întâmplă atunci când se desparte temporar de cineva din familie.

LIBERTATEA: Care este legătura dintre migrație și dependență?

ALINA CIUPERCOVICI: Alcoolul, de exemplu, face un lucru pe care majoritatea clienților mei îl recunosc și îl pun ca motiv principal de a bea: calmează anxietatea. În momentul în care pleci și te simți temător că nu te descurci, nu știi limba, nu știi unde o să ajungi, începi să bei, să amorțești, întâi ce simți, apoi nu poți să dormi și dormi cu alcool. Calmăm anxietatea, chemăm somnul, ne dăm relaxare într-un mediu foarte greu. Mulți dintre oamenii plecați, din cei pe care îi cunoaștem și nu numai din muncă, și din viața privată, din prietenii mei plecați, apelează la consum ca relaxare, uitare. Foarte mulți dintre cei pe care îi cunoaștem au perioadele de concedii în care se întorc au zile întregi de consum abuziv de alcool și de droguri, adică își dau o recompensă pentru tot ce au trăit, au o lună de concediu în care fac doar ce vor și ce vor e legat și de consum. Nu la toată lumea, dar am văzut destul de mulți oameni.

Comentarii