Aceasta s-a întors recent pe cerul nopții, apărând ca o pată slabă, dar care în zonele mai întunecate, s-a observat cu ochiul liber. Dacă nu ați văzut-o încă, nu ați pierdut ocazia. Astronomii indică datele de 1 și 2 februarie, ca fiind cele mai propice. Atunci, cometa va trece cel mai aproape de Pământ.

Cu un binoclu sau un telescop o puteți observa și acum, cu condiția să aveți cer senin.

Cometa, filmată în Alba

Cometa a fost filmată din județul Alba, la Curmături, de Ștefan Pop-Coț.

Mișcarea cometei C/2022 E3 ZTF în decurs de 45 de minute; de la ora 4:55 la ora 5:40, 21.01.2023.
Timelapse cu Canon R6, Canon 300mm+Extender 2x, crop. Cadre de 30 de secunde la f/8 și iso 12600 de pe montura ecuatorială Vixen AP. Curmături, Alba. Cometa nu este vizibilă cu ochiul liber. Este așa, la limită cumva. Parcă se vede ceva acolo dar nu e sigur” a scris acesta pe Facebook.

Cometa C/2022 E3 (ZTF) a fost descoperită pe 2 martie 2022 de astronomii Bryce Bolin și Frank Masci. Aceasta are o coamă verzuie și două cozi (de praf și gaz), care sunt puțin strălucitoare.

În momentul descoperirii, cometa se afla în zona constelației Aquila și se afla la distanța de 640 milioane de kilometri față de Soare. Citește continuarea și vezi video cu cometa observată de Ștefan Pop-Coț, pe alba24.ro.

ARTICOL PRELUAT DE PE SITE-UL ALBA24.RO

„E cel mai inteligent om din lume și n-a muncit o zi în viața lui”. Românul în fața căruia își scoate Ion Țiriac pălăria
GSP.RO
„E cel mai inteligent om din lume și n-a muncit o zi în viața lui”. Românul în fața căruia își scoate Ion Țiriac pălăria
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.