Mergi direct la conținut »
Personalități din România născute de 1 Mai. Maia Morgenstern este printre sărbătoriții zilei
Monden Libertatea > Entertainment > Monden > Personalități din România născute de 1 Mai. Maia Morgenstern este printre sărbătoriții zilei

Personalități din România născute de 1 Mai. Maia Morgenstern este printre sărbătoriții zilei

De 1 Mai nu este doar Ziua Muncii, ci este și ziua de naștere a unora dintre cele mai mari personalități ale României.

De Dana Aramă,

În anul 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai ca Ziua Internațională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestații muncitorești. Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea mișcărilor muncitorești în majoritatea țărilor lumii.

Însă, 1 Mai nu este doar Ziua Muncii, ci și ziua în care s-a născut multe personalități din țara noastră.

1962 –  S-a născut Maia Morgenstern, actriță română, născută la București. Este printre puținele actrițe din țara care a cunoscut faima mondială, recunoașterea ei venind o data cu apariția în controversatul film al lui Mel Gibson „Patimile lui Hristos”, în care a interpretat rolul Fecioarei Maria. Un alt rol memorabil al acesteia a fost în filmul „Balanta” al regizorului Lucian Pintilie, însă și aparițiile din „Cel mai iubit dintre pamanteni”, „Cei care plătesc cu viața” ori „Triungiul morții” sunt remarcabile.

Maia Morgenstern, care n-a intrat din prima la facultate, a absolvit Academia de Film și Teatru din București, în 1985. După terminarea facultății a jucat pe scena Teatrului Tineretului de la Piatra Neamț până în 1988, după care s-a transferat în Capitală. Până în 1990 a fost angajată Teatrului Evreiesc de stat din București, pentru că apoi să fie cooptată la Teatrul Național.

Reportaj video într-un loc miraculos! Am fost în singurul oraș de pe Planetă care scoate campioni pe bandă rulantă. Și am găsit un antrenor român!
Recomandări

Reportaj video într-un loc miraculos! Am fost în singurul oraș de pe Planetă care scoate campioni pe bandă rulantă. Și am găsit un antrenor român!

1896 – S-a născut Mihai Ralea, eseist, psiholog, sociolog și om politic român, membru al Academiei Române. Acesta a deținut, între 1938-1946, diverse portofolii, fiind.  ambasador al României în SUA, membru al Comitetului mondial al păcii

1923 – S-a născut Ion Popescu-Gopo, regizor si scenarist roman, creator al unor celebre filme animate.  Ion Popescu-Gopo fost creatorul a nenumărate filme de desen animat în care personajul principal era „omulețul lui Gopo”, o creație proprie care l-a făcut celebru și i-a câștigat câteva premii naționale și internaționale.

Pseudonimul său de Gopo provine de la numele de familie ale părinților săi, numele de fată al mamei sale, Gorenco, și numele tatălui, Popescu. Ion Popescu-Gopo a încetat din viață în noiembrie 1989, la vârsta de 66 de ani.

1921 – S-a născut Vladimir Colin, prozator român.

1928 – S-a născut Ion Ianoși, critic literar, eseist și estetician român.

1955 – S-a născut Gheorghe Costin, dirijor român.

Close
Închide
  Close