Mergi direct la conținut »
Filmul Colectiv a câștigat al doilea premiu din două competiții la care a participat! Nanau obține premiul special al juriului în Franța. Unde îl pot vedea românii din străinătate
Muzică și Filme Libertatea > Entertainment > Muzică și Filme

Filmul Colectiv a câștigat al doilea premiu din două competiții la care a participat! Nanau obține premiul special al juriului în Franța. Unde îl pot vedea românii din străinătate

La festivalul La Roche-sur-Yon, Colectiv a fost preferat în fața unor filme artistice de ficțiune, inclusiv în fața peliculei ”Light of My Life”,  regizată de Casey Affleck sau în fața lui ”American Woman”, în care binecunoscuta actriță Siena Miller face ”cel mai bun rol al ei”.

De Ioana Vochin,

Opt filme au intrat în aceste zile în competiție la a zecea ediție a Festivalului  La Roche-sur-Yon, din vestul Franței. Dintre nominalizări, doar Colectiv a fost documentar.

Colectiv a avut premiera mondială pe 5 septembrie la Veneția, în afara competiției, și imediat apoi a participat la festivalul de la Toronto, unde nu există o competiție în sensul clasic al jurizării.

La ambele festivaluri, el a primit aplauzele publicului și critici elogioase din partea presei internaționale.

Primul festival la care filmul lui Alexander Nanau, supranumit de către media globală ”un Spotlight non fiction”, a intrat în competiție a fost la începutul lunii octombrie la festivalul de la Zurich. În Elveția, el a câștigat secțiunea de documentar internațional.

La a doua participare, de la La Roche-sur-Yon, Colectiv a câștigat premiul special al juriului.

Vezi pe Libertatea filmarile secrete de la incendiul din Colectiv!

La aceeași secțiune în festivalul La Roche-sur-Yon, marele premiu a fost adjudecat de drama Vitalina Varela, realizată de regizorul portughez Pedro Costa.

În afară de Vitalina Varela și Colectiv, celelalte filme din secțiunea ”Competiția internațională” La Roche-sur-Yon au fost:

  • American Woman – dramă (SUA), punctat drept filmul în care cunoscuta Siena Miller joacă “cel mai bun rol al ei”, conform Vogue, apare și Christina Hendricks (nominalizată la 6 premii Emmy). Film produs de producătorii  lui ”Manchester by the Sea”.
  • Clemency – dramă (SUA), în care Alfre Woodard, nominalizată la Oscar pentru rolul secundar din Cross Creek (1983), joacă rolul directoarei unei închisori în care condamnații la moarte își așteaptă execuția.
  • Jeune Juliette – comedie, dramă (Canada) – povestea unei tinere care trebuie să facă față umilințelor colegilor de școală din cauză că e supraponderală.
  • Light of My Life – dramă, SF (SUA) – filmul lui Casey Affleck, laureat al premiului Oscar pentru rolul din ”Manchester by the Sea” (2017), în care este și protagonist.
  • Doar Animalele – thriller (Franța/Germania) – ultima producție a regizorului Dominik Moll, câștigătorul premiului Cesar în 2001.
  • The Hole in the Ground – horror (Irlanda/Marea Britanie/Belgia/Finlanda) – peliculă ce a avut premiera mondială la celebrul Sundance Festival din SUA, cel mai mare festival independent de film din lume.
„Primesc telefon de acasă: sora mea, care abia împlinise 17 ani în ianuarie, era însărcinată”
Recomandări

„Primesc telefon de acasă: sora mea, care abia împlinise 17 ani în ianuarie, era însărcinată”

 

În perioada următoare, documentarul Colectiv poate fi văzut de românii din Diaspora la următoarele festivaluri la care a fost selecționat:

În țară, premiera filmului, realizat de Alexander Nanau, Antoaneta Opriș și Mihai Grecea, este estimată în sălile de cinema pentru primăvara lui 2020.

Close
Închide
  Close