„Imperiul Leilor” este show-ul de televiziune care le oferă antreprenorilor o șansă unică în viață: să-și vadă afacerea finanțată de unul dintre cei mai mari oameni de business din România.

UPDATE 26 mai: Dan Șucu, Cristina Bâtlan, Dr. Wargha Enayati, Sebastian Dobrincu și Dragoș Petrescu au închis aseară porțile Imperiului, în cel de-al treilea sezon al show-ului care a schimbat destine și a scos la lumină idei care pot schimba viitorul.

moment-florin-irimescu-3Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Miercuri seară, investitorii au finanțat ultimele businessuri cu potențial, iar telespectatorii au urmărit cu emoție, minut cu minut, spectacolul afacerilor. Sute de proiecte au intrat în Imperiul Leilor, iar multe dintre ele au primit finanțarea de care aveau nevoie. Peste 8,5 milioane de euro au investit leii în acest sezon.

Florin Irimescu produce carne de pește folosind principiile bucătăriei moleculare, o alternativă vegană pentru sushi. Antreprenorul le-a propus leilor, în ediția de aseară, asocierea în afacerea care vrea să salveze fauna mărilor și oceanelor pentru 100.000 de euro.

După o serie de negocieri intense, Dragoș Petrescu, Cristina Bâtlan, Sebastian Dobrincu și Wargha Enayati vor finanța ideea viitorului în schimbul a 24% din acțiunile companiei.

Surorile Stănescu au făcut un adevărat spectacol în Imperiul Leilor. Pe ritmuri de muzică gypsy, fetele i-au convins pe investitori să finanțeze afacerea lor cu haine tradiționale.

Câteva nelămuriri privind sponsorizarea de 100.000 de euro acordată de CEC Bank pentru show-ul „Vocea României” de la PRO TV
Recomandări
Câteva nelămuriri privind sponsorizarea de 100.000 de euro acordată de CEC Bank pentru show-ul „Vocea României” de la PRO TV

Cristina Bâtlan le-a provocat să creeze 500 de ținute pe care să le vândă online și în magazinul în care a investit sezonul trecut, și dacă vor avea succes cu prima lor colecție, va investi 100.000 de euro alături de Dragoș Petrescu, dr. Wargha Enayati și Dan Șucu în dezvoltarea afacerii lor.

UPDATE 19 mai: A fost o seară de succes pentru câțiva antreprenori care au venit ieri în Imperiul Leilor. Dan Șucu și Cristina Bâtlan au oferit sprijin financiar unor business-uri cu potențial, iar show-ul s-a clasat pe primul loc în topul audienței.

Clara Pisuc și Emanuel Grama le-au propus leilor asocierea într-un business care rezolvă problemele pe care le întâmpinăm în locuință – o platformă online care pune la dispoziția clienților instalatori, tâmplari, lăcătuși și alți meșteri. Dan Șucu a fost de acord să finanțeze afacerea celor doi și să le ofere 50.000 de euro în schimbul a 25% din companie. ”Dacă asta nu iese, ai 23 de ani și nici eu nu sunt chiar așa bătrân ca să nu reușim să facem alta, pentru că sunt convins că poți”, i-a spus Dan Șucu lui Emanuel, impresionat fiind de calitățile lui de antreprenor. După ce a stat 4 ani în concediul de creștere a copiilor, Cătălina Coman a venit în Imperiul Leilor cu o idee pe care a dezvoltat-o imediat după ce a devenit mamă – haine pentru cei mici, croite chiar de ea. Cristina Bâtlan s-a oferit să-i fie mentor și investiția de 20.000 de euro pe care a cerut-o pentru 25% din acțiuni.

Directorul Poliției Locale Sector 5 rămâne în funcție, după ce a fost condamnat pentru că a condus beat și a doua oară a șofat fără carnet
Recomandări
Directorul Poliției Locale Sector 5 rămâne în funcție, după ce a fost condamnat pentru că a condus beat și a doua oară a șofat fără carnet

Porțile Imperiului se vor deschide pentru ultima dată în acest sezon, săptămâna viitoare, miercuri, de la ora 21:30, la PRO TV. Show-ul este disponibil în avans pe VOYO.

cristina-batlan-imperiul-leilor-2Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

UPDATE 5 mai: Aseară, leii au arătat deschidere pentru antreprenorii care cred în visul lor și pentru ideile de business care merită susținere financiară. Lupta a fost strânsă, însă unii dintre cei care au reușit să stea față-n față cu cei cinci investitori au plecat acasă cu finanțarea mult visată.

Ianka Pârcălab și partenerul ei le-au dat mari emoții leilor. În ciuda tuturor detaliilor pe care le-au oferit despre businessul ei cu fructe uscate, unii dintre investitorii au concluzionat că felul în care a fost prezentată oferta a fost greșit și nu au reușit să convingă: ”Din punctul meu de vedere sunteți complet netransparenți. Nu sunteți partenerii cu care m-aș fi asociat!”, le-a spus Dan Șucu. Cristina Bâtlan este cea care și-a asumat riscul de a dezvolta în România această afacere, impunând o serie de condiții, iar dacă ele vor fi îndeplinite, le va oferi 250.000 de euro pentru 30% din acțiuni.

După capturarea totală a Luhanskului, Rusia controlează mai bine de o cincime din Ucraina. Ce urmează pe frontul de est
Recomandări
După capturarea totală a Luhanskului, Rusia controlează mai bine de o cincime din Ucraina. Ce urmează pe frontul de est
Imperiul Leilor - sezonul 3 s-a încheiat. Ce s-a întâmplat în ultima ediție, la PRO TV

Eduard Fariseu a găsit soluția prin care putem încălzi locuința fără a tăia copacii: brichete și peleți din rumeguș ecologic. Propunerea lui pentru lei a fost: investiție de 250.000 de euro pentru 25% din companie. „Nu pot să mă abțin să nu fac propuneri unui business eco”, i-a spus Cristina Bâtlan. După o rundă intensă de lupte între lei, Eduard a bătut palma cu dr. Wargha Enayati și Cristina Bâtlan și vor deveni parteneri pentru suma și procentele cerute inițial.

Imperiul Leilor - sezonul 3 s-a încheiat. Ce s-a întâmplat în ultima ediție, la PRO TV

UPDATE 28 aprilie: Antreprenori din toată România au pășit aseară în „Imperiul Leilor” cu o dorință arzătoare: să-i cucerească pe investitori și să-i convingă să bage mâna adânc în buzunar pentru a finanța afaceri cu potențial.

Sorin Cristea a venit în fața „Leilor” cu o idee care ar putea revoluționa locuințele românilor – un sistem integrat de construcție modernă a caselor, în așa fel încât acestea să fie ecologice și să aibă consumul de energie zero.

Imperiul Leilor - sezonul 3 s-a încheiat. Ce s-a întâmplat în ultima ediție, la PRO TV

Dan Șucu a văzut un potențial imens în ideea lui și i-a oferit 500.000 de euro pentru 25% din business. „E un om pasionat, care știe despre ce e vorba din punct de vedere industrial, dar care privește prea superficial zona de piață și de vânzare”, a spus acesta despre Sorin Cristea.

Doi tineri antreprenori le-au adus aseară „Leilor” o selecție de produse decorative din beton – vase cu design unic pentru lumânări, ghivece sau vaze, pe care le produc de la zero în țara noastră. „Planul vostru de afaceri e nerealist, asta nu înseamnă că nu există o valoare în ceea ce faceți voi. Eu o să vă fac o propunere”, le-a spus Dan Șucu.

Imperiul Leilor - sezonul 3 s-a încheiat. Ce s-a întâmplat în ultima ediție, la PRO TV

Omul de afaceri le-a oferit Cameliei și lui Lucian Gheorghe o finanțare de 150.000 de euro astfel: 50.000 de euro sub formă de capital, iar 100.000 de euro sub formă de împrumut, pentru 30% din companie.

UPDATE 21 aprilie: Antreprenori din toate domeniile au încercat aseară să-i convingă pe lei să investească în idei și business-uri cu potențial. Doi dintre ei au reușit să ia finanțare și să semneze parteneriatul cu cei mai importanți oameni de afaceri din România. Show-ul Imperiul Leilor a fost lider de audiență. 

Sebastian Petrescu i-a îndulcit pe lei cu ecleruri făcute după o rețetă special gândită de soția lui și le-a propus asocierea într-un business care produce și comercializează aceste deserturi atât de apreciate de public. „Sunt aici în căutarea unui partener care să ne ajute să transformăm afacerea într-o franciză”, le-a spus acesta investitorilor. După o rundă intensă de negociere și luptă între ei, Dragoș Petrescu, Cristina Bâtlan și Dan Șucu s-au asociat pentru a susține această idee și i-au oferit tânărului antreprenor 250.000 de euro pentru 25% din business. 

Oana Iliescu este un antreprenor care și-a dat seama, după nașterea copilului, că pregătirea mâncării pentru cel mic consumă foarte mult timp. Așa că alături de un nutriționist și un chef bucătar cu experiență a dezvoltat un business care produce și comercializează mâncare fresh pentru bebeluși. Ideea ei a fost apreciată de Sebastian Dobrincu, Dragoș Petrescu și Wargha Enayati, iar cei trei i-au oferit 100.000 de euro investiție pentru 49% din afacere. 

O nouă ediție Imperiul Leilor miercuri, de la ora 21:30, la PRO TV.

UPDATE 14 aprilie: Ediția de aseară a fost una cu norocoasă pentru unii concurenți. Leonard Mihoc a venit în Imperiul Leilor pentru o investiție de 200.000 de euro și un partener activ în business-ul lui – o fabrică de bere. Planurile sale l-au impresionat pe Dan Șucu, leul care a acceptat să-i devină partener pentru 30% din acțiunile companiei.

Georgiana Ștefănoaei și Sebastian Țiplea au adus în fața investitorilor un brand care produce în țara noastră parfumuri din ingrediente naturale, după formule proprii, și care are nevoie de o investiție de 60.000 de euro.

moment-leonard-mihoc-2Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Sebastian Dobrincu, Cristina Bâtlan și Dragoș Petrescu cred că pot dezvolta și mai mult această idee și au acceptat să devină partenerii celor doi pentru suma cerută, în schimbul a 30% din acțiuni.

Daniela Alecse este fondatoarea primei patiserii, cofetării și brutării din România, care realizează produse fără gluten, destinate celor care suferă de boala celiacă. În ciuda faptului că evaluarea business-ului a fost făcută greșit, iar cerea de finanțare supraevaluată, Cristina Bâtlan și-a dorit să susțină cauza pe care o are în spate această afacere și i-a oferit cei 250.000 de euro, pe care i-a solicitat, pentru 49% din companie.

UPDATE 7 aprilie: Porțile Imperiului s-au deschis aseară pentru noi concurenți. Cei cinci lei au avut în fața lor idei de business cu produse și servicii creative, iar Dan Șucu și Sebastian Dobrincu au ales să investească în designul românesc și în cea mai mare comunitate de freelanceri IT.

„Bine ați venit în Imperiul designului românesc”, le-a spus Mihnea Ghilduș investitorilor în ediția de aseară. El a prezentat în Imperiul Leilor conceptul unui magazin în care se întâlnesc creatorii, producătorii și cumpărătorii care susțin creativitatea românească.

imperiul-leilorIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 2

„Nu e puțin ciudat că ai început în 2012 și încă ne gândim cum creștem, cât creștem, de ce nu creștem? Sunt 10 ani de atunci!”, l-a întrebat Dan Șucu.

Ritmul lent de evoluție a afacerii l-a făcut pe deținătorul grupului Mobexpert să-i facă o ofertă neașteptată: 200.000 de euro investiție pentru 60% din afacere. După câteva minute de gândire, Mihnea a acceptat ca Dan Șucu să fie acționar majoritar.

Andrei Puni, Marcel Grama și George Retegan au înființat baza 7 – cea mai mare comunitate de freelanceri în IT. Sistemul lor îi ajută pe cei care știu deja programare să evolueze, dar și să facă un business în acest domeniu. Sebastian Dobrincu a bătut palma cu ei și le va oferi 100.000 de euro investiție pentru 15% din companie.

UPDATE 31 martie: Leii au investit aseară 275.000 de euro în afaceri cu potențial. Filip Baschir a ajuns în fața leilor cu gândul de a oferi 20% din afacerea lui socială, pentru 50.000 de euro. Leii au fost impresionați de povestea lui și au decis să achiziționeze brățări de 50.000 de euro pentru a-l sprijini, refuzând astfel să se asocieze în compania sa.

Imperiul Leilor - sezonul 3 s-a încheiat. Ce s-a întâmplat în ultima ediție, la PRO TV

Annemarie Fabian și Alexandru Anghel au pășit în Imperiu și au îndrăznit să le propună investitorilor un business care scapă persoanele fizice autorizate de drumurile la ghișeele statului.

Aplicația lor este prima platformă de management digital a unui PFA, care se ocupa de înființare, facturare, contabilitate și depunerea declarațiilor. Cei doi au cerut o finanțare de 175.000 de euro

Andreea David și David Pasztor le-au prezentat leilor un brand românesc de haine. Cristina Bâtlan și Sebastian Dobrincu s-au implicat în proiectul lor și le-au oferit 90.000 de euro pentru 30% din acțiuni.

UPDATE 24 martie: Miercuri seară, leii au redeschis porțile Imperiului și au fost pregătiți să atace sau să se lase îmblânziți în vânătoarea de idei și businessuri creative.

Laurențiu Elena le-a propus leilor asocierea într-un business cu machete auto pentru colecționari. Oferta lui a fost analizată în detaliu, iar în ciuda cifrelor slabe, Cristina Bâtlan și Dragoș Petrescu au ales să decidă emoțional. Într-un final, cei doi i-au propus o investiție de 100.000 de euro pentru 40% din business, pe care concurentul a acceptat-o.

Raluca Enache și Daniela Pădurariu, două tinere antreprenor au venit în Imperiul Leilor, extrem de emoționate, în încercarea de a primi finanțare pentru o platformă de servicii cosmetice, make-up, frizerie și relaxare la domiciliu.

Discuția aprinsă cu leii s-a încheiat cu o finanțare din partea lui Sebastian Dobrincu, cel care a văzut potențial în ideea lor și le va oferi o investiție de 60.000 de euro în schimbul a 25% din acțiunile companiei.

UPDATE 24 februarie: Aseară, antreprenori cu businessuri creative au reușit să-i cucerească pe lei într-o ediție cu investiții-record. Show-ul „Imperiul Leilor” a condus clasamentul audienței și în această săptămână.

Nina și Ioan Rus au plecat acasă cu un milion de euro investiție în businessul lor tradițional, care înglobează o păstrăvărie, un restaurant, o băcănie, o pensiune și o fabrică de procesare a produselor din pește. Dragoș Petrescu, Dan Șucu și dr. Wargha Enayati vor fi noii lor parteneri care vor deține 49% din afacere.

UPDATE 23 februarie: În această seară, intrăm în singurul loc din România unde se prepară hrană proaspătă pentru investitori: Imperiul Leilor. Mai pregătiți ca niciodată, leii vor devora idei și vor degusta business-uri creative, de la ora 21:30, la PRO TV.

Nina și Ioan Rus, un cuplu din județul Bistrița îi va purta pe investitori în lumea fascinantă a bucatelor tradiționale românești, pregătite cu grijă din cele mai proaspete ingrediente. Îmbrăcați în port popular, cei doi pășesc cu emoție în Imperiul Leilor:

„Vai de mine! Cum să nu ai emoții când ai asemenea oameni în față? Abia aștept să-i cunosc în realitate. Propunerea lor de asociere vizează o păstrăvărie, un restaurant, o băcănie, o pensiune, dar și o secție de producție a preparatelor din pește. Pentru a ceda o parte dintre acțiunile pe care le dețin în aceste afaceri, cei doi vor 1 milion de euro de la investitori. Leii se vor uita cu atenție la fiecare detaliu al propunerii lor înainte de a le face o oferta.

UPDATE 10 februarie: Porțile Imperiului Leilor s-au deschis aseară pentru primii concurenți. Investitorii Dan Șucu, Cristina Bâtlan, dr. Wargha Enayati, Sebastian Dobrincu și Dragoș Petrescu au avut în fața lor idei de business cu produse și servicii inovative.

Oana Zidaru a fost prima concurentă care a pășit în Imperiu și i-a cucerit pe investitori cu invenția ei – un cordon magic, realizat manual, cu ajutorul căruia femeile își pot face bucle fără a folosi o sursă de căldură. Energia Oanei i-a cucerit pe lei, care s-au luptat în oferte pentru produsul ei, însă într-un final aceasta a acceptat propunerea Cristinei Bâtlan de a-i oferi 50.000 de euro investiție pentru 30% din business.

Imperiul Leilor - sezonul 3 s-a încheiat. Ce s-a întâmplat în ultima ediție, la PRO TV

700.000 de euro pentru 20% din societate a fost cererea Ioanei Tănăsescu, antreprenoare care le-a propus leilor asocierea într-un business de colectare și reciclare a deșeurilor medicale. Dragoș Petrescu a fost cel care a văzut potențial în afacerea ei și după lungi discuții i-a propus finanțarea pentru 35% din companie, cu posibilitatea de a-i ceda cu titlu gratuit 5% din acțiuni dacă în 5 ani își recuperează investiția.

Imperiul Leilor - sezonul 3 s-a încheiat. Ce s-a întâmplat în ultima ediție, la PRO TV

Povestea bijuteriilor inteligente realizate de Nadia Vișan a produs un adevărat cutremur în Imperiul Leilor. „Sunt atât de fericită că ești femeie și ai venit cu cea mai tare afacere. Nu vreau să te las să pleci fără o investiție”, i-a spus Cristina Bâtlan antreprenoarei care a cerut 1.000.000 de euro pentru 20% din acțiuni.

Leii au analizat propunerea ei și după o serie de calcule și contraoferte, Cristina Bâtlan, dr. Wargha Enayati și Sebastian Dobrincu au bătut palma și se vor asocia în acest business pentru 35% din companie. „Nadia mi se pare că este o forță a naturii. Este antreprenorul complet!”, a spus Sebastian Dobrincu la finalul negocierii.

Imperiul Leilor - sezonul 3 s-a încheiat. Ce s-a întâmplat în ultima ediție, la PRO TV

În cele două sezoane difuzate deja, viața a zeci de antreprenori a fost schimbată, iar milioane români au fost inspirați să descopere lumea fascinantă a businessului.

Cinci investitori de top sunt pregătiți să finanțeze cele mai bune idei: Dan Șucu, dr. Wargha Enayati, Cristina Bâtlan, Sebastian Dobrincu și Dragoș Petrescu sunt leii sezonului 3 „Imperiul Leilor”.

Cei mai de succes lideri de business din România intră în „Imperiul leilor” pentru a inspira și susține, din nou, idei și businessuri care au nevoie de finanțare. Au fler, experiență, răbdare și mulți bani de investit, însă doar în afacerea potrivită.

În acest sezon, Dan Șucu, dr. Wargha Enayati, Cristina Bâtlan, Sebastian Dobrincu și Dragoș Petrescu vor căuta afaceri mai puternice, mai inovatoare, care pot avea un impact important în societate, pentru a sublinia încă o dată cât de important este spiritul antreprenorial.

Cine sunt cei 5 investitori de la „Imperiul Leilor”

Dan Șucu

Este omul care transformă orice afacere în succes. A intrat în lumea businessului în 1990, cu doar 1.000 de dolari în buzunar, iar în urma unei călătorii în Franța a descoperit articolele moderne de birou și canapelele de piele, piese de mobilier cu care românii nu erau obișnuiți. A construit un adevărat imperiu al mobilei – grupul Mobexpert, care înglobează astăzi 8 fabrici, 26 de hypermarketuri și magazine de mobilă, atât în țară, cât și în străinătate, și peste 2.300 de angajați.

Dr. Wargha Enayati

Este fondatorul Rețelei Private Regina Maria și al Enayati Medical City, primul oraș medical din România. Este președintele Enayati Group, un consorțiu de companii din domeniul medical și de 11 ani a înființat Fundația Inovații Sociale Regina Maria.

De 25 de ani este antreprenor în domeniul medical și creatorul sistemului privat de sănătate din România. Dr. Enayati s-a născut în Germania, din părinți de origine persană, a studiat medicina în Regensburg – Bavaria, iar ulterior a venit în România, unde a studiat la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, devenind medic cardiolog.

Pragmatismul, inovația și spiritualitatea sunt cheia succesului său. Prin acțiunile lui vrea să restabilească echilibrul lumii și să contribuie la progresul oamenilor prin unitate, știință și credință.

Cristina Bâtlan

A fondat în urmă cu mai bine de două decenii compania Musette – cel mai important brand românesc de încălțăminte. Puternică și determinată, Cristina Bâtlan a intrat în lumea afacerilor la 19 ani, iar în prezent conduce două fabrici, zeci de magazine în țară și străinătate și o echipă de peste 500 de persoane. Pantofii și gențile Musette se găsesc acum în toate colțurile lumii, din Statele Unite ale Americii, Liban, Mongolia, până-n Franța, Austria, Ungaria sau Israel.

Sebastian Dobrincu

Este fondatorul Storyheap, o platformă care a devenit lider pe piața de digital marketing și care are în portofoliu clienți precum Selena Gomez, Tumblr, Hulu, Universal Music sau Shake Shack. A intrat în lumea software-ului în 2009, la doar 11 ani, iar la 17 ani s-a mutat în Statele Unite ale Americii.

Dragoș Petrescu

Este un leu cu experiență, pregătit să arate punctele slabe ale oricărei afaceri. Prezent în „Imperiul Leilor” încă de la primul sezon, tinerii antreprenori au văzut că pot conta pe el, însă nu este ușor de convins.

Când începe „Imperiul Leilor”, sezonul 3 

Cel de-al treilea sezon „Imperiul Leilor”, emisiunea de la PRO TV, a început miercuri, 9 februarie. În cele două sezoane difuzate deja, viața a zeci de antreprenori a fost schimbată, iar milioane români au fost inspirați să descopere lumea fascinantă a businessului.

Când va fi difuzat „Imperiul Leilor” sezonul 3

Noul sezon al emisiunii de la PRO TV, „Imperiul Leilor” va fi difuzat în fiecare miercuri de la ora 21.30. „Imperiul Leilor” este show-ul de televiziune care le oferă antreprenorilor o șansă unică în viață: să-și vadă afacerea finanțată de unul dintre cei mai mari oameni de business din România.

Urmărește-ne pe Google News
Rareș Bogdan a dat-o de gol LIVE pe Denis Rifai: „Da, știu că asta sunteți”
GSP.RO
Rareș Bogdan a dat-o de gol LIVE pe Denis Rifai: „Da, știu că asta sunteți”
Iulia Vântur, despărțire ȘOC de Salman Khan. Cadoul de rămas-bun pe care îl face vedeta din România EXCLUSIV
Playtech.ro
Iulia Vântur, despărțire ȘOC de Salman Khan. Cadoul de rămas-bun pe care îl face vedeta din România EXCLUSIV
Momentul prăbușirii unui MV-22 Osprey care încerca să aterizeze pe un portavion american. Imaginile, publicate în premieră la 5 ani de la tragedie
Observatornews.ro
Momentul prăbușirii unui MV-22 Osprey care încerca să aterizeze pe un portavion american. Imaginile, publicate în premieră la 5 ani de la tragedie
Horoscop 5 iulie 2022. Racii au șansa de a reveni la gânduri mai bune în legătură cu anumite proiecte ale prietenilor sau rudelor
HOROSCOP
Horoscop 5 iulie 2022. Racii au șansa de a reveni la gânduri mai bune în legătură cu anumite proiecte ale prietenilor sau rudelor
Lovitură pentru fumători, de la 1 august
Știrileprotv.ro
Lovitură pentru fumători, de la 1 august
Becali l-a dat afară, şi-a schimbat meseria şi e cunoscut în online! Cu ce se ocupă fostul fotbalist al FCSB
Orangesport.ro
Becali l-a dat afară, şi-a schimbat meseria şi e cunoscut în online! Cu ce se ocupă fostul fotbalist al FCSB
Jewelry Seven, atelierul de bijuterii custom în care pasiunea se îmbină cu creativitatea
PUBLICITATE
Jewelry Seven, atelierul de bijuterii custom în care pasiunea se îmbină cu creativitatea
POVEȘTI CARE VINDECĂ. După 19 ani de dureri de spate, un bărbat a cunoscut medicii care i-au redat mobilitatea
PUBLICITATE
POVEȘTI CARE VINDECĂ. După 19 ani de dureri de spate, un bărbat a cunoscut medicii care i-au redat mobilitatea