Mergi direct la conținut »
Rock, ședințe și jocuri video! Cum arată o zi de repetiții a trupei Blană Bombă, o trupă rock formată din copii (FOTO)
Muzică și Filme Libertatea > Entertainment > Muzică și Filme

Rock, ședințe și jocuri video! Cum arată o zi de repetiții a trupei Blană Bombă, o trupă rock formată din copii (FOTO)

Cei patru de la Blană Bombă se deosebesc de restul trupelor rock prin faptul că media lor de vârstă plutește deocamdată undeva în jurul vârstei de 12 ani.

De Oana Dușmănescu,

Rareș Stănescu (13 ani chitară), Rareș Rădulescu (10 ani, bass), Nicholas Butacu (11 ani, tobe) și Zoran Ion Stănescu (11 ani, voce) sunt componenții trupei-proiect de la RockSchool. S-au reunit în ianuarie 2018, în tabăra din localitatea predestinată rock-ului prin denumire și stare, Ciocanu.

„Cei trei instrumentiști repetau și Zoran a trecut și i-a auzit. A intrat peste ei și au rămas împreună. Era scris în stele să se întâmple”, povestește unul dintre părinții care așteaptă pe hol ca repetiția să înceapă și să se încheie.

Intrușii nu-i intimidează

Într-o seară de luni, din încăperea de la RockSchool se aud tobele bătute cu sete și chitările acordându-se în disonanță. Vocalul întârzie, pentru că e la cursul individual de chitară. Ușa care desparte coridorul de zgomotul are un rol esențial pentru timpane și otoliți. Când intri, urechile îți iau foc. Puștii zâmbesc complice între ei. Se distrează la culme de intrușii care se strâmbă la auzul volumului din boxe.

Patru băieți nu sunt ușor de aliniat. Toți vor să fie liderii trupei, toți au personalități puternice, ce dacă diferite? Discuțiile lor au iz de ședință de redacție, sunt ironici, au glume între ei, se contrazic în joacă, se prostesc cu microfonul între melodii. Printre confruntări copilărești și bancuri însă atmosfera se încinge creator și productiv. Niciunul nu joacă vreun rol. Muzica e viața lor. N-ar renunța la nimic în lume pentru ea.

Calendarul redeschiderii Europei turistice. Când și ce țări îi așteaptă pe români? Din 3 iunie, Italia primește cetățeni din UE fără carantină
Recomandări
Calendarul redeschiderii Europei turistice. Când și ce țări îi așteaptă pe români? Din 3 iunie, Italia primește cetățeni din UE fără carantină
 

„Poate pentru un milliard de euro”, meditează Zoran. Apoi retractează. „Nu, nu. Nici pentru asta”.

Lui Nicholas i se luminează tot chipul când începe să bată în tobe. Parcă apasă cineva pe un buton secret, ascuns în spatele premierului. Rareș basistul pare cel mai cuminte, Rareș chitaristul e cool, dar politicos. Zoran e vesel și energic.

Rock-star-uri și antirock-staruri

Sunt obișnuiți cu un strop de faimă, nici prea multă, nici prea puțină, de aceea prezența intrușilor nu-i deranjează. Sună deja foarte bine, repetițiile sunt lucru serios. Când încep să cânte laolaltă, rockerii cei mici nu mai par mici deloc. Par mari, pentru că inima lor se aude cel mai tare.

Cel mai mult le plac concertele, pe care le susțin din vara anului trecut. „Mai ales cel de la Quantic, care a avut și scop caritabil. Chiar am simțit că facem ceva care contează, chiar în timp ce cântăm și ne distrăm”, spune Nicholas Butacu.

Un pacient de la spitalul ROL 2 din Otopeni condamnă condițiile din corturile militare: „Am primit și biscuiți expirați”. Spitalul acuză o eroare umană
Recomandări
Un pacient de la spitalul ROL 2 din Otopeni condamnă condițiile din corturile militare: „Am primit și biscuiți expirați”. Spitalul acuză o eroare umană
 

Gusturile muzicale ale celor patru sunt diverse, în cadrul rockului, dar și în afara lui. „Iron Maiden”, spune Rareș Stănescu. Nicholas spune spontan: „Sepultura și… Twenty One Pilots”. Zoran menționează Pink Floyd și Metallica, iar Rareș Rădulescu aduce vorba despre Slipknot și Cannibal Corpse.

Să cânți la un instrument e un lucru epuizant fizic. Cu toate astea, membrii trupei Blană Bombă spun că pe ei chestia asta nu-i obosește. Doi dintre ei, Nicholas și Rareș Stănescu, mai fac parte dintr-o trupă, Tigru de Foc. În plus, fiecare dintre ei mai face și altceva, pe lângă rock și școală.

„Rareș Rădulescu e și un toboșar foarte bun”, îl laudă pe basist unul dintre colegi, pentru că el e mult prea modest să se laude de unul singur. Nicholas face fotbal și atletism. În baza colaborării din trupă, chitaristul și vocalul ar putea să facă, probabil, dublu și la tenis. Acesta din urmă face și volei.

Afacerile medicilor: refuzate să facă gratuit ecografiile din timpul sarcinii, pacientele Spitalului Argeș spun că doctorii le cheamă la cabinetele lor din privat
Recomandări
Afacerile medicilor: refuzate să facă gratuit ecografiile din timpul sarcinii, pacientele Spitalului Argeș spun că doctorii le cheamă la cabinetele lor din privat
 

Toți sunt pasionați de jocuri video. Cum altfel? Și sunt o gașcă adevărată. Prieteni, dincolo de noțiunea de colegi de trupă.

Sub amenințarea adolescenței: „Sper să nu mi se schimbe nasol vocea”

Nu e ușor deloc programul, care trebuie sincronizat. Între patru familii. Weekenduri și vacanțe sacrificate zeilor rockului. „Merită!”, cred toți cei implicați.

Muzica și-o fac singuri, supravegheați de Nunu Răcriș. El și Nina Neagu sunt mentorii celor patru. Versurile le scrie Zoran, o combinație delicioasă de chestii dure și copilărești. Uneori încearcă și cover-uri, poate Rage Against the Machine, poate Pantera.

Unde se văd peste cinci ani? „Habar nu avem”, spune Rareș de la chitară, în timp ce vocalistul adaugă: „Sper să nu mi se schimbe nasol vocea”. Relaxarea lor vine, în realitate, tocmai din faptul că habar nu au unde vor fi peste cinci ani.

„Piesele grele devin ușoare, dacă le repeți suficient, dacă muncești și îți faci treaba cum trebuie”, cred cei patru. Dacă vor rămâne împreună, peste ani și ani, istoria rockului va scrie despre Blană Bombă că este una dintre puținele trupele formate încă din copilărie.

Cum ați ajuns la RockSchool?

Libertatea a adresat o întrebare comună celor patru membri ai trupei.

Zoran: „Nici nu mai știu. Știu însă că de patru ani cânt cu Nicholas”.

Rareș Rădulescu: „Făceam bass și tobe cu un alt prof. El mi i-a recomandat pe cei de la RockSchool”.

Nicholas Butacu: „Băteam în casă în tot ce prindeam. Tata m-a dus la un concert Cargo și am cerut bețele. De atunci nu m-am oprit”.

Rareș Stănescu: „Din pură întâmplare. Nu știau ai mei unde să mă lase pe timp de vară și RockSchool are o tabără urbană. Mi-a plăcut chitara și am rămas”.

Citește și:

Victor Rebengiuc e fan Taxi. Actorul de 86 de ani pregătește o colaborare muzicală cu trupa pop-rock

Close
Închide
  Close