Mergi direct la conținut »
Performanță! Un român este primul actor fără facultate ales în cel mai important program pentru cineaști
Monden Libertatea > Entertainment > Monden > Performanță! Un român este primul actor fără facultate ales în cel mai important program pentru cineaști

Performanță! Un român este primul actor fără facultate ales în cel mai important program pentru cineaști

Nu e pentru prima oară când un român reușește să se facă remarcat în industria cinematografică internațională, însă este o premieră ca un tânăr fără o facultate de film să fie selectat la Berlinale Talents. Robi Urs a reușit această perfomanță.

De Denisa Macovei,

Robi Urs, la Berlinale Talents

Robi Urs a avut de pregătit un întreg portofoliu pentru a putea aplica la acest pogram. „Este o aplicație formată dintr-o serie de întrebări care au ca punct de plecare o anumită temă. Anul acesta a fost despre greșeală, cum să greșim într-un mod constructiv. În afară de asta, îți cer filmografie, toate proiectele în care ai fost implicat și o scenă sau două dintr-un film”, ne-a explicat actorul modul în care s-a făcut selecția pentru acest program.

Berlinale Talents e cel mai important program dedicat cineaștilor, o platformă complexă de lucru intensiv pe durata a șase zile: întâlniri, ateliere de creație, conferințe, vizite informale care au loc în cadrul prestigiosului Festival Internațional de film de la Berlin.

Anual sunt selectați pe baza aplicațiilor 250 de regizori, actori, scenariști, producători, monteuri, directori de imagine, distribuitori sau critici de film.

Anul acesta, din peste 3.400 de aplicanți din 130 de țări, Robi Urs, absolvent al cursurilor de actorie organizate de o școală privată din România, se numără printre cei selecționați la categoria „actori”, devenind astfel și primul actor neprofesionist din România care participă la cel mai prestigios program de acest gen.

Nu m-am așteptat deloc, mai ales că nu am terminat o facultate de actorie. Am terminat cursurile școlii Inlight. Mă bucur că nu e neapărat doar o reușită a mea, ci e un beneficiu pe care eu pot să-l aduc școlii. Un fel de mulțumesc”, ne-a spus entuaziasmat tânărul.

Robi Urs, la Berlinale Talents

Robi Urs, la Berlinale Talents, din 3400 de aplicanți

„M-am apucat de actorie în urmă cu 6 ani. În cadrul școlii, am jucat în 8 spectacole de teatru, două scurtmetraje și două lungmetraje. Împreună cu alți absolvenți, am avut șansa de a lucra cu regizorul Adrian Sitaru pentru lungmetrajul «Ilegitim», film care a fost selectat în cadrul Festivalului de Film de la Berlin în 2016, unde a fost premiat cu C.I.A.C.E Awards (Confederația Internațională a Cinematografelor de Artă). Știu că România este foarte bine primită la Berlin și sunt foarte entuziasmat”, a mai spus Urs, completând că nu este prima lui întâlnire cu atmosfera de la Festival: „Am fost și anul trecut la câteva workshopuri, când a fost selectată Alina Grigore la Berlinale Talents, pentru regie”. De peste 15 ani, acest program a adus în fața tinerilor aspiranți nume grele din cinematografie mondială: Meryl Streep, Willem Dafoe, Juliette Binoche sau Gus Van Sant.


VIDEO/ Bendeac, exemplu negativ la Universitatea de Actorie! Codin Maticiuc: „La cursuri, profesorii ne spuneau să nu ajungem ca el”

 

 
 
Close
Close
Închide